Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Terugkijken: DeWereldMorgen Verkiezingen Aftertalk

Op 12 juni organiseerden we 'DeWereldMorgen Verkiezingen AfterTalk' over de verkiezingen van 9 juni met als gastheer Ng Sauw Tjhoi. Hij sprak met Anton Jäger, Seppe De Meulder, Fatih De Vos, Angeline Van den Rijse (ABVV) en Fatiha Dahmani (ACV-Puls). Tussendoor commentaren van Ico Maly, Dominique Willaert en een terugblik van Nadia Naji (Groen), Melissa Depraetere (Vooruit) en Peter Mertens (PVDA). De moeite van het herbekijken waard.

Lees verder

17 juni: Webinar met Vijay Prashad over Palestina en wereld die kantelt

  Volg de webinar live mee in de Peperfabriek, Brueghelstraat 31, Antwerpen, deuren open vanaf 19u30. Of thuis via het...

Lees verder

Verkiezingsuitslag: wat is er gebeurd in Wallonië?

Vlaanderen kiest rechts. Wallonië kiest links. Dat is al jarenlang het belangrijkste argument van Bart De Wever om het land verder op te splitsen. Op 9 juni gebeurde echter wat weinigen zagen aankomen: Wallonië maakte een ruk naar rechts.

Lees verder

Nederlandse rectoren laten hun moedige collega’s in de kou staan. Bewust

Het betoog van de Nederlandse rectoren om Israëlische universiteiten niet te boycotten vanwege de academische vrijheid, is een verdraaiing van de feiten, vinden docenten Markha Valenta, Irene van Oorschot en Alessandra Spadaro. "Het antwoord van de rectoren op deze misdaden tegen de menselijkheid is een sterk staaltje ontkenning: niet alleen van de feiten, maar ook van de basale mensenrechten van de Palestijnen."

Lees verder

Studenten en medewerkers zetten nieuw kampement UvA op: "Verbreek banden met Israël"

Honderden studenten, medewerkers en andere actievoerders hebben maandag 17 juni om 12u een nieuw kampement opgezet op Science Park van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Zij noemen het kampement de 'Walid Daqqa-campus', vernoemd naar de Palestijnse politiek gevangene Walid Daqqa die is gestorven op 7 april na 38 jaar in een Israëlische gevangenis te hebben gezeten voor zijn vrijheidsstrijd. De actievoerders zullen pas vertrekken als de UvA alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt.

Lees verder

België: sociale welvaartsstaat voor de ondernemingen?

Sinds 2020 leeft België, zoals vele landen, op het ritme van crisissen. Beginnend met de gezondheidscrisis en sindsdien de energiecrisis en inflatiecrisis, hebben deze crisissen ertoe geleid dat staten op verschillende niveaus belangrijke sommen in de economie injecteren. Wie heeft, in fine, gebaat bij deze financiële buitenkans? Welke politieke strategie verbergt zich erachter? Wat zegt dit over het hedendaags kapitalisme? Enkele antwoorden.

Lees verder

Vredes- of oorlogsconferentie over Oekraïne in Zwitserland?

In aanloop van de zogenaamde vredesconferentie in Zwitserland verzamelde het kruim van de kapitalistische wereld in Italië voor de G7. Het Westen wordt steeds meer bevangen door oorlogskoorts en isoleert zich steeds verder van de rest van de wereld.

Lees verder

De vijf Amerikaanse presidenten die pokerden met een nucleair Armageddon

Elk van de laatste vijf Amerikaanse presidenten, Democraten zowel als Republikeinen, hebben ons dichter bij de rand van de afgrond gebracht. Jeffrey Sachs: “We hebben hoogdringend leiders nodig met een gevoel voor vrede, die de natie en de wereld naar een veiligere en minder gevaarlijke toekomst kunnen loodsen.”

Lees verder

Johan Grimonprez: Soundtrack by a coup d’état

Het is 1960. Terwijl Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov verontwaardigd met zijn schoen op tafel klopt in de VN, om de medeplichtigheid van de VS, België en de VN aan de omverwerping van Lumumba aan te klagen, schiet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in actie door jazz-ambassadeur Louis Armstrong naar Congo te sturen om de aandacht af te leiden van de door de CIA gesteunde staatsgreep. Jazz, dekolonisatie, Koude Oorlog, conflictmineralen, politieke moord: Johan Grimonprez blikte deze veelzijdige geschiedenis in in een visuele achtbaan, en dat op een energiek ritme. Robrecht Vanderbeeken ging met hem in gesprek voor De Wereld Morgen.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

PFAS keert als boemerang terug in het gelaat van Vlaams Politiek Stuurcomité

Net als met andere schandalen zal ook het politieke wangedrag over het Oosterweeldossier als een boemerang terugkeren in het gelaat van alle politici in de Vlaams. Als volgende regering die niet anders aanpakken, zal "de ontwijking van de boemerang zoals die nu op het Antwerps Stuurcomité terugkomt de volgende maal nog meer politieke slachtoffers zal maken", aldus Walter De Smedt.

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium