Aan het woord: reisleider Albert-Jan Roelofs Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik dan hier...

Inspiratie vanuit Noorwegen, reisleider aan het woord en een bijzondere samenwerkingspartner in het zonnetje

Geachte Do,

Inmiddels is het alweer de vijfde nieuwsbrief op rij die bestaat uit vijf ‘vaste’ onderdelen. Wij hopen dat u er nog steeds van geniet! Wouter Schmidt besluit in deze editie zijn tweeluik over Ole Bull, de Hardangerviool, Edvard Grieg en het Bergen Festival. En ook nu weer koppelen wij een reis met de betreffende reisleider aan elkaar.

Als reisbestemming staat ditmaal het Franz Léhar Festival in het Oostenrijkse Bad Ischl centraal. Onze reisleider Albert-Jan Roelofs, die deze reis zou begeleiden, heeft speciaal voor u een clipje opgenomen met als ondertitel “Wat doet een reisleider tijdens de coronacrisis?“ De Stichting Appeltaartconcerten komt aan het woord als samenwerkingspartner. Misschien herinnert u zich hen nog wel, van de mooie Muziekdag op Kasteel Amerongen in mei vorig jaar. Tenslotte voorzien wij u weer van enkele streamingstips voor thuis. Geniet ervan! 

Hartelijke groet,
Team Hannick Reizen

Blog: Ole Bull, de Hardangerviool, Edvard Grieg en het Bergen Festival – deel II

Wouter Schmidt is dol op Noorwegen, sinds zijn ouders hem in zijn vroege jeugd kennis lieten maken met dit prachtige land. Als toerist, beginnend reisleider en als reisleider van Hannick Reizen heeft hij inmiddels een tiental reizen naar Noorwegen gemaakt. In het tweede en laatste deel van zijn tweeluik laat hij u kennismaken met het Bergen Festival, dat hij enkele malen heeft bezocht voor Hannick Reizen, en met componist Edvard Grieg. Een componist voor wie Wouter een groot zwak heeft; zowel voor zijn persoon als voor zijn muziek. 

Lees het volledige blog

Reis: Operettereis naar Bad Ischl

Ook dit jaar stond er weer een muziekreis naar het mekka van de operette op ons programma: het Lehár-festival in Bad Ischl in het mooie Salzkammergut. 

Het Operettefestival in Bad Ischl wordt sinds 1999 jaarlijks gehouden ter ere van Franz Lehár, die in Bad Ischl zijn zomerresidentie had. De roem en populariteit van Lehár was in het begin van de twintigste eeuw zo immens, dat een muziekcriticus schreef: “Er zijn drie soorten muziektheater: opera, operette en Lehár”.

Bad Ischl presenteerde wederom een feestelijk festivalprogramma. Ieder jaar staan er in Bad Ischl drie verschillende operettes op het programma. Dit jaar waren dat de nieuwe voorstelling “Dein war mein ganzes Herz”, waarin men de grootmeester van de operette zelf eert. Wie kent niet de zo geliefde aria “Dein ist mein ganzes Herz” uit “Das Land des Lächelns”? Hiernaast stond Kálmán’s operette "Die Csárdasfürstin“ op het affiche, die al decennia lang behoort tot één van de meest geliefde van het genre. En tenslotte een operette van Paul Lincke, die als huiscomponist en dirigent nauw met het Apollotheater in Berlijn verbonden was. Hij leverde met zijn in 1899 gecomponeerde revue-operette “Frau Luna” een waar meesterwerk af. In Bad Ischl is het ieder jaar weer genieten geblazen van al deze heerlijke melodieën in een ouderwetse, uiterst charmante ambiance!

Reisleider Albert-Jan Roelofs aan het woord

Nadat in de vorige Nieuwsbrieven respectivelijk Leo den Oudsten, Onno Verschoor, Henriët Gerritse-Griffioen en Thiemo Wind het woord tot u richtten, is het nu de beurt aan Albert-Jan Roelofs.

Albert-Jan volgde masterclasses bij Gustav Leonhardt, Ton Koopman en Harald Vogel. Naast veel concerten in Europa gaf hij recitals in Azerbaijan, Brazilië, China, Nieuw-Zeeland, Australië en de USA. Door Albert-Jans rijke ervaring in en diepgaande kennis van historische uitvoeringspraktijk – hij studeerde muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht – staat Albert-Jan Roelofs inmiddels bekend als specialist in de interpretatie van muziek uit de 17e en 18e eeuw.

Hij is een graag geziene gast op internationale festivals voor Oude Muziek (Utrecht, Berlijn, Irsee, Canberra, Combrailles, Londen), jurylid van concoursen (Premio Bonporti, Rovereto, Italië) en werkte samen met o.a. Gustav Leonhardt, Bruno Weil, Michael Chance, Elizabeth Wallfisch en Jaap ter Linden. Als continuo-speler trad Albert-Jan op met o.a. het Canadese barokorkest Tafelmusik en The Wallfisch Band (waarvan hij mede-oprichter was). Op diverse cd’s is hij te beluisteren in muziek van Sweelinck, Buxtehude, Telemann, Scarlatti, Duphly, Louis en Francois Couperin; zijn opname van Johann Sebastian Bach’s 'Die Kunst der Fuge' ontving lovende recensies. Naast zijn concertpraktijk was Albert-Jan Roelofs tot voor kort werkzaam als organist co-titulair van de Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem. Albert-Jan vergezelt u heel graag op uw reis door de muziek en heeft speciaal voor u een clipje gemaakt over zijn bezigheden in coronatijd. 

Samenwerkingspartner in het zonnetje: stichting Appeltaartconcerten

Stichting Appeltaartconcerten organiseert klassieke concerten in wijktheaters, zorginstellingen, het speciaal onderwijs en buurthuizen. Zo bereiken ze veel mensen die niet (meer) naar een concertzaal kunnen gaan. De toegang is meestal gratis.

‘Sinds de lockdown lijkt dus heel Nederland doelgroep’ grapt Michiel Holtrop, altviolist en artistiek en zakelijk leider van Stichting Appeltaartconcerten. Want niet alleen zorginstellingen, wijktheaters en buurthuizen zitten op slot. ‘Het is frustrerend voor de mensen’, vertelt Michiel. ‘Veel van ons publiek was al zeer geïsoleerd, en dat is nu veel erger geworden. We hebben 58 concerten verplaatst naar - hopelijk - het najaar.'

De musici, die verder hun brood verdienen in de grote Nederlandse orkesten of een carrière op het operapodium hebben, treden met hart en ziel op. Ook als er geen podium klaarstaat.Tijdens de coronacrisis wordt er door musici veel in de open lucht gespeeld, maar dat doet Stichting Appeltaartconcerten liever niet: klassieke muziek heeft aandacht en een rustige, stille omgeving nodig. En die heb je niet altijd als je voor de ramen van een zorginstelling gaat spelen.

Michiel vertelt: ‘Als alternatief hebben we onlangs vijf Appeltaartconcerten op video opgenomen op prachtige, sfeervolle locaties in Utrecht. De opnamen worden beschikbaar gesteld aan honderden zorginstellingen en duizenden mantelzorgers. Op sommige plekken organiseren we zelfs de taart!’ Vrienden van Stichting Appeltaartconcerten en relaties, zoals Hannick Reizen, kunnen de opnames beluisteren via www.appeltaartconcerten.nl/video.

Op de programma’s staat vooral klassiek. Michiel vertelt: ‘We nemen de luisteraars serieus. We willen échte, goede muziek voor ze spelen. Soms staat er wel iets op het programma dat André Rieu ook zou kunnen spelen. Maar mensen kunnen meer aan dan het bekende, populaire repertoire. 

We hopen u te zien bij een van de Appeltaartconcerten! Naar verwachting is de speellijst in september weer gevuld. 

Muziek voor thuis

Iedere zondag een ‘Konzertmitschnitt” uit de Tonhalle van Düsseldorf

Als we binnenkort al kunnen reizen, dan maakt Düsseldorf wellicht een kans. We bieden u daar waarschijnlijk op korte termijn enkele mooie reizen voor aan. Uiteraard met daarbij een concert in de bijzonder fraaie Tonhalle. De Tonhalle is een gebouw uit 1926 dat oorspronkelijk als planetarium gebouwd is. Op het moment van bouwen was het zelfs het grootste planetarium ter wereld. In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft het bouwwerk een andere functie gekregen: het werd een concertzaal. De Tonhalle heeft een totale capaciteit van ongeveer 2500 toeschouwers. Het gebouw is rond, gemaakt van rode bakstenen en heeft een dak dat bestaat uit een groene koepel. De Tonhalle ligt aan de oostoever van de Rijn ter hoogte van de Oberkasseler Brücke.

Via deze link geniet u iedere zondag van een concert en tevens kunt u er eerdere concertregistraties terugkijken: https://www.tonhalle.de/das-haus/sonntagskonzert/

Dirigent Kirill Petrenko beveelt opnames aan van ‘zijn’ Berliner Philharmoniker

De huidige, steengoede en aimabele chefdirigent van het Berlijnse toporkest heeft uit het rijke videoarchief van het orkest een fraaie keuze gemaakt. Het is een soort hommage aan zijn voorgangers, met daaronder opnames van Wilhelm Furtwängler,  Herbert von Karajan, Claudio Abbado en Simon Rattle. Daarnaast is er ook een bijzondere documentaire en de terugkeer van Sergiu Celibidache – na 38 jaar weer op de bok met Bruckner 7 – te bekijken: https://bit.ly/3dYa1bc

Ook de Göttinger Händelfestspiele organiseren een digitaal Festival

Het had een extra bijzonder festival moeten worden: 100 jaar Händel-Festspiele! Maar ook hier gooide de coronapandemie roet in het eten. Het festival komt echter met een creatief alternatief. De directie heeft de uitvoerende kunstenaars verzocht om thuis korte muzikale bijdragen op te nemen en het resultaat is verrassend. Hiernaast plaatst het festival iedere dag twee nieuwe video’s op hun site: ’s ochtends “ein musikalischer Beitrag”, ’s avonds “ein Talk-Format”: https://www.haendel-festspiele.de/

Hannick Reizen maakt deel uit van de FST Group

Hannick Reizen

info@hannick.nl 

070 - 319 19 29

www.hannick.nl 

Facebook Twitter Instagram

Wilt u deze e-mail liever niet meer ontvangen? Klik dan op onderstaande link om u af te melden. 

Afmelden