Verborgen Verleden van de Brandaris
Vrijdag 18 oktober - 21.10 uur - NPO 2

Verborgen Verleden van de Brandaris


 
In de tweede aflevering van Verborgen Verleden van Nederland bezoekt Waldemar Torenstra de Brandaris op Terschelling. Al meer dan 400 jaar waakt deze oudste vuurtoren van Nederland over het eiland en haar bewoners. En de liefde is wederzijds. ‘Als ik op mijn sterfbed lig, wil ik de Brandaris zien.’ Maar hoe heeft deze toren weer en wind, de weerbarstige tijd, en die vechtlustige Engelsen in 1666 weten te trotseren?
 
Bekijk binnenkort online
 

Verborgen Verleden van Nederland: Vrijthof
 
Bekijk de laatste uitzending

Verborgen Verleden van Nederland: Vrijthof

 

Focus
 

Focus

 
 
De 19e eeuw: een inspiratiebron voor genderneutrale kinderkleertjes?

Roze jurkjes voor meisjes en stoere spijkerbroeken voor jongens? De scheidslijnen in kinderkleding staan tegenwoordig steeds vaker ter discussie. Toch is genderneutrale kleding voor kleuters niets nieuws. In de negentiende eeuw dragen meisjes en jongens allebei gewoon jurkjes. Maar wanneer verandert dat? En waarom? Historicus Tirza Westland is te gast bij Focus en vertelt over de ontwikkeling van sekseverhoudingen in kinderkleding.
 
Luister de aflevering
 

OVT
 

OVT

 
 
Zondag 20 oktober - 10:00 uur - NPO Radio 1

Theodoor Hendrik van de Velde
Nederland schrikt zich wild wanneer de gynaecoloog Theodoor Hendrik van de Velde in de jaren twintig over seksualiteit schrijft. In De Volmaakte Vrouw pleit hij voor het genot van vrouwen en legt hij uit welke gymnastische oefeningen daarbij helpen. Maar niet iedereen is blij met die erotische hervorming. Het boek wordt verboden door katholieken en verbrand door de nazi’s. Historicus Annemieke Klijn verdiepte zich in de bestseller en komt praten over deze belangrijke seksuele activist van het interbellum.

Verder in OVT

- Kees Kooman, auteur van ‘Dit is uw land - Het einde van een
Boerenparadijs’, over de geschiedenis van boerenprotesten
- De decennia oude belofte aan de Koerden uitgelegd door historicus en arabist Gert Jan Geling
- Historicus Joost Welten over zijn boek ‘De vergeten prinsessen van Thorn’.


 
Lees verder
 

Artikelen

 
10 voorbeelden van vrouwen die de geschiedenis veranderden

10 voorbeelden van vrouwen die de geschiedenis veranderden

Het is nog niet zo lang geleden dat voor vrouwen in Nederland geldt dat het enige recht het aanrecht is. Hoe veranderen ze die rol van moeder en huisvrouw door de jaren heen in een meer onafhankelijke? Bekijk het in deze 10 voorbeelden van vrouwenemancipatie uit het archief van Andere Tijden.
 
Lees het verhaal
 
 
Naar de speeltuin!

Naar de speeltuin!

De herfstvakantie is begonnen, de kinderen mogen naar buiten! Maar waar naartoe? Generaties lang is dat de speeltuin. Begin 20e eeuw bedacht als afleiding voor stadskinderen, tegenwoordig onderworpen aan strenge veiligheidseisen. Andere Tijden over het vertier en gevaar van draaimolens, klimrekken en wipkippen.
 
Bekijk de aflevering
 

Veldslag in Tubbergen

Veldslag in Tubbergen

Het boerenprotest heeft in Nederland een lange traditie. Al meer dan een halve eeuw trekken boeren er met hun tractoren opuit om hun ontevredenheid te uiten. In 1971 lopen de spanningen wel erg hoog op. Met brandbommen en een giertank protesteren boeren in Tubbergen tegen de op handen zijnde ruilverkavelingsplannen en de ondemocratische stemprocedure die bij die plannen hoort. De strijd wordt gewonnen, maar het dorp blijft verdeeld achter.

Bekijk de aflevering
De ontvoering van Herrema

De ontvoering van Herrema

In oktober 1975 houdt heel Nederland geschrokken haar adem in vanwege één man: de Nederlandse zakenman Tiede Herrema. Hij wordt in Ierland ontvoerd door mensen uit kringen van de IRA en na zeven weken is hij nog niet vrij. Herrema’s ontvoerders proberen drie van hun gevangen kameraden vrij te krijgen. In de tussentijd slaagt Herrema erin iets op zijn ontvoerders af te dwingen: respect, stap voor stap. De afloop vertelt hij zelf in Andere Tijden.

Bekijk de aflevering
 

Andere Tijden tipt

Kostuumshow damesmode in Vollenhove

Kostuumshow damesmode in Vollenhove

Hoe kleedt een barones in 1850 zich? Of een huisvrouw in 1950? Wanneer en waarom beginnen vrouwen eigenlijk broeken te dragen? Stichting Oud Oranje vertelt u zaterdag 19 oktober de geschiedenis van vrouwenemancipatie aan de hand van kleding. Een leuke show voor jong en oud in de historische tuinen van Marxveld te Vollenhove.

Bezoek hier de website
 

Lezing: zij/hij na de watersnoodramp

Lezing: zij/hij na de watersnoodramp

Ook het Watersnoodmuseum neemt de verhoudingen tussen de seksen deze maand onder de loep. Zijn er grote verschillen tussen de werkzaamheden tijdens de wederopbouw na de watersnoodramp? Of tonen vrouwen zich dan juist gelijk? Breng zondag 20 oktober om 11.00 uur een bezoek aan het Watersnoodmuseum en kom alles te weten over rolverdelingen tussen mannen en vrouwen na de ramp van 1953.

Bezoek hier de website
 

 
Facebook

Facebook

AndereTijden
Instagram

Instagram

anderetijden
 
 
U kunt zich aanmelden, afmelden, uw gegevens wijzigen of de nieuwbrief doorsturen. Voor vragen of opmerkingen kunt u ons emailen.

Wordt de email niet goed weergeven bekijk dan de online versie.