Kennisplatform Energie
Bekijk deze email in je browser

Bewonersinitiatieven

Succesfactoren voor bewonersinitiatieven zijn vooral te vinden in de samenstelling van het initiatief: enthousiaste, kennisgedreven trekkers met diverse en relevante kennis en vaardigheden en korte lijnen met overheden. Een responsieve houding van de gemeente is erg belangrijk. Deze en andere inzichten komen voort uit dit onderzoek, waarin acht bewonersinitiatieven gedurende drie jaar werden gevolgd.  

NVDE over hoofdlijnenakkoord

De NVDE steunt de inzet op meer energieonafhankelijkheid en eigen duurzame energieproductie in het hoofdlijnenakkoord. Door het wettelijk doel van 55 procent CO2-reductie in 2030 te herbevestigen, het klimaatfonds te behouden en de wens voor meer energieonafhankelijkheid te benadrukken, blijft de inzet van het klimaatbeleid nagenoeg hetzelfde.  

Brabantse aardwarmte als warmtebron?

Het onderzoek SCAN is gestart met onderzoeksboringen naar aardwarmte in de provincie Noord-Brabant. De resultaten van deze boringen kunnen meer duidelijkheid geven of de Brabantse ondergrond geschikt is om aardwarmte uit de grond te halen. Heijningen (gemeente Moerdijk) is de eerste van drie plaatsen in Brabant waar onderzoek wordt gedaan naar aardwarmte. Daarna volgen Heesch (gemeente Bernheze) en Eindhoven.  

Warmteopslag: zendingswerk en best practices

Er is steeds meer aandacht voor warmteopslag, maar grootschalige marktimplementatie staat nog in de kinderschoenen. Dat is een conclusie die Ruud Cuypers (TNO) noemt bij de presentatie van de vernieuwde Innovatieroadmap warmteopslag. In het webinar Innovatieroadmap warmteopslag noemt hij ook dat er snelle structurele acties nodig zijn om warmteopslag een stap verder te brengen.  

Ganzenborden met bewoners

In de zoektocht naar effectieve manieren om bewoners te informeren en te betrekken bij woningverbeteringsprojecten, heeft bouwer Hazenberg een interactief spel ontwikkeld. Dit initiatief is niet alleen ontworpen om essentiële informatie op een ongedwongen en laagdrempelige manier over te brengen, maar ook om verbinding te creëren tussen bewoners en het projectteam.  

Energiehulp

Tijmen uit Hilversum weet niet alleen veel over energiebesparing in huis omdat hij daar zelf erg in geïnteresseerd is en zijn eigen woning heeft verduurzaamd, hij heeft ook een opleiding tot energiecoach gevolgd. Nu geeft Thijmen mensen in zijn buurt onafhankelijk advies over energie besparen.

Om nog beter zichtbaar te zijn in de regio heeft hij zich aangemeld als Energiehulp op het SlimmeBuren overzicht van Klimaatstichting HIER. Zo kan hij meer en meer mensen helpen om te besparen op hun energierekening! Lees hier het hele verhaal van Tijmen.



Ben jij ook actief al energiecoach of zit je in een fixteam? Meld je dan nu aan als SlimmeBuur en vink de optie 'Energiehulp' aan op je profiel. Zo val je extra op in het SlimmeBuren overzicht en word je beter gevonden door mensen met vragen over energie besparen.

Partners van Energie+

Twitter
LinkedIn
Website
Redactie: Roos Haasnoot | energieplus@aeneas.nl | www.energieplus.nl | Veemarktkade 8, 5222 AE 's-Hertogenbosch | 073-2051010. Je ontvangt deze nieuwsbrief als lid van Energie+ omdat je je hebt aangemeld of omdat hij is doorgezonden door iemand die graag wil dat je er kennis van neemt.

Copyright ©2024 Energie+, alle rechten voorbehouden.

Wil je je e-mailinstellingen wijzigen?Pas hier je voorkeuren aan of schrijf je uit