bekijk de webversie
Juli 2021 | nummer 14
Nieuws
 
Deel 3 zomerserie: heropening uitgaansleven is druk, dol en dronken
 
CCV-adviseur Marjolijn van Hest blikt terug op de eerste 2 weekenden waarin het nachtleven weer even open mocht. Het uitgaansleven is onlosmakelijk verbonden met losbandigheid, een bepaalde spanning en daarmee ook veiligheidsrisico’s. Extra punt van aandacht was nu de drukte in de openbare ruimte. Ook alcoholmisbruik bleek een grotere uitdaging dan voordat corona uitbrak. Foto: Omrop Fryslân
 Lees deel 3 van de zomerserie
 
Vacature communicatieadviseur
 
In verband met zwangerschapsverlof zoekt het CCV een communicatieadviseur voor de periode van 1 oktober 2021 tot en met 28 februari 2022. Je gaat je bezighouden met actuele thema’s op het gebied van fraude, integraal veiligheidsbeleid, autokraak, fietsdiefstal en high impact crimes.
 Naar vacature
 
Vacature secretaresse
 
Ben jij een bevlogen secretaresse met verantwoordelijkheidsgevoel? Vind je het leuk om in een dynamische functie bezig te zijn? Ben je communicatief sterk? Wil jij bijdragen aan een veilig en leefbaar Nederland? Dan zoekt het CCV jou! Je wordt samen met twee andere secretaresses het visitekaartje van het bedrijf.
 Naar vacature
 
Meer vacatures? Ga naar onze website
 
Auto-inbrekers slaan toe in Eindhoven, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam
 
Je kunt je auto maar beter niet parkeren in de binnenstad van Eindhoven. Nergens in Nederland sloegen auto-inbrekers van 2015 tot en met 2020 namelijk vaker toe. Ook verschillende Rotterdamse, Amsterdamse en Utrechtse buurten blijken onveilig. De regie van de aanpak van diefstal uit auto’s ligt bij de gemeente. Het webdossier Autokraak van het CCV biedt je als medewerker van een gemeente houvast bij de aanpak van autokraak. 
 Naar dossier Autokraak
 
Rechtsvorm stichting interessant voor malafide activiteiten
 
De rechtsvorm stichting kent een risico voor de ontplooiing van criminele activiteiten, waaronder witwassen en terrorismefinanciering. In opdracht van het Financieel Expertise Centrum (FEC) heeft het CCV een kennisdocument opgesteld over het misbruik van stichtingen. Het laat zien waar kwetsbaarheden zitten bij de rechtsvorm stichting en waar mogelijkheden zijn om misbruik te voorkomen.
 Naar kennisdocument
 
VNG Realisatie helpt gemeenten informatievoorziening moderniseren
 
Véél verschillende systemen, een opmars van nieuwe technologieën, maar weinig budget om te vernieuwen. De informatievoorziening bij gemeenten groeide door de jaren heen uit tot een ware jungle. Dus namen de hoofden van de gemeentelijke ICT-diensten samen het initiatief tot een digitale werkplaats: Common Ground.
 Lees het artikel op ToeZine.nl
 
 
Secondant: Overlast is beïnvloed door coronamaatregelen
 
De coronamaatregelen zoals een lockdown en sluiting van de horeca en winkels hebben de samenleving beïnvloed en daarmee ook de criminaliteit. Een analyse van informatie uit politiesystemen door Suzan Wubbels van Politie Nederland laat zien dat ook diverse vormen van overlast, zoals jeugdoverlast, zijn beïnvloed door de maatregelen. 
 Naar Secondant
 
Beveiligingsrichtlijn Politiekeurmerk 2021
 
De Beveiligingsrichtlijn Politiekeurmerk 2021 is beschikbaar. Deze richtlijn is op basis van de NEN 5096 richtlijn aangepast met betrekking tot de inbraakwerendheid van hang- en sluitwerk. Het beveiligen van gevelelementen conform de Beveiligingsrichtlijn Politiekeurmerk leidt tot het juiste resultaat als de juiste volgorde wordt aangehouden.
 Naar richtlijn
 
Nieuw barrièremodel om weglekken zorggelden tegen te gaan
Sommige zorgaanbieders gebruiken complexe bedrijfsstructuren om geld weg te laten lekken uit de zorg of onjuist gebruik van zorggeld te maskeren. Om dit probleem effectief aan te kunnen pakken, heeft het CCV in opdracht van de Nederlandse Zorgautoriteit een barrièremodel ontwikkeld. Het model geeft handvatten om verkeerde intenties te ontmoedigen en fouten te voorkomen.
 Lees meer
 
 
Voorkom inbraak en kies een goedgekeurde sleutelkluis via PKVW
 
Het gebeurt geregeld dat ouderen slachtoffer worden van inbraak en mishandeling doordat inbrekers hun sleutelkluis (gekocht voor een paar tientjes) in luttele seconden hadden opengebroken. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) biedt een overzicht van goedgekeurde sleutelkluisjes in de PKVW-productenzoekmachine. 
 Lees meer
 
Backbone Academy houdt Eindhovense jongeren uit de criminaliteit
 
Het CCV begeleidt in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid de Learning Community ‘preventieve wijkaanpak’. De Backbone Academy is een van de praktijkvoorbeelden om jongeren preventief uit de criminaliteit te houden. Zij ontfermen zich met hart en ziel over probleemjongeren in Eindhoven. 
 Ga naar praktijkvoorbeeld
 
Olympische Spelen staan voor de deur!
 
De Olympische Spelen gaan over een paar dagen van start. Dat betekent focus en trainen voor sprintster Jamile Samuel. En dat doet ze niet alleen voor haar wedstrijden. Ze gebruikt diezelfde focus om haar woning veilig af te sluiten als ze weggaat. Hoe? Je ziet het in deze 360-gradenvideo.
 Bekijk de video
 
Amersfoort start project om ondermijning aan te pakken 
Om beter richting te geven aan de aanpak van ondermijning, is de gemeente Amersfoort een verkennend onderzoek naar indicatoren voor ondermijning in de Amersfoortse horecabranche gestart. Het betreft een studentenproject in samenwerking met Academie van de Stad Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Wil je de mogelijkheden voor ondermijning in de horeca in jouw gemeente bespreken? Neem dan contact op met CCV-adviseur Marike van Deventer.
 Bekijk het project
 
 
Drop je knife en doe wat met je life
 
De lokale en landelijke campagne inleveractie wapens 2021 start op 13 september, 4 weken vóór de inleverweek. De primaire doelgroep bestaat uit jongeren van 12 tot 25 jaar. Veel campagnemateriaal is nu al beschikbaar in de toolbox Wapens en Jongeren. De overkoepelende slogan luidt: Drop je knife en doe wat met je life.
 Ga naar campagnemateriaal
 
Criminaliteit binnen familienetwerken aanpakken: 3 voorbeeldprojecten
 
Hoe pak je criminaliteit binnen familienetwerken aan? Op 29 juni organiseerde het CCV hier een internationale digitale bijeenkomst over. Verschillende gemeenten die te maken hebben met dit fenomeen werden hiervoor uitgenodigd. Projectleiders uit Zweden, Kroatië en Nederland vertelden de deelnemers over hun succesvolle aanpakken en op welke manier zij hier sleutelfiguren bij inzetten. Meer weten? 
 Lees de factsheet
 
De Haarlemse aanpak van money mules
Geldezels zijn een onmisbare schakel voor criminelen om geld via bankrekeningen van hun slachtoffers door te sluizen naar zichzelf. Gemeente Haarlem weet er inmiddels alles van. Lees de factsheet over de aanpak van het geldezelproject. Kijk of dit project ook toepasbaar is in jouw gemeente. Maak daarbij gebruik van de interventiekaart waarnaar verwezen wordt. Dit project behoort bij de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime en staat vermeld in de CCV-database lokale cyberprojecten.
 Lees de factsheet
 
 
Jonge aanwas uit de criminaliteit houden? Save the date!
 
Hoe houd je als gemeente, politie en samenwerkingspartner met elkaar jonge aanwas uit de zware criminaliteit? Op 23 november organiseert het CCV hierover een landelijke bijeenkomst. Op deze bijeenkomst worden ervaringen en kennis over verschillende aanpakken gedeeld.
 Meer informatie
 
DEKRA en Kiwa eerste certificatie-instellingen voor CCV-keurmerk Pentesten
 
Om ervoor te zorgen dat aanbieders van pentesten kwalitatief goed werk leveren, is het CCV-keurmerk Pentesten ontwikkeld. Certificatie-instellingen DEKRA en Kiwa sloten deze week als eerste een licentieovereenkomst af met het  CCV. Dit betekent dat zij nu cybersecuritybedrijven mogen certificeren voor het CCV-keurmerk Pentesten.
 Lees meer
 
Podcastserie Digitaal Beroofd
De Veiligheidscoalitie Midden-Nederland ontwikkelde een podcastserie ‘Digitaal Beroofd’. De luisteraar kruipt in het hoofd van een cyberslachtoffer en ontdekt hoe cybercriminelen te werk gaan. Ook geven rechercheurs, officieren en wetenschappers de luisteraar een unieke kijk achter de schermen van deze snelgroeiende vorm van criminaliteit.
 
Dit project behoort bij de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime en staat vermeld in de CCV-database lokale cyberprojecten. Inmiddels zijn er al bijna 5.000 downloads. Bekijk de factsheet en ontdek hoe je de podcast ook in je eigen gemeente kunt inzetten.
 Lees de factsheet
 
 
Polarisatie benaderen vanuit een socratische blik  
 
Wat is polarisatie volgens jou en hoe beïnvloedt jouw mening de acties op dit onderwerp? Op 16 september organiseert het CCV een socratisch gesprek over polarisatie. Feiten staan in dit gesprek centraal. Deelnemers gaan dus niet hun meningen verdedigen. Samen met anderen ga je op zoek naar ‘wat het geval is’. Zo ontstaan mogelijkheden om een gemeenschappelijke visie te creëren.  
 Meer informatie en aanmelden
 
Save the date: Congres City Deal Cybercrime
 
Op 14 oktober vindt tussen 13.00 en 16.00 uur het congres City Deal Cybercrime via online streaming plaats. Tijdens dit congres worden alle cyberprojecten van de City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime gepresenteerd. De resultaten van deze cyberprojecten zijn ook toepasbaar in jouw gemeente en regio. Mis het niet! 
 Noteer alvast in je agenda
 
Nieuws uit ons netwerk:
 
  • De herziene versie van de handreiking 'Samen Deskundig' geeft gemeenten handvatten voor de inzet van ervaringsdeskundigen bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling - Movisie
 
Dit is de laatste CCV-nieuwsbrief voor de zomervakantie. Op 19 augustus sturen we je weer een nieuwsbrief toe. In de tussentijd wensen we je een fijne vakantie en/of goede
werkweken.
Publicaties
ToeZine: Toezicht in de keten: wie pakt de regie?
Secondant: Nigeriaanse gevangenen spelen voor rechter
Agenda
Een socratisch gesprek over polarisatie
16 september 2021
Online congres Handhaving en Gedrag
28 september 2021
City Deal Cybercrime congres
14 oktober 2021
Landelijke bijeenkomst: ‘Jonge aanwas uit de criminaliteit houden?’
23 november 2021
Afmelden | Wijzig je gegevens | Contact