Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

Tom Van Grieken: 'Iedereen is dat cordon sanitaire spuugzat' - ‘Kans dat China zijn verplichtingen tegenover de VS dit jaar naleeft is ‘ergens tussen zero en zero - Vijf vragen en antwoorden over reizen in coronatijden

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.427 woorden - leestijd: 5 minuten

1. Wereld staat voor nieuwe olieschok: vat olie op weg naar 20 dollar?

De OPEC+ is dood. Nu de coronavirusepidemie de globale oliemarkten onder druk zet, lijkt het samenwerkingsverband tussen de 14 OPEC-landen en een groep van 10 landen die niet formeel tot de organisatie behoren, voltooid verleden tijd. De Russische minister van Energie bevestigde dat Rusland met ingang van 1 april elke samenwerking met OPEC+ stopzet. Poetin stuurt Mohammed bin Salman wandelen. Het is opnieuw elk voor zich, vindt men in Moskou.

De oliemarkten traden vrijdag alvast een nieuw tijdperk in. Toen duidelijk werd dat Rusland niet zou ingaan op de Saoedische eis om de productie verder te verminderen om de al lage prijzen op te krikken, ging de prijs van een vat ruwe olie onmiddellijk 10 procent lager. Ook zondagmorgen opende de beurs van Koeweit 10% lager, waarna ze tijdelijk werd stilgezet. Lees meer

2. Tom Van Grieken: 'Iedereen is dat cordon sanitaire spuugzat'

Deze week stelt Tom Van Grieken z’n boek voor. In Het Laatste Nieuws blikt hij al vooruit.

  • ‘Het Vlaams Belang moet en zal in 2024 veruit de grootste partij van het land worden. En dan is het aan ons, als dominante beleidspartij‘, zo schrijft voorzitter Tom Van Grieken.
  • De partij suft op positieve peilingen, waarin ze ruim boven N-VA uitsteken. Het is Van Grieken z’n ultieme droom om zo snel mogelijk verkiezingen te hebben. Enige probleem: dat zullen federale verkiezingen zijn, en daar valt het cordon sanitaire niet te breken. Geen enkele Franstalige partij wil van hem iets weten.
  • Maar in Vlaanderen ligt dat anders: daarover is Van Grieken optimistisch. ‘Van de Chinese Muur tussen Vlaams Belang en de andere partijen zal dan niets meer overblijven. Iedereen is dat cordon sanitaire spuugzat. Bij de top van N-VA. Maar ook bij de basis van CD&V en Open Vld’, zo zegt Van Grieken.
  • En Van Grieken blijft hoe dan ook optimistisch: ‘Toen ik vorige lente afscheid nam van de koning na mijn bezoek aan het paleis, dacht ik: ‘U staat er vandaag nog slechter voor dan ik vijf jaar geleden, toen ik onze verschrompelde partij overnam. (…) Kijk naar hoe hopeloos de vorming van een Belgische regering is. Kijk naar hoe de Vlaamse regering van N-VA, CD&V en Open Vld alleen maar het nieuws haalt door hun onderlinge ruzies. Iedereen ziet dat het op is.’ Lees meer
3. Grafiek du Jour

De luchtvaartindustrie staat voor zijn moeilijkste periode uit de geschiedenis. De internationale luchtvaartorganisatie IATA schat het omzetverlies voor dit jaar op 63 tot 113 miljard dollar. 

Zoals uit bovenstaande grafiek kan worden afgeleid is het bijna 20 jaar geleden dat de sector nog zulke existentiële dreiging te verwerken kreeg. Na de aanslag op de Twin Towers op 11 september 2001 stortte het internationale vliegverkeer in. Luchtvaartmaatschappijen hadden verschillende jaren nodig om zich van deze schok te herstellen.

Vandaag leeft de vrees dat de coronavirusepidemie een gelijkaardige impact zou kunnen hebben.

Verder maken ook luchthavens deel uit van een enorm ecosysteem waarvan restaurants, winkels, taxi's en hotels afhankelijk zijn. Volgens de studie 'Economic Impact of European Airports' (2015) werken bijna 12,3 miljoen Europeanen rechtstreeks of onrechtstreeks in Europese luchthavens en gerelateerde sectoren. Goed voor een markt die ruim 675 miljard euro waard is of 4% van het Europese bbp. Cijfers die de voorbije 4 jaar, samen met het internationale vliegverkeer, enkel zijn gestegen.

4. Business AM | Meest gelezen
‘Kans dat China zijn verplichtingen tegenover de VS dit jaar naleeft is ‘ergens tussen zero en zero”
NASA toont meest gedetailleerde foto ooit van Mars
Libanon is failliet
5. ‘Coronavirus is de zwarte zwaan van 2020’

Sequoia Capital, de belangrijkste durfkapitalist van Silicon Valley, waarschuwt in een brief aan zijn aandeelhouders dat het coronavirus wel degelijk ‘de zwarte zwaan van 2020 is. In 2008 haalde het bedrijf de wereldpers met haar ‘RIP Good Times’-presentatie.

Sequoia raadt bedrijven aan cashreserves aan te leggen en personeelsbestanden te herbekijken. Tenslotte wordt Darwin geparafraseerd: ‘Niet de sterkste of meest intelligente bedrijven zullen overleven, maar wel degene die zich makkelijkst aanpassen aan verandering.’ Lees meer

6. Telex

Bij de politie groeit de vrees om besmetting met het coronavirus wanneer alcoholtests worden afgenomen. Agenten worden gevraagd de tests af te nemen met handschoenen en gestrekte arm en niet vóór, maar aan de zijkant van de chauffeur te staan, opdat direct contact beperkt blijft. Toch blijven er vragen bij het voortdurende wisselen van mondstukken die speeksel van de chauffeur bevatten.

De maanden december 2019, januari en februari 2020 zijn de warmste ooit in Europa geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers die de Copernicus Climate Change Service (C3S) vrijgeeft. De voorbije 3 maanden waren gemiddeld 3,4 graden Celsius warmer dan de gemiddelde winter in de jaren 1981 - 2010. De temperaturen waren ook 1,4 graden warmer dan de op één na warmste winter tot nog toe, die van 2015 - 2016. Februari was de op één na warmste februarimaand aller tijden, zowel op globaal als op Europees vlak.

Vorig jaar zijn in ons land 39.380 mensen genaturaliseerd, het hoogste aantal sinds 2002 en bijna 10% meer dan een jaar eerder. Marokkanen vormden met 4.840 naturalisaties de grootste groep, al lag hun aantal 0,3% lager dan een jaar eerder. Op twee volgen de Roemenen (2.350 naturalisaties of +5,9%) en op drie staan de Polen (1.670 of +9,3%).

In de 6 weken sinds in de VS een eerste persoon die drager was van het coronavirus werd gesignaleerd, waren - door een gebrek aan testkits - tot op zaterdag minder dan 1.600 mensen op het virus getest. Amerika telt 327 miljoen inwoners.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Wat met Aziatische miljoenensteden als het zeewater blijft stijgen?

Aziatische miljoenensteden – zoals Tokio, Jakarta, Ho Chi Minh City en Shanghai – moeten hoognodig de strijd aangaan met de stijgende zeespiegel. Lokale overheden moeten investeren in overstromingsinfrastructuur, zo blijkt uit nieuw Brits onderzoek. Maar ze moeten ook bereid zijn om bevolking en industrie naar veiliger oorden te verhuizen als het water komt.

Aziatische miljoenensteden – zoals Tokio, Jakarta, Ho Chi Minh City en Shanghai – moeten hoognodig de strijd aangaan met de stijgende zeespiegel. Lokale overheden moeten investeren in overstromingsinfrastructuur, zo blijkt uit nieuw Brits onderzoek. Maar ze moeten ook bereid zijn om bevolking en industrie naar veiliger oorden te verhuizen als het water komt. Lees meer

8. Een gelukkig huwelijk? Ga 's kijken bij holebikoppels...

'Het verdelen van de taken binnenshuis is een steeds belangrijkere voorwaarde geworden van huwelijkse stabiliteit. Een gebrek aan een dergelijke verdeling is zelfs een sterke voorspeller van conflicten. In huwelijken die vóór 1992 werden afgesloten, leken stellen tevreden dat de vrouw het grootste deel van het huishouden en de kinderopvang op zich nam. Maar dat is veranderd. Studies uit 2006 hebben aangetoond dat de gelukkigste en op seksueel vlak meest tevreden echtparen degenen zijn die het huishoudelijk werk en de opvang van de kinderen zo gelijk mogelijk verdelen. Koppels waar de vrouw het grootste deel van de standaard huishoudtaken, zoals afwassen, op zich neemt, melden de hoogste niveaus van onenigheid.

[...] Een onderzoek uit 1999 wees uit dat wanneer een nooit eerder getrouwde man trouwde, zijn huishoudelijk werk met gemiddeld drieënhalf uur per week afnam. Als een vrouw trouwde, nam de tijd die ze aan het huishouden besteedde – het geestdodende werk dat elke dag weer moet gebeuren – met ongeveer net zoveel uren toe.

Op dit gebied kunnen echtparen van hetzelfde geslacht, die niet kunnen teruggrijpen op een stereotype verdeling tussen mannen en vrouwen, enkele nuttige tips geven. Waar heteroseksuele ouders taken als voor de kinderen zorgen en kleren wassen vaak als onderdeel van een pakket zien dat bij één partner wordt ondergebracht, nemen koppels van hetzelfde geslacht veel vaker zowel traditioneel ‘vrouwelijke’ als ‘mannelijke’ taken op zich.'

Meer bij de New York Times of in 360 (via Blendle)

9. Thuisblijven of profiteren van kortingen? Vijf vragen en antwoorden over reizen in coronatijden

1) Moet ik mijn reisplannen op korte termijn opbergen?

2) En op lange termijn?

3) Ik heb een reis gepland, maar vertrouw het niet. Kan ik (gratis) annuleren?

4) Ik ben op reis en moet plots in quarantaine. Wie staat in voor de kosten?

5) Als de crisis blijft aanhouden, kan ik dan binnenkort genieten van ‘coronakortingen’? Lees meer

10. Video du Jour

Duidelijke instructies over hoe je jezelf best tegen het coronavirus beschermt 

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België