Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Van je partijgenoten moet je het hebben -De ‘Vlaamse Netflix’ in vijf vragen (en antwoorden) - Een groter handelsblok dan de Europese Unie?

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.459 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Van je partijgenoten moet je het hebben

Koninklijk samenbrenger Koen Geens (CD&V) doet naarstig verder, maar er is wat gerommel in de marge, alweer. En dat gerommel komt uit eigen rangen.

In het nieuws: Pieter De Crem (CD&V), nog steeds minister van de christendemocraten in de restregering Wilmès, liet zich in de studio’s van LN24 eens lekker gaan.

  • ‘Het is voor ons irreëel, want het bestaat niet. Die droom of virtuele realiteit waarin de Franstalige politieke wereld zich bevindt, en waar men de naam Vivaldi-coalitie voor heeft bedacht, maar waar niemand de partituur van kent: irreëel’, zo haalde De Crem nog eens uit.
  • Niets nieuw, maar wel nog eens communicatieve olie op het vuur, want al weken schrijft de Franstalige pers dat ‘CD&V vroeg of laat wel zal plooien’. Nochtans viel er de voorbije dagen bij de twee grote spelers aan Franstalige kant, PS en MR, duidelijk op te tekenen dat zij niet meer geloven dat ‘Vivaldi’ haalbaar is. Maar tussen dat in off the record-gesprekken toegeven, en dat openlijk gaan erkennen, zit een belangrijke gevoeligheid.
  • De Crem was nog niet uitgeraasd en voegde nog een pittig element toe: ‘Wij zitten niet vastgelijmd (scotché) aan de N-VA. Maar wij hebben de verkiezingen verloren, zijn maar de zesde partij federaal, het is niet aan ons om de rol te spelen om de volgende regering te gaan leiden.’ Lees meer
2. De ‘Vlaamse Netflix’ in vijf vragen (en antwoorden)

Woensdagmorgen raakte bekend dat mediagroepen DPG Media en Telenet de krachten bundelen om een gloednieuwe streamingdienst te lanceren. Maar wat is die ‘Vlaamse Netflix’ nu eigenlijk?

Officieel lanceerde DPG Media – toen nog Medialaan – het idee van een ‘Vlaamse Netflix’ in 2018, maar intern wordt er al sinds 2015 gewerkt op een eigen alternatief. Het mediabedrijf wou zich graag laten omringen door belangrijke partners, zoals VRT, Telenet en Proximus. Maar helaas, geen enkele partner ging meteen overstag. Nu pas is Telenet mee in het verhaal.

Toch blijft er nog veel onduidelijkheid over het streaminginitiatief van DPG Media en Telenet. Daarom een overzicht in vijf vragen en antwoorden door Business AM. Lees meer

3. Coronavirus: EU-ministers van Gezondheid hebben drie opties

In Brussel komen vandaag de ministers van Gezondheid van de EU-staten bijeen. Samen willen ze een strategie ontwikkelen om de verspreiding van het coronavirus binnen de Europese Unie te voorkomen. Daarbij zouden 3 maatregelen worden genomen:

  1. Mensen die vanuit China komen zou de toegang tot de EU kunnen worden bemoeilijkt, tot zelfs ontzegd.
  2. Bijkomende fondsen moeten worden vrijgemaakt om het burgerbeschermingsmechanisme van de EU te ondersteunen. Dat mechanisme neemt bijvoorbeeld de repatriëring van EU-burgers op zich. Verder zouden naast de ondersteuning van het transport van eventuele vaccins ook medische teams kunnen worden gemobiliseerd.
  3. Meer geld vrijmaken voor medisch onderzoek. De Europese Commissie heeft sinds het begin van de crisis al 10 miljoen euro vrijgemaakt.

Vandaag zijn in de EU-28 (VK inbegrepen) 44 besmette personen gesignaleerd, waaronder 1 Belg.

Woensdag werden in de Chinese provincie Hubei 242 nieuwe doden geteld en bijna 15.000 nieuwe besmettingen. Die grote stijging is onder andere het gevolg van een nieuwe telmethode. Daarbij wordt niet meer bij iedere patiënt een bloedtest afgenomen, maar stelt men ook de diagnose enkel op basis van symptomen. In totaal zijn nu al zeker 1.310 mensen overleden en raakten 60.000 mensen besmet. 

De WHO kan, noch wil de cijfers bevestigen.

Buitenlandse gezondheidsspecialisten hebben grote twijfels over de Chinese telmethode. Sommige schatten het aantal echte slachtoffers tot 19 keer hoger.

Hieronder enkel de buitenlandse besmettingen.

4. Business AM | Meest gelezen
Boeing krijgt voor de eerste keer in 30 jaar nul bestellingen in januari
Duitsland wil deelsteps aan banden leggen
Leasebedrijven profiteren van toenemende populariteit autodelen
5. ‘Huawei heeft al 10 jaar geheime toegang tot vertrouwelijke informatie van telecomnetwerken’

Huawei heeft stiekem toegang tot mobiele telefoonnetwerken wereldwijd dankzij een zogenaamde ‘backdoor’ of achterpoort. Het gaat om een functie die specifiek voor de rechterlijke macht werd ontworpen. Dat schrijft de Wall Street Journal op basis van bronnen binnen de Amerikaanse overheid. Huawei zou al meer dan tien jaar over die capaciteit beschikken.

Een backdoor is een middel om buiten de beveiligingssystemen om toegang te verwerven tot een computer of een netwerk. Smartphonemakers worden wettelijk verplicht zulke backdoor in hun hardware te installeren. Op die manier heeft de overheid toegang tot de in elk apparaat opgeslagen informatie. Die informatie kan worden opgevraagd wanneer misdaden worden begaan. De bedrijven mogen die informatie zelf niet inkijken, tenzij ze het akkoord hebben van de netwerkoperator. In principe mogen enkel de politie en het gerecht deze informatie inkijken. Wel kunnen de regels daarover verschillen van land tot land. Lees meer

6. Telex

De 4 grootste oliebedrijven ter wereld - Exxon, Shell, Chevron, BP -, die verantwoordelijk zijn voor bijna 10% van alle CO2-uitstoot sinds 1965, hebben de voorbije dertig jaar meer dan 2.000 miljard dollar winst gemaakt. (The Guardian)

Een dagje skiën in Frankrijk kost tussen de 74 en 369 euro, blijkt uit een studie van Home to Go. De duurste locatie is Courchevel (369 euro), de goedkoopste is Autras (74 euro). Rekening wordt gehouden met de prijs van de skipas, een maaltijd en een overnachting. Prijzen in andere bekende locaties: Les Menuires (114 euro), Les Arcs 2000 (122 euro), l’Alpe d’Huez (136 euro) en Val Thorens (175 euro).

De online ticketverkoop voor de Zuid-Koreaanse film ‘Parasite’ is met 443% gestegen, nadat die zondag 4 Oscars won, onder dewelke die voor ‘Beste Film’. In financieel opzicht maakt het winnen van een Oscar – of zelfs nog maar een nominatie – een enorm verschil. De Oscaruitzending zelf is in vrije val. Sinds 1998 (52,2 miljoen) is het aantal kijkers met 57% gedaald tot 23,6 miljoen.

In de VS neemt het succes van Fox News stilaan hallucinante vormen aan. Het conservatieve netwerk tekende vorige week voor 39 van de 40 meest bekeken programma’s op kabeltelevisie. De drie populairste opiniemakers - Sean Hannity, Tucker Carlson en Laura Ingraham - trekken dagelijks elk gemiddeld 4,1 tot 4,9 miljoen kijkers.

Wat zijn de kansen van Elizabeth Warren en Joe Biden nog om de democratische nominatie binnen te halen, nu ze zowel in Iowa als in New Hampshire desastreuze resultaten neerzetten? De enige politicus die in de afgelopen 40 jaar zowel Iowa als New Hampshire verloor en toch president werd is... Bill Clinton.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Komt er in Afrika een groter handelsblok dan de Europese Unie?

Afrika is goed op weg om de EU van de troon te stoten als grootste eengemaakte markt. Er worden belangrijke stappen gezet om een economisch gebied te creëren met vrij verkeer van goederen, kapitaal en personen over het hele continent. Er zijn echter nog veel hindernissen.

Afrikaanse leiders kwamen de afgelopen dagen samen in de Ethiopische hoofdstad Addis Ababa voor de jaarlijkse top van de Afrikaanse Unie. Hoewel het de media nauwelijks gehaald heeft, waren er twee levensbelangrijke agendapunten: Een einde maken aan de bloedige conflicten die het continent teisteren, en de grootste eenheidsmarkt uit de geschiedenis uit de grond stampen. Lees meer

8. 'Met opengesperde bek onder de geldkraan hangen'

'De voormalige Britse premier Tony Blair verdient 3 miljoen euro per jaar bij JPMorgan. Als politicus speelde hij een grote rol in de deregulering van de banksector, die tot de crisis van 2008 heeft geleid. Maar nu zit Blair zelf bij zo’n bank en verdient hij, voor een parttimejob, het tienvoudige van wat hij als premier kreeg.

Hillary Clinton stelde het winstbejag van Wall Street aan de kaak, maar liet zich 200.000 euro betalen voor een speech voor Goldman Sachs, dezelfde bank waar ex-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso nu zijn diensten aan verleent. Jeroen Dijsselbloem, ex-minister van Financiën in Nederland, zegt dat hij in de Eurogroep 55 ministers van Financiën zag, en dat velen van hen nu bij de banken werken. Ook hij werd gebeld, maar hij weigerde omdat het snel duidelijk werd dat ‘men mij wilde om het beleid in Brussel te beïnvloeden’. [...] En van de liberalen wéét je het gewoon. Daarom zijn die mensen altijd zo vrolijk en optimistisch: ze weten dat ze straks kunnen binnenlopen bij de bank en met opengesperde bek onder de geldkraan kunnen hangen.'

Journalist Joris Luyendijk, in Humo (via Blendle)

9. 5 valentijnscadeautjes die u vandaag nog rond krijgt

Nog op zoek naar een inspirerend valentijnscadeau om morgen aan uw wederhelft te presenteren? Wij helpen u graag een handje. Lees meer

10. Video du Jour: TOUGH GUYS FOR TRUMP!
Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België