NIEUWS | RESEARCH | VACATURES | WEBSHOP

WEEKOVERZICHT

Altera koopt 114 appartementen in Amersfoort

Altera Vastgoed en Lithos Projectontwikkeling uit Amersfoort hebben een overeenkomst gesloten voor de afname van 114 appartementen en 114 parkeerplaatsen in project Cadenza, gelegen in het Hogekwartier, een nieuwe stadswijk in Amersfoort.

Lees meer

Ontbijtsessie in teken van last mile logistics

De volgende Vastgoedmarkt Ontbijtsessie op 12 juni staat in het teken van last mile logistics. Dankzij de exponentiële groei van e-commerce is er een vastgoedbehoefte van 100.000-en vierkante meters aan logistieke centra aan de randen van grote steden.

Lees meer

Laurentius verkoopt niet-kernportefeuille aan Duits pensioenfonds

Laurentius heeft 500 verhuurde woningen verkocht aan DW Real Estate. De woningen liggen buiten het kerngebied van de Bredase woningcorporatie.

Lees meer
(advertorial)

Nieuw: Vastgoedmarkt Ontbijtsessie last mile logistics op 12 juni

Dankzij de exponentiële groei van e-commerce is er een vastgoedbehoefte van 100.000-en vierkante meters aan logistieke centra aan de randen van grote steden. Een gevarieerd programma met o.a. keynote van Jeroen van der Kraats, CityHub, marktonderzoek door JLL en discussie o.l.v. Evert Castelein, Fondsmanager Aberdeen Standard Investments.

Bekijk het programma en schrijf u in >

Deka koopt kantoorgebouw Cool63 Rotterdam

De Duitse vastgoedbelegger Deka Immobilien Investment heeft op 29 maart 2018 het kantoorgebouw Cool63 gekocht van Rabo Vastgoedgroep.

Lees meer

Vastned koopt horecapanden in Utrecht

Vastned heeft twee panden gekocht in het centrum van Utrecht en drie panden van de hand gedaan in Zwijndrecht, Sneek en Marseille.

Lees meer
(advertorial)

Spreken met de top van de Nederlandse vastgoedsector?

Wilt u in aanmerking komen voor de laatste tickets voor het Vastgoedmarkt Trendscongres op 18 april in Amsterdam? Vul het formulier in en maak kans op een wildcard.

Ja, ik kom graag naar het Trendscongres

De Bijenkorf mag Haagse pand niet terugkopen

De Bijenkorf heeft geen recht om zijn pand aan de Grote Marktstraat 55 in Den Haag terug te kopen.

Lees meer
(advertorial)

Ontvang de nieuwsbrief iedere werkdag gratis

Niet wekelijks, maar iedere werkdag de Vastgoedmarkt nieuwsbrief ontvangen met o.a. het laatste nieuws en de belangrijkste transacties? Meld u aan voor een gratis proefmaand. Stopt automatisch en binnen een minuut geregeld.

Ik wil de nieuwsbrief iedere werkdag gratis ontvangen >

Salaris corporate vastgoedprofessionals fors omhoog

De meeste corporate real estate executives hebben hun salaris vorig jaar gemiddeld met 4,6 procent zien toenemen. Voor dit jaar verwachten ze een salarisverhoging van nog eens 4 procent.

Lees meer
 

VASTGOEDMARKTBANEN

INTERIM PROJECTONTWIKKELAAR Wonen m/v - Utrecht en diverse regio
INTERIM VERKOOPMANAGER Woningontwikkelaar m/v - Utrecht
EPA Adviseur

HET NIEUWS VAN

Maarten Donkers (Rabo REF)

Het regende weer veel cijfers de afgelopen weken. Mooie cijfers vooral. Zo mooi dat we bijna superlatieven tekort komen.

En eerlijk is eerlijk, de resultaten zijn ook opvallend: zo’n 20 miljard euro aan vastgoedinvesteringen, historisch lage aanvangsrendementen, woningprijsstijgingen die doen denken aan de glorietijden eind jaren negentig of logistiek vastgoed dat ‘too hot to handle’ wordt. En de zorgenkindjes van weleer? Goed nieuws: dalende leegstand zorgt er voor dat zelfs de markten voor kantoren en winkels weer glans hebben. Tijd heelt alle wonden. 2017 was ‘big news’, bijna te mooi om waar te zijn.

Ik moest denken aan lang vervlogen tijden. Ooit, in maart 2012 kopte Vastgoedmarkt met een artikel ‘Geen permanente ijstijd voor vastgoed’. Dit naar aanleiding van het Vastgoedbericht 2012, een rapport waarvoor ik destijds verantwoordelijk was. Ook toen regende het cijfers. Beroerde cijfers vooral. We kwamen superlatieven tekort. Daar waren we héél goed in. Zo goed zelfs dat we ons op menig internationaal lijstje vakkundig naar de onderste regionen wisten te kletsen. Dat was ‘big news’, met een vleugje zelfkastijding.

De waarheid ligt zo als altijd in het midden. Ook nu. Want wat is er tussen 2012 en vandaag aan de fundamenten van vraag en aanbod veranderd, dat ons van grootste kneus tot koning van de apenrots maakt? Bitter weinig. Records (of dieptepunten) zonder context zeggen mij niet veel. Co Adriaanse noemde dit ooit ‘scorebordjournalistiek’: dik verliezen maakt nog niet dat je degradeert of dat je slecht speelt. Exact dat beeld heb ik bij de score van bijna 20 miljard euro in 2017. De uitslag staat, maar dat maakt ons land nog niet automatisch tot het meest aantrekkelijke investeringsland van de wereld. Toch framen we dit beeld de laatste tijd keer op keer. We verkopen veel uitslag, weinig achtergrond.

Voor nu geen probleem. Maar wat bepaalt de scheidslijn tussen ‘good news’ en ‘fake news’? Precies, de context. Volgende week presenteren wij het Vastgoedbericht 2018. Daarin laten wij zien dat er naast de geweldige cijfers nog heel wat issues over blijven.

Over de auteur
Maarten Donkers is hoofd Kennis & Sturing bij Rabo Real Estate Finance.

COLOFON

Contact
Nieuwsbrief
Adverteren
twitter linkedin RSS
Deze email is verstuurd naar newsletter@newslettercollector.com
Wijzig nieuwsbriefinstellingen of schrijf uit.