Klik hier indien je de nieuwsbrief niet correct te zien krijgt.

Nieuwsbrief van 30 juni 2022


Vakantiekriebels!

30 juni. Voor velen de start van een welverdiende vakantie!

Reist u naar het buitenland deze zomer? Met een degelijke voorbereiding geniet u extra van uw vakantie. Controleer of uw reisdocumenten in orde zijn. Check ook de inreisvoorwaarden en of er nog covid-19-maatregelen gelden op uw reisbestemming. Dat kan op de website van de FOD Buitenlandse Zaken of met de Europese Re-open EU-app. Reist uw hond of kat met u mee? Dan moet u aan enkele voorwaarden voldoen.

Autovakantie

U vertrekt met de auto of huurt een wagen in uw vakantieoord? Weet dat u ook in het buitenland de verkeersregels moet respecteren. Zo zijn er in Italië zones met beperkte toegang voor auto’s (ZTL). Andere landen zoals Duitsland en Frankrijk kennen lage-emissiezones die u enkel mag binnenrijden met een milieusticker. Bent u toch gevat in het buitenland? Hier leest u wat u moet doen.

Met een huurwagen verkent u in alle vrijheid nieuwe oorden. In de media lazen we onlangs dat er een groot tekort is aan huurwagens in populaire vakantiebestemmingen. Met deze tips valt u niet in de val van malafide autoverhuurders. Of download gratis de brochure. Handig om op zak te steken.

Vliegvakantie

Helaas overschaduwden aangekondigde stakingen bij enkele luchtvaartmaatschappijen de vakantie-uittocht van de vroege vertrekkers. Sommige Europese vlieghavens kunnen het grote aantal passagiers amper verwerken waardoor u veel vroeger dan normaal moet inchecken. Ook dat zorgt voor een domper op de reisvreugde.

Mist u uw vlucht omdat u niet tijdig kon boarden? U zult op eigen kosten een nieuw ticket moeten boeken. Ons advies: Begeef u ruim op tijd naar de luchthaven. Lees alle communicatie van de luchtvaartmaatschappij of de reisorganisator aandachtig. Zij geven vaak aan hoe lang op voorhand u op de luchthaven moet zijn. Hou ook de website van de luchthaven in de gaten.

Zijn er problemen met uw vlucht? Bekijk welke rechten u hebt in geval van een vertragingannulering en overboeking van uw vlucht. In bepaalde gevallen maakt u aanspraak op een extra schadevergoeding van de luchtvaartmaatschappij, bv. in geval van een vooraf aangekondigde staking van het cabinepersoneel. Gebruik onze handige tool om de schadevergoeding te berekenen. Ook bij bagageproblemen staan we klaar met advies. 

Trein-, boot-, busreis

Door de hoge brandstofprijzen of omdat u een duurzamere reis wenst, verkiest u misschien de trein? Of de boot of touringcar? Ook dan beschermen Europese regels u o.a. bij vertragingen, annulatie en overboekingen.

Mobiel bellen en surfen in Europa tegen thuistarief voor 10 jaar verlengd

We zijn het intussen al even gewoon: sinds 2017 kost mobiel bellen, sms’en en surfen in een ander Europees land net evenveel als in België. U betaalt voor uw mobiel verbruik binnen Europa dus geen roaming kosten meer. Deze regels vervallen op 30 juni 2022 maar zijn gelukkig voor 10 jaar verlengd. Goed nieuws met dank aan Europa.

Uw digitale diensten reizen mee

U hebt een betalend abonnement op digitale muziek of filmdiensten? Of u bent geabonneerd op een sportzender of filmkanaal? Dankzij de Europese regels kunt u ook op reis in een ander EU-land genieten van uw favoriete muziek of series. En dit op voorwaarde dat u tijdelijk in het buitenland verblijft.

Gratis hulp en advies

Gaat uw reis niet over rozen? ECC België staat voor u klaar met kosteloos advies over uw rechten in de EU.

We hopen dat u met al deze informatie goed voorbereid op reis vertrekt. Geniet van de vakantie!

Vanwege het team van ECC België


Lees verder
Facebook
Twitter
Website
DISCLAIMER
Voor deze publicatie is financiering ontvangen in het kader van het Consumentenprogramma van de Europese Unie (2014-2020). Dit project is medegefinancierd door OOBC, een vzw van Test Aankoop, en de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie. De inhoud van deze nieuwsbrief vertolkt uitsluitend de visie van het Europees Centrum voor de Consument België en valt uitsluitend onder haar verantwoordelijkheid. De Europese Commissie, het Uitvoerend Agentschap voor consumenten, gezondheid, landbouw en voeding (CHAFEA) en/of enige andere instantie van de Europese Unie zijn/is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze nieuwsbrief, noch voor een eventueel gebruik ervan.
UITSCHRIJVEN
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hebt geregistreerd via www.eccbelgie.be.
Wenst u de ECC-nieuwsbrief niet langer te ontvangen? Uitschrijven.
© 2022 Europees Centrum voor de Consument België - Hollandstraat 13 - 1060 Brussel
tel: 02 542 33 46 - www.eccbelgie.be