In deze laatste Erfgoedstem van 2022 nemen we een kijkje bij voormalige vliegbasis Soesterberg. Hier kwamen de deelnemers van het European Cold War Heritage Network samen om meer te leren het Koude Oorlog-erfgoed van Europa. De volgende Erfgoedstem verschijnt op de eerste donderdag van het nieuwe jaar.
In december kwamen deelnemers van het European Cold War Heritage Network twee dagen samen in Nederland om meer te leren over Europa’s Koude Oorlog erfgoed. De European Heritage Tribune volgde de groep tijdens hun bezoek aan vliegbasis Soesterberg om te zien waarom het erfgoed uit de Koude Oorlog nog altijd zo relevant is.
12 december 2022 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Op vrijdag 9 december overhandigde Arjan de Zeeuw, directeur Kennis & Advies bij de RCE, de handreiking Transformeren met cultureel erfgoed aan Metta Streefkerk, directeur Vastgoedorganisatie bij de gemeente Utrecht. Deze handreiking geeft inzicht in de wijze waarop een transformatiekader kan worden opgesteld.
Biodiversiteit op de Groninger kerkhoven gaat hard achteruit. Om deze reden slaan Landschapsbeheer Groningen en Groninger Kerken de handen ineen om de biodiversiteit op deze terreinen te herstellen.
Een aangespoelde "brok roest" blijkt een pistool uit de 18de eeuw te zijn. Het spoelde vorig jaar aan op het strand van Texel en werd gevonden door een Duitse toerist. Vermoedelijk is het afkomstig uit een scheepswrak.
Bewoners van een boerderij uit 1760 hebben plantjes op hun bakhuis. Hoe moeten zij om gaan met deze begroeiing nu ze hun monument gaan restaureren? De vakman geeft raad.
Eeuwenlang was de koninklijke grafkelder een weinig uitnodigende, krappe ruimte, zo vol mogelijk gezet met grafkisten. Een nieuwe uitbreiding is een stuk sfeervoller en gebruiksvriendelijker.
Staatssecretaris Uslu (Cultuur en Media) wil af van de soms moeizame verhouding die Nederland lijkt te hebben met cultuur. In de Pieterskerk in Leiden sprak zij de 51e Huizingalezing uit.
In het kader van de ratificatie van het Verdrag van Faro is door de RCE kwalitatief onderzoek uitgevoerd. In een nieuwe publicatie zijn de uitkomsten van dit onderzoek samengevat.
Van voren kort en van achteren lang; de Haagse Mat is niet meer weg te denken uit Den Haag. Het kapsel was in de jaren '80 mode, en is nu weer populair. Onlangs heeft het Haags Historisch Museum foto's gekocht uit de Matlas, deze zijn te zien in de tentoonstelling Haags Haar. Youri Straatman is een ware mattenknipper en vertelt meer over deze coupe.
Een inspirerend evenement in ons buurland: in Tienen (België) kon je het hele weekend gaan kijken naar "een magische winterdroom", een klank- en lichtspektakel op de kerk op de Grote Markt. In totaal reserveerden er meer dan 15.000 mensen een plekje om te komen kijken naar het spektakel. Welke Nederlandse stad durft dit ook aan?