De immaterieel erfgoed-lijst wordt telkens langer. Naast de indische rijsttafel en snert is nu ook de Chinees-Indische restaurantcultuur erkend als erfgoed. En dit was hard nodig, want de kenmerkende restaurants dreigen uit het Nederlandse straatbeeld te verdwijnen.
Bureau Saricon voerde met moderne technieken en apparatuur een onderzoek uit de jaren '60 opnieuw uit. En wat blijkt: Oud Haerlem is twee keer zo groot als gedacht! De archeologen vonden naast de eerder gevonden voorburcht, een enorm hoofdgebouw. De gemeente spreekt over een 'sensationeel resultaat'.
25 juni 2020 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De RCE past zijn adviesbeleid aan voor zonnepanelen (pv-cellen) op monumenten. Doel is om monumenteneigenaren meer mogelijkheden te geven om gebruik te maken van pv-cellen bij de verduurzaming van hun monument. Meer informatie is te vinden in de 3 brochures over zonnepanelen en rijksmonumenten.
Het initiatief voor inschrijving is afkomstig van de stichting Meer dan Babi Pangang. De stichting maakt zich zorgen om de terugloop van restaurants en de mogelijke verdwijning van fushiongerechten (zoals Babi Pangang).
Het Airborne Museum in Oosterbeek heeft het financieel moeilijk, maar er komt hulp uit onverwachte hoek: de gamewereld. Door middel van een gamemarathon en crowdfundingsactie is er al € 12.000 opgehaald.
Bij Museum Het Valkhof in Nijmegen is binnenkort een wagengraf uit de ijzertijd te zien. Het graf werd in 2018 gevonden door amateurs. Zij worden mogelijk vervolgd.
BOEi en Nico de Bont, de toekomstige eigenaren van Huize Vicentius, willen bij de herbestemming de verhalen uit het vorige leven van het huis een plek geven.
Het kabinet stelt in verband met de coronacrisis extra geld beschikbaar voor monumenten. Wilt u weten of de Opengestelde Monumenten-Lening u kan helpen om uw monument(en) en organisatie op orde te houden? En wilt u weten of en hoe u deze lening aan kunt vragen? De FIM en het Restauratiefonds informeren u graag hierover tijdens een webinar op woensdag 8 juli.
In de vorige nieuwsbrief hebben wij een stuk geplaatst van dhr. Piet Kleij. Hij reageerde daarin op het artikel 'Het einde van Jan Pieterszoon Coen'. Dhr. Kleij werd in onze publicatie per abuis aangekondigd met zijn functietitel (archeoloog). Hij schreef dit artikel echter op persoonlijke titel.
Zo’n 35% van alle branden heeft te maken met een fout in de elektrische installatie. Een aanzienlijk deel hiervan wordt veroorzaakt door vlambogen, kleine vonken die vlam kunnen vatten. Vooral in historische gebouwen, waar veel hout zit en vaak sprake is van aangetaste elektrische bedrading, is het brandgevaar groot. In tegenstelling tot kortsluitbeveiliging is vlamboogbeveiliging bij een breed publiek niet erg bekend.
28 juni 2020 - de Volkskrant en National Geographic
In een artikel in de Volkskrant betreuren verschillende medewerkers van de Faculteit Archeologie van Universiteit Leiden dat nieuw onderzoek de canoncommissie lijkt te zijn ontgaan. "Zo weten we nu dat Trijntje en de bewoners van Europa uit die tijd zeer waarschijnlijk een donkere huid en blauwe ogen hadden." In 2018 werd bekend dat ook de Britse 'Cheddar Man' een donkere huid en blauwe ogen had.
Presentator Tim Wagemakers gaat in gesprek met Rijksbouwmeester Floris Alkemade, en hoogleraar aan de TU Delft Hans de Jonge, voorzitter van NRP Bart Krol en directeur Vastgoedbeleggingen bij Syntrus Achmea Nicole Maarsen over de sleutelrol van onze bestaande gebouwen en gebieden in grote transitieopgaven. "We vergeten vaak dat bestaande gebouwen een wezenlijke rol spelen bij energietransitie en nieuwe woningen."
24 juni 2020 - Steunpunt Monumenten en Archeologie Noord-Holland
Wethouder Natasje Groothuismink neemt je in haar vlog mee langs een aantal herbestemde kerken in Zaanstad. "Je ziet dat veel buurtbewoners waarde hechten aan hun kerk. Het is een ijkpunt, bijvoorbeeld om de weg te wijzen of om toeristen te trekken. Een nieuwe bestemming voor een kerk geeft een impuls aan de omliggende buurt."