De details: Van Peteghem wordt gesmaakt in de kern “omwille van z’n droge, Engelse humor”, maar tegelijk “is hij ook moeilijk te lezen, zeker qua lichaamstaal”. De vraag: Is het daarmee helemaal dood? Van Peteghem geeft niet af. Opvallend: Het ratingbureau Fitch behoudt hun score van “AA-“ voor België. Maar ze zetten er wel een “Negative Outlook” bij. Gevolgd: De Europese industrie spreekt in Antwerpen met Ursula von der Leyen en Alexander De Croo over de opties om uit de moeilijkheden te komen. Om te volgen: Melissa Depraetere (Vooruit) gaat nu finaal toch de Antwerpse uitslaande brand blussen. - “Neen, hij is geen racist, maar hij heeft wel racistische uitspraken gedaan en dat is niet oké. Als politicus heb je een voorbeeldfunctie en dan hoort het niet dat je zo een uitspraken doet.”
- Het was een communicatief erg dunne lijn die Depraetere bewandelde, gisteren in De Tafel van Gert, niet toevallig gekozen om dat soort boodschap te gaan zetten: de weerstand bij pakweg Terzake zou wel iets steviger geweest zijn.
- Maar Vooruit moet door de zure appel bijten, nadat het ontslag van Antwerpse schepen Tom Meeuws helemaal ontplofte in diens gezicht én dat van de partij. Meeuws had immers een heel verhaal afgestoken over “de brutale machtssfeer in het college moe zijn” en “de agressieve stijl van N-VA beu te zijn”, om zijn ontslag te duiden. Daarbij ook een dikke sneer, nauwelijks verhuld, naar zijn collega-schepen Jinnih Beels (Vooruit), die met coalitiepartner N-VA in Antwerpen wel zoete broodjes zou bakken.
- Alleen, een dag later al bleek dat er meer aan de hand was geweest: Meeuws had in een meeting zijn collega-schepen Nabilla Ait Daout (N-VA) de “mocroschepen” genoemd, en over partijgenote Beels sprak hij meermaals als “ons bruin”. Op een receptie had hij ook de grap gemaakt dat “Palestijnen hier geen jobs namen, maar in Gaza wel volop tunnels kunnen graven”.
- Doordat Ait Daout het incident op mail had gezet, naar Beels, werd het plots een stok om Meeuws mee te slaan. Die was nationaal al opzij gezet door Conner Rousseau (Vooruit): niet hij, maar Beels, kreeg de prominente plaats van lijsttrekker voor de Kamer in Antwerpen. Meer dan vermoedelijk was zijn exit de vlucht vooruit.
- Dat deed Meeuws vervolgens zo heftig, waarbij hij overal ging toeteren over “een karaktermoord”, dat het heel de Antwerpse Vooruit-afdeling verder in twee deed splijten, in de kampen Meeuws en Beels.
- Onder meer Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (Vooruit) en Kamerlid Ben Segers (Vooruit), niet toevallig twee mensen die bij de lijstvorming nationaal een stevige stap opzij moesten doen, uiten publiek hun steun voor Meeuws, en dus tegen Beels en de nationale leiding.
- Ook oud-schepen Robert Voorhamme (Vooruit) nam fors de verdediging op van Meeuws, ex-schepen en gemeenteraadslid Güler Turan (Vooruit) verklaarde zelfs dat ze “niet op één lijst van Vooruit met deze mensen gaat staan”, aan Gazet van Antwerpen. ‘Deze mensen’ zijn dus voor alle duidelijkheid Beels en co. “Deze groep heeft Tom uitgespuwd”.
- Heel wat brokken om te lijmen dus voor Depraetere, die meteen een eerste crisis als voorzitter beleeft: een test voor haar eigen autoriteit als partijleider, na de bijzondere directe en wat brutale leidersstijl die Rousseau introduceerde als voorzitter.
- Deze week trekt ze naar de afdeling in Antwerpen, nadat ze gisteren al een heftig partijbureau moest leiden, met heel wat kritische vragen. Ook onder Rousseau etterde het conflict tussen Beels en Meeuws, en toen al wist de partijtop zeer goed dat er een majeur probleem tussen beiden was, maar de etterbuil bleef altijd dicht.
- Voor de oud-voorzitter uit Sint-Niklaas is heel de affaire bijzonder vervelend nieuws: alweer komt Vooruit immers in de problemen met een incident rond racistische uitspraken. Het brengt onherroepelijk de associatie met de reden waarom Rousseau finaal moest gaan: zijn eigen uitlatingen tijdens een nachtelijk cafébezoek, die in een proces verbaal van de politie in Sint-Niklaas belandden.
- En ook voor Depraetere kon de timing niet slechter: zij heeft net van de strijd met extreemrechts en Vlaams Belang het speerpunt van de kiescampagne gemaakt. Maar kan dat geloofwaardig zijn, als eigen kopstukken dergelijke uitspraken doen?
- Tegelijk houdt Depraetere de deur nog altijd open, om Rousseau op de Vooruit-lijst te krijgen: “Ik zou dat persoonlijk fijn vinden. het belangrijkste is de manier waarop hij terugkeert. En of hij dan iets uit de situatie geleerd heeft. Dan moet de kiezer maar oordelen.” Een comeback kan dus, als het met genoeg introspectie en leercurve gepaard gaat, in de communicatie, voor de Vooruit-top.
On the campaign trail: Wat met TikTok als campagnekanaal, nu de Europese Commissie een onderzoek opent? Genoteerd: België neemt deel aan de Europese operatie om handelsschepen in de Rode Zee te beschermen tegen aanvallen van de Houthi’s: Operatie Aspidès. Om te volgen (2): De PS worstelt met een imam die in het Brussels Parlement kwam opdraven met de Koran. Andermaal komt zo religie als splijtzwam naar boven. Peil, peil, peil: Morgen een nieuwe peiling, de Wetstraat houdt de adem in. |