Radio Prague International

Zprávy: Čtvrtek, 2. červenec 2020

Katka Brezovská

OKD přeruší od pátku těžbu ve všech dolech na Karvinsku

Společnost OKD přeruší od pátku těžbu ve všech dolech na Karvinsku. Upozornila na to Česká televize. Firma k tomuto kroku přistoupila po zjištění nepříznivých výsledků z plošného testování na koronavirus způsobující nemoc covid-19 v dolech ČSM. Z 3403 otestovaných pracovníků dolů bylo 704 pozitivních. Podíl činí 20,7 pct. Naprostá většina nakažených neměla žádné příznaky nebo velmi mírné. V dolech se budou od pátku dělat práce na zajištění pracovišť na dlouhodobou odstávku. "Následně budeme provádět pouze nezbytně nutné práce pro zajištění bezpečnosti dolů. Udržovat je bude kolem 200 zaměstnanců na každé lokalitě," uvedl ředitel provozu OKD David Hájek. Při přechodu na přerušení provozu a následně před opětovným zahájením provozu bude kvůli důkladné přípravě počet fárajících zaměstnanců vyšší. "Přerušení se týká kromě těžby také ražení důlních děl, vybavování a likvidace porubů," doplnil Hájek.

V ČR se v květnu mírně zvýšila nezaměstnanost, v rámci Evropské unie zůstala nejnižší

Nezaměstnanost v Česku stoupla v květnu na dvě půl procenta, to je o dvě desetiny procentního bodu víc než v dubnu. Míra nezaměstnanosti je vyšší u žen než u mužů. Data zveřejnil Český statistický úřad. V květnu evidovaly Úřady práce 260 tisíc 144 uchazečů, což je nejvyšší číslo od roku 2018. Nezaměstanost stoupá od února, kdy v Česku začala koronavirová epidemie.

Přestože míra nezaměstnanosti v Česku vzrostla, v rámci Evropské unie zůstala nejnižší. Vyplývá to z údajů statistického úřadu Eurostat. V EU v květnu stoupla nezaměstnanost na 6,7 procenta z dubnových 6,6 procenta.

ČD vypsaly soutěž na nákup 90 elektrických lokomotiv za 9 miliard

České dráhy (ČD) vypsaly soutěž na nákup 90 moderních elektrických lokomotiv s rychlostí do 200 kilometrů za hodinu. Jezdit budou na vnitrostátních i mezinárodních tratích. V provozu budou nejdříve za tři roky. ČTK o tom informovala mluvčí dopravce Gabriela Novotná. Nákup už na začátku května odsouhlasil řídící výbor podniku, cena lokomotiv by měla být zhruba devět miliard korun. ČD v první etapě nakoupí 40 lokomotiv, na další se bude vztahovat opce. "Zajistí naši dlouhodobou konkurenceschopnost na středoevropském železničním trhu a nahradí dosluhující stroje ze 70. let. Ty už nemá cenu modernizovat ani vybavovat systémem ETCS, na který v blízké době přejde naše železnice na hlavních koridorech," uvedl generální ředitel Českých drah Václav Nebeský. Vedle evropského zabezpečovacího systému ETCS budou nové stroje vybavené národními systémy pro provoz v České republice, Německu, Rakousku, na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. "Posílíme také náš park o vozidla, která mohou naplno využít současnou i budoucí rychlost koridorů u nás a v zahraničí, tedy 160 km/h i chystaných 200 km/h," podotkl Nebeský. Vítěz soutěže bude pro ČD rovněž deset let zajišťovat údržbu lokomotiv s opcí na další pětileté období.

Odvolací soud: Stát se musí omluvit za prezidentův výrok o Ferdinandu Peroutkovi

Stát se musí omluvit za jeden z výroků prezidenta Miloše Zemana o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Pravomocně o tom rozhodl Městský soud v Praze, který tak částečně vyhověl odvolání Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové. Jde o výroky, které prezident pronesl v lednu 2015 na konferenci k holokaustu. Mimo jiného tvrdil, že Peroutka napsal v časopisu Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Hrad ho ale v archivech nenašel a historici tvrdí, že neexistuje. Podle předsedy odvolacího senátu Tomáše Novosada je pro soud jednoznačné, že slova mohla neoprávněně zasáhnout do Peroutkových osobnostních práv. A pokud je takový výrok někomu připisován, je to dehonestující a Česká republika se musí za svého prezidenta omluvit.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na twitter napsal, že byly žalovány celkem čtyři výroky, a spor o tři z nich tak v tuto chvíli stát vyhrál. Kaslová ale požaduje omluvu za všechny a dovolá se k Nejvyššímu soudu.

Ministerstvo financí předpokládá, že podá proti rozsudku dovolání. Úřad to uvedl v tiskovém prohlášení. Také právní zástupce Hradu Marek Nespala novinářům řekl, že podání dovolání je pravděpodobné.

Ceny pohonných hmot v tomto týdnu opět vzrostly

Ceny pohonných hmot podle údajů společnosti CCS dále stoupají. Od minulého čtvrtka zdražil benzín o 35 haléřů na 27 korun a 39 haléřů za litr. Nafta je dražší o 29 haléřů - litr stojí průměrně 27 korun a 97 haléřů Ceny pohonných hmot v Česku rostou od poloviny května. Nejvyšší jsou v Praze, naopak nejlevněji řidiči natankují ve Zlínském kraji.

Vláda podle své statistiky zatím splnila necelou polovinu úkolů z programového prohlášení

Vláda ANO a ČSSD podle svých interních statistik zatím splnila 303 úkolů z celkem 650, které si uložila v programovém prohlášení. Vyplývá to ze zprávy o plnění programu, kterou by měl kabinet projednat na některém z příštích zasedání. Největší procento splněných úkolů mají ministerstva financí (75 procent) a životního prostředí (62), naopak nejméně pokročily resorty dopravy (27) a práce a sociálních věcí (29). Kabinet hodnotí pokrok v plnění programového prohlášení každý půlrok. Před rokem z jeho statistiky vyplývalo, že splnil 28 procent úkolů, nyní tabulka uvádí 47 procent splněných úkolů. Kabinet kalkuluje s tím, že má za sebou zhruba dvě třetiny funkčního období (60 procent), šedesátiprocentní hranici dosud překročila jen ministerstva financí a životního prostředí.

Kriminalisté dostali další dva měsíce na vyšetření kauzy Čapí hnízdo

Pražští kriminalisté mají čas na vyšetřování kauzy Čapí hnízdo až do konce srpna, dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch povolil protáhnout lhůtu o dva měsíce. Termín nemusí být konečný, policisté můžou žádat o další prodloužení. V kauze Čapí hnízdo je obviněný premiér Andrej Babiš z hnutí ANO z dotačního podvodu. To Babiš dlouhodobě odmítá. Trestní spis mají vyšetřovatelé doplnit o důkazy na pokyn šéfžalobce Pavla Zemana.

Komora: V 1. čtvrtletí bylo zahájeno nejméně exekucí od roku 2013

Exekutorská komora zaznamenává od začátku roku 2020 významný pokles počtu zahájených exekucí. Jejich počet v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 34.400 na necelých 105 tisíc. Jejich počet klesá i nadále, letošní květen byl měsícem s nejmenším počtem zahájených exekucí v jednom měsíci od roku 2013, kdy začala platit velká novela exekučního řádu. Podle aktuálních informací z exekutorských úřadů se nezvyšují počty exekucí ani v těchto dnech. "Nová data potvrzují, že exekuce nejsou tak palčivým problémem, jak někteří prezentují," uvedl prezident Exekutorské komory ČR Vladimír Plášil. Exekutorská komora podle něj neočekává, že by ekonomický výpadek způsobený mimořádnými opatřeními přijatými v souvislosti s koronavirem způsobil nějaký radikální nárůst počtu nově zahájených exekucí.

Studie: Česko má v Evropě nejlepší zázemí pro výrobu

Česká republika má z evropských zemí nejvýhodnější podmínky pro rozšiřování výroby. V celosvětovém žebříčku je na čtvrtém místě za Čínou, Spojenými státy a Indií. Loni byla pátá. Vyplývá to z výsledků studie realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield, která je poskytla ČTK. K úspěchu Česku pomohl podle autorů hodnocení zejména nízký stupeň rizika, vynikající lokalita a nízké provozní náklady. Letos byla hodnocena také schopnost opětovného restartu po koronavirové krizi, a i v tomto parametru Česko podle studie uspělo. "To, že se Česká republika dlouhodobě drží mezi zeměmi vhodnými pro výrobní sektor, je pro naši ekonomiku pozitivní zpráva. Významně k tomu přispívá strategická poloha Česka uprostřed Evropy s dobrou dopravní infrastrukturou, zdejší vyspělé podnikatelské, ekonomické i politické prostředí s nízkou úrovní rizika a také nevysoké náklady na pracovní sílu, energie či výstavbu," uvedl Ferdinand Hlobil ze společnosti Cushman & Wakefield.

Francouzské velvyslanectví letos ocenilo 25 mladých vědců a badatelů

Autory výzkumů zaměřených na analýzu řeči, působení protinádorových léčiv, ale i pracovní migraci za socialismu letos ocenilo francouzské velvyslanectví. Ceny v Praze získalo 25 mladých vědců a badatelů. Ambasáda ocenění uděluje v sedmi kategoriích - za výzkumy v chemii, lékařství, farmacii, společenských a humanitních vědách, jaderném výzkumu, počítačových vědách a v životním prostředí. V každé sekci je několik laureátů. První tři laureáti v každé sekci dostali finanční odměnu, dva nejlepší z každé kategorie navíc i stipendium pro měsíční stáž na francouzských výzkumných pracovištích. Místo si mohou vybrat sami.

Vědce a vědkyně do 33 let nominuje buď jejich domovská škola nebo Akademie věd ČR podle kvality jejich výzkumů. Sedm hodnoticích komisí tvořilo 45 odborníků. Podle Francouzského institutu v Praze se letos do soutěže zapojilo 66 kandidátů.

Počasí na pátek

Oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky, na severovýchodě až zataženo a místy přeháňky, ojediněle bouřky. Odpoledne a večer od severozápadu ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší teploty 21 až 25 °C,  na horách kolem 16 ° Celsia.

Nová vakcína proti borelióze je stoprocentní. Ověřili to jihočeští vědci

Jihočeští vědci ověřili stoprocentní účinnost nové vakcíny proti borelióze. Její uvedení do medicínské praxe by znamenalo, že bychom se v budoucnu mohli účinně chránit proti oběma nemocem přenášeným klíšťaty.

Hana Wichterlová

Sochařka, absolventka ateliéru Jana Štursy.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radia Praha.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2020, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

cesky.radio.cz, e-mail: cr@radio.cz, Facebook<