Nieuwsbrief, 14 sep. 2018 


view this email in your browser
Manokwari, West-Irian (1956) © Cas Oorthuy  / Nederlands Fotomuseum   
Zojuist geopend
Dit is Cas
Vintage fotografie van Cas Oorthuys


In het Nederlands Fotomuseum is nu de eerste overzichtstentoonstelling van Cas Oorthuys (1908-1975) te zien. De naam Cas Oorthuys staat voor een van de invloedrijkste fotografen van ons land én voor een familiebedrijf dat een archief naliet van bijna een half miljoen beelden. Oorthuys' belangrijkste onderwerp - de mens en zijn omgeving - vond hij in eigen land en ver daarbuiten. Oorthuys was humanist en wilde met zijn werk bijdragen aan een betere wereld. 

In deze tentoonstelling vormen Oorthuys zijn visie op fotografie en de beeldende kwaliteit van zijn werk de uitgangspunten. Oorthuys hield zijn hele leven afstand van de vraag of fotografie kunst kon zijn; voor hem was het een communicatiemiddel waarmee hij verhalen kon vertellen. Het liefste maakte hij boeken met zijn foto’s. Maar Oorthuys was wel degelijk een fotograaf met een scherp oog en een eigen handschrift, die zijn onderwerpen trefzeker wist weer te geven en sterke composities maakte. Vanuit deze gedachte heeft curator Frits Gierstberg voor deze tentoonstelling een selectie gemaakt van bijna 300 vintage afdrukken en tientallen boeken. 

Bij de tentoonstelling is de publicatie Cas Oorthuys | Contacts verschenen, uitgegeven door Éditions Xavier Barral, uitgeverij Kannibaal en het Nederlands Fotomuseum.
Meer info en tickets
N 52° 34' 40.08''O 4° 37' 25.32’' © Blommers / Schumm 
De Mix
Nederlandse fotografen toen & nu


De Mix is een serie van vier tentoonstellingen die de afgelopen jaren in verschillende musea in Nederland te zien was. Daarin maakten hedendaagse fotografen nieuw werk dat geïnspireerd is op het werk van fotografen uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Dat levert verrassende combinaties van fotografen en werken op en laat zien dat de collectie van het Nederlands Fotomuseum een onuitputtelijke inspiratiebron is voor nieuwe generaties fotografen.

De serie tentoonstellingen bestaat uit:
De Koe
Cas Oorthuys & Hans van der Meer

Missie
Paul Julien & Andrea Stultiens
Schiphol Slumberland
Frits J. Rotgans & Jannes Linders

De Boswachter
Adolphe Burdet & Blommers / Schumm 
Lees meer
Steenbergen Stipendium 2018
 
Met trots presenteren het Nederlands Fotomuseum en de Steenbergen Stichting de eenentwintigste editie van het Steenbergen Stipendium: de toonaangevende prijs voor het beste fotografische afstudeerwerk gemaakt door een student aan een van de Nederlandse kunstacademies. De jury van het Steenbergen Stipendium bezocht de afgelopen zomer de eindexamenexposities van verschillende kunstacademies in Nederland om vijf (foto)projecten te selecteren. Deze editie bestaat de jury uit Merel Bem (juryvoorzitter en kunstcriticus & schrijver), Henk Wildschut (fotograaf) en Teun van der Heijden (fotoboekenontwerper). 

De genomineerden zijn: 
Eliza Bordeaux
Viering van Ontkenning of het Onbestemd Exotische (WDKA)

Theresa Büchner
Demolding a Daughter
Renée Hilhorst
Negerzoenen in Frankrijk (HKU)

Daniël Siegersma
Anorak (KABK)

Nadezhda Titova
Ro'dina (KABK)
Lees meer

Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam
di. t/m zo. 11 - 17 uur

www.nederlandsfotomuseum.nl
Corporate partners

                   
Corporate partner collectie

 
Dit is Cas
Vintage fotografie van Cas Oorthuys

Hoofd begunstiger  


Corporate partner collectie

       
Fondsen en subsidies
VSBfonds, Stichting dr. Hendrik Muller's Vaderlandsch Fonds, G. Ph. Verhagen-Stichting, Stichting Swart-van Essen, Stichting Verzameling van Wijngaarden-Boot, Elise Mathilde Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht.

Project partners
Rabobank Rotterdam
Degenen die anoniem wensen te blijven

Met dank aan
Particuliere donateurs
De Mix
Nederlands fotografen toen en nu

Begunstiger  


De Mix is een project van het Nederlands Fotomuseum en Rafaël Philippen. Met dank aan het Fries Museum, Limburgs Museum, Nationaal Militair Museum en Museum Kranenburgh. 
Steenbergen Stipendium 2018
Project partner 


Copyright © 2018 Nederlands Fotomuseum, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list