Cursussen van de maand

Omgevingswet, de laatste ontwikkelingen


Op 1 januari is de Omgevingswet in werking getreden. Daarmee hebben we afscheid genomen van het bestemmingsplan. Voortaan werken we met het omgevingsplan. 

In deze cursus introduceren wij het omgevingsplan; wat is het verschil met het bestemmingsplan en hoe werkt het? Verder gaan we natuurlijk in op de wijzigingen van ons vergunningstelsel en staan wij uitgebreid stil bij het nieuwe digitale stelsel en natuurlijk het overgangsrecht.


Naast de introductie van het omgevingsplan kent de Omgevingswet nog veel meer wijzigingen. Planschade is vervangen door nadeelcompensatie, voorkeursrechten werken anders en met de introductie van de Wet kwaliteitsborging is ook de toetsing en vergunningverlening voor het bouwen gewijzigd. 

Daarnaast gaan we uitgebreid in op de nieuwe manier van afwijken, de BOPA. Deze vergunning zal in de praktijk veel toegepast worden. Hoe werkt dit, wat zijn de eisen, en wanneer kunnen we een BOPA gebruiken?

Privaatrecht in de praktijk


In deze cursus ligt de focus op de handelingsbevoegdheid van partijen bij meerdere eigenaren, de opdracht en volmacht van de makelaar en verkrijging door verjaring. 

Daarnaast zoomen we in op de aanbod en de aanvaarding bij de overeenkomst, de opschortende en ontbindende voorwaarden en bijzondere bedingen die u opneemt in de overeenkomt. 


Verder zal er dieper worden ingegaan op de laatste ontwikkelingen rondom het gebruik van de onroerende zaak. Hierbij zullen we ons richten op vruchtgebruik, mandeligheid, opstalrecht, appartementsrecht en erfpacht. 

Ogenschijnlijk bekende onderwerpen, maar nú met de puntjes op de i en met de nadruk op de laatste stand van zaken.

Denken als een projectontwikkelaar


Makelaars en Taxateurs hebben regelmatig te maken met de verkoopadvisering of taxatie van een nieuwbouwwoning of -appartement. 

De prijsvorming van nieuwbouw kent een andere dynamiek dan die van de bestaande bouw. Naast de marktomstandigheden spelen ook de kosten van de grond, de bouwkosten, een groot scala aan overige kosten én de winst van de projectontwikkelaar en aannemer een rol in de vaststelling van de verkoopprijzen. 


Maar hoe rekent een projectontwikkelaar nu precies aan een nieuwbouwontwikkeling? Wat zijn de kostencomponenten? Hoe staan deze in verhouding tot elkaar? En waar liggen zijn risico’s? En wat zijn de stappen in het proces van “een mooi stukje grond voor een nieuwbouwplannetje” tot en met de oplevering?


Een goed inzicht in het organisatie- en businessmodel van een projectontwikkelaar of een ontwikkelende bouwer is een must voor de makelaar en taxateur die hierbij betrokken is. Het stelt de makelaar of taxateur beter in staat de advisering of taxatie van een nieuwbouwontwikkeling professioneel en goed onderlegd uit te voeren.

Masterclass De duurzame ontwikkeling van de Vastgoedbelegger


Na de succesvolle masterclasses over box 3 organiseert KPE Vastgoed op maandag 24 juni de masterclass ‘De duurzame toekomst van de vastgoedbelegger’. Tijdens deze masterclass krijgt u inzicht inde verplichtingen nu en in de nabije toekomst met betrekking tot het verduurzamen van uw vastgoed. 


Kansen en bedreigingen
De masterclass is uitermate geschikt voor de adviserende vastgoedprofessionals, maar ook voor de vastgoedbeleggers zelf. Verduurzaming heeft een positief effect op de verkoopbaarheid van een pand. Wie nu over vastgoed beschikt, doet er goed aan om vast te stellen wanneer je in aanraking komt met verplichte verduurzaming en welke kosten hiermee gemoeid zijn. Ook wordt u in deze masterclass op de hoogte gebracht over hoe je kunt ageren tegen juridische aanspraken door huurders, overheid of andere partijen.

Drie experts zullen deze middag hun licht laten schijnen over welke gevolgen verduurzaming met zich meebrengt. Waar moet u op letten, maar vooral ook waar liggen kansen? 


Drie experts
Harry Koster(Relatiemanager Groenbank ING) informeert u over de gevolgen van duurzaamheid op financieringsmogelijkheden. Bij de Groenbank focussen ze zich op de ‘Regeling Groenprojecten’. De regeling is in 1995 in het leven geroepen om duurzame projecten die voldoen aan de voorwaarden sneller rendabel te kunnen laten zijn, en die daarmee ook daadwerkelijk gerealiseerd worden. 
Bert Elkhuizen (Manager Business Development van INNAX Zuid BV) neemt u mee in de technische aspecten die helpen bij het verduurzamen van vastgoedprojecten.
Tot slot zal Marc van Sintmaartensdijk (Advocaat/Partner bij Adelmeijer Hoyng advocaten) u meenemen in het bouw- en vastgoedrecht.

Heeft u vragen / studieadvies nodig?
T 085 016 04 78 | E studieadvies@kpe.nl

Copyright (C) 2024 KPE. All rights reserved.

U ontvangt deze mail omdat u zich heeft ingeschreven voor de nieuwsbrief van KPE Vastgoed.

KPE
Bassin 120
Maastricht, Limburg 6211 AK
Netherlands

Add us to your address book

Unsubscribe