Nog een laatste berg met losse klusjes – en dan welverdiend op vakantie. Onze tent is deze week zorgvuldig ontschimmeld, en toen die grauwe Dalmatiërvlekken toch wel erg hardnekkig bleken hebben we ze vrolijk vermeerderd, met veelkleurige verfspetters. Extra makkelijk om ons terug te vinden dus straks, op de camping.
Welverdiend, want we hebben weer hard gewerkt, en mede dankzij jouw bijdrage ook oprecht mooie dingen bereikt; in het jaarverslag verderop in deze mail kun je terugkijken.
Ook dit jaar nemen we wat meer ruimte in in het publieke debat over ontwikkelingssamenwerking. Want onder het kersverse kabinet krijgt de hulp de grootste bezuiniging ooit te verwerken – een kortzichtige keuze, denken wij.
Want de woekerende schimmel die honger heet is echt nog niet bedwongen. Later deze maand worden de meest recente honger-cijfers gepubliceerd – de verwachting is dat het aantal mensen met honger juist groeit, in plaats van afneemt. Daar helpt helaas geen blij verfje tegen. Honger kan echt alleen worden bedwongen als we er met elkaar in blijven investeren.
Veel mensen wéten dat nog niet – mede daarom zijn we vrij intensief betrokken bij een campagne over feiten en fabels over ontwikkelingssamenwerking. We boden een handzaam boekje aan in de Tweede Kamer en organiseren samen met 17 andere hulporganisaties de komende maanden een campagne om aan de politiek te laten zien hoe veel Nederlanders het wél een belangrijk onderwerp vinden – ook al hoor je ze dan misschien niet zo vaak. We zetten dus doelgerichte verfspetters in, zeg maar.
Zelf ook concreet in actie komen? Dat kan: stuur het Gele Boekje door naar iemand van wie je denkt dat die het zou moeten lezen, teken deze petitie tegen de bezuinigingsplannen, of investeer in ons werk. En alle drie doen mag natuurlijk ook. Wij geven niet op – en jij toch ook niet? Wat het kan wél. Dus dan moet het. Hou vol, samen gaat het ons lukken.
Groet, Evelijne en Annelies, Dames van de directie
Onze impact in beeld.
In het jaarverslag 2023 blikken we terug op een bewogen jaar en zetten we onze resultaten, aanpak en financiën op een rijtje.
We bereikten bijna 12,4 miljoen mensen in de armste gebieden van 13 landen in Afrika, Zuid-Azië en Latijns-Amerika.
Daar hebben we ruim 15.000 nieuwe lokale vrijwilligers opgeleid, die in hun eigen dorpen voor verandering zorgen.
Zo trainden we 60.000 mensen in voedselzekerheid, 24.000 vrouwen in leiderschap, volgden 64.000 mensen een Visie, Commitment & Actie-workshop, leerden bijna 30.000 volwassenen lezen en schrijven en volgden 20.000 mensen workshops over klimaatadaptatie.
Er zijn nu 78 zelfredzame epicentra in Afrika, bestaande uit 1.275 dorpen waar ruim 1,2 miljoen mensen wonen. Daar is het aantal mensen met honger 26% gedaald en heeft 86% van de mensen het vertrouwen dat ze hun eigen toekomst kunnen inrichten.
Wereldwijd werken er 393 lokale werknemers bij The Hunger Project, in Nederland zijn dit er 21.
Onze inkomsten in Nederland waren 11,8 miljoen euro. Van iedere euro ging 87 cent direct naar onze doelstelling.
“Ik heb altijd geloofd in een wereld zonder honger. Niet door liefdadigheid en het uitdelen van voedsel. Dat creëert afhankelijkheid, wat het probleem verergert. En het helpt gemeenschappen niet om zelfredzaam te worden. The Hunger Project stimuleert gemeenschappen juist om zelf het voortouw te nemen. Dat zorgt voor echt duurzame oplossingen. In mijn werk zie ik wat er mogelijk is door de veerkracht en de vindingrijkheid van mensen.”
Irene Naikaali Ssentongo, directeur The Hunger Project Uganda
We vinden het leuk om van je te horen! Beantwoord deze e-mail en laat ons weten wat je van deze update vond, welke vragen je mogelijk nog hebt – of om gewoon even hallo! te zeggen 😊.