Kom aan boord als SHIPmate en maak medische zorg mogelijk
   
 
 
 

Beste Cvandaag-lezer,  

Dertien jaar was ze, en net begonnen met de middelbare school. Naserry, een jonge meid die al tien jaar rondliep met een verbrande arm. Ze was één van de eerste patiënten op mijn afdeling, en lag precies in het hoekje waar je binnenkomt als je dienst begint. Ik zie het zo nog voor me, door haar plek op de afdeling was ze – eerst nog verlegen, maar al snel met een brede glimlach – een van de eerste gezichten die je begroet.  

Ik ben Boukje de Vries, verpleegkundige en recent een tijd vrijwilliger bij Mercy Ships. Mijn tijd op de Global Mercy in Sierra Leone zal ik niet snel meer vergeten. Aan boord werkte ik op de afdeling plastische chirurgie.

 
 
 
 

Patiënten aan boord van de Global Mercy

Een groot contrast  
Het contrast is zo groot: hier in Nederland is zoveel zorg beschikbaar, en daar overlijden mensen aan de kleinste dingen. Dat voelt zo oneerlijk. Tegelijk motiveert mij dit enorm om mij in te zetten voor de missie van Mercy Ships. In mijn tijd op de Global Mercy zag ik verschillende patiënten het ziekenhuisschip in- en uitlopen. Hun verhalen hebben mij geraakt. En de verhalen van tieners nog het meest. Ik kon echt met hen praten: over hun levens, en over die van mij.  

Het verhaal van Naserry 
Zoals ik al zei, zie ik het gezicht van Naserry op de afdeling nog zo voor me. Op school werd Nassery gepest om haar beperkingen en ook buiten school voelt ze zich anders: vriendjes maken lukt niet goed, en ze verstopte haar arm achter haar rug of een schooltas.

Haar schaamte merkte ik aan boord ook: in het begin was ze verlegen en na de operatie zag je dat ze last had van de grote verbanden aan haar arm en de pijn en jeuk die dit met zich meebracht. De therapie en wondzorg waren soms best wel even doorbijten. Maar gaandeweg werd haar lach groter en groter, en ging ze van een stil meisje naar de grootste kletskous die er is! 
Om haar volledige mobiliteit terug te krijgen, krijgt Naserry twee maanden fysiotherapie aan boord. In deze tijd begint ze weer te dromen over haar toekomst. Vol overtuiging vertelt ze: ‘Mensen lachten me altijd uit, maar die tijd is nu over – ik wil nooit meer gepest worden.’

 
 
 
 

Boukje en Naserry

Lessen voor het leven  
Weer terug in Nederland kijk ik dankbaar terug op mijn tijd aan boord. Met tientallen waardevolle lessen voor het leven voel ik me een verrijkt mens!  

Ik denk nog vaak aan Naserry en gun haar de wereld! Ze is een prachtige jonge vrouw, en haar verhaal vertelt het verhaal van veel patiënten op de afdeling. Haar arm is weer functioneel maar zal altijd littekens houden. Daarover wordt aan boord vaak gezegd: ‘they will keep the scars, it will remind them that they are survivors'. De toekomst lacht haar toe: vol zelfvertrouwen ging ze naar huis.

Word SHIPmate 
Om in de toekomst kinderen, tieners als Naserry en volwassenen te kunnen blijven helpen, is Mercy Ships op zoek naar SHIPmates. Als ‘mate’ of maatje van Mercy Ships steunt u het werk op onze ziekenhuisschepen financieel. Met een maandelijkse gift zorgt u ervoor dat de schepen kunnen blijven varen en we medische zorg mogelijk maken in Afrika. Duizenden mensen krijgen met een gratis operatie hun menswaardigheid terug: dankzij uw financiële steun! Doet u mee?  

Dank u wel voor uw bijdrage!  

Boukje de Vries


Vrijwilliger Mercy Ships 

Doe mee deze maand! Word nu SHIPmate en ontvang de Africa Mercy in bouwblokjes bij een bijdrage vanaf 10 euro per maand.

  AFMELDEN NIEUWSBRIEF