Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Open hem in uw browser.
De Erfgoedstem
 

13 april 2023
 
 


Beste John ,

De Rijksfondsen zijn deze week op werkbezoek in Caribisch Nederland, Kinderdijk viert een samenwerkingsovereenkomst en er worden weer diverse monumenten gerestaureerd en verduurzaamd. Dit en meer lees je deze week in De Erfgoedstem.


UITGELICHT

Verduurzaming begint met monumenten

06 april 2023
Redactie

We proberen met z’n allen bewuster om te gaan met onze aarde en het klimaat. Dit doen we door bijvoorbeeld korter te douchen, minder te vliegen of over te stappen op fossielvrije energie. Platform Energie voor Elkaar levert een grote bijdrage aan duurzame energie, dat collectief ingezet wordt en vaak begint bij de vraag van een monumenteigenaar. We praten met Valentijn Kleijnen, CEO van Energie voor Elkaar.


NIEUWS DEZE WEEK

Werkbezoek Rijkscultuurfondsen en Restauratiefonds aan Caribisch Nederland

13 april 2023
Erfgoedstem

Tot en met 14 april brengen de zes Rijkscultuurfondsen en het Nationaal Restauratiefonds een werkbezoek aan Caribisch Nederland. Tijdens de reis worden plannen voor het Verbindingsloket getoetst en wordt onderzocht of ideeën over een nieuw subsidiekader passend zijn voor makers die werken met, in of vanuit gebieden waarmee Nederland een koloniale geschiedenis deelt.

Samenwerkingsafspraken leggen toekomst Wereld-erfgoed Kinderdijk vast

12 april 2023
Erfgoedstem

Op 5 april werd de samen-werkingsovereenkomst Werelderfgoed Kinderdijk ondertekend door verschillende partijen, waaronder de provincie Zuid-Holland, Waterschap Rivieren-land, RCE, SWEK en de gemeenten Alblasserdam en Molenlanden. Dat belooft veel goeds voor de toekomst van dit Werelderfgoed.

Restauratie monumentale orgels Noord-Brabant

11 april 2023
Erfgoedstem

Goed nieuws voor de liefhebbers van klinkend erfgoed. De provincie Noord-Brabant biedt financiële steun bij de restauratie van de orgels in de Grote Kerk van Breda en Het Boterkerkje in Oirschot. De provinciale bijdrage van €325.000,- is hetzelfde bedrag als de subsidie die al eerder door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is toegekend.


Beuningen wil zonnepanelen op monumenten toestaan

12 april 2023
Erfgoedstem

Beuningen en omliggende gemeenten staan op het punt om de regels met betrekking tot de plaatsing van zonnepanelen op monumentale panden te versoepelen. Tot nu toe was dit niet toegestaan als de panelen zichtbaar waren.

Middeleeuwse dijkbouw onthuld door gat in dijk bij Zoutkamp

12 april 2023
Erfgoedstem

Bij het dorp Zoutkamp hebben archeologen een zeedijk opengemaakt, waardoor honderden jaren aan dijklagen nu zichtbaar zijn. Dit project is uniek, omdat archeologisch onderzoek naar oude dijken zelden wordt uitgevoerd.


Archeologen ontdekken 3.200 jaar oude tombe

10 april 2023
Erfgoedstem

Een team van archeologen hebben onlangs de verbluffende tombe van Panehsy ontdekt in het oude Sakkara, Egypte. Deze prachtige ontdekking dateert meer dan 3.000 jaar terug en brengt ons terug naar farao Ramses II (circa 1250 v.Chr.).

Kerk Puth krijgt monumentstatus

10 april 2023
Erfgoed vereniging Heemschut

De parochiekerk van Petrus Canisius en bijbehorende pastorie zijn door de gemeente aangewezen als gemeentelijk monument. Dit besluit volgde nadat de Heemschut en het Cuypersgenootschap om de monumentenstatus hadden gevraagd.


 KIJK EN LUISTERTIPS


NPO2
De jurk en het scheepswrak

17 april
 

Iconen van het platteland: historische boerderijen op weg naar de toekomst

12 april 2023
Monumentaal

Deze zomer trekt de 'Iconen van het platteland' expositie door Nederland, waarbij historische boerderijen en hun rol in een veranderend platteland centraal staan. De expositie is gratis te bezoeken op vier locaties en biedt een kijkje in het verleden, heden en toekomst van deze bijzondere gebouwen. Naast de historische waarde, wordt er ook aandacht besteed aan herbestemmingsmogelijkheden om de leefbaarheid op het platteland te versterken.

Kwetsbaarheid kunst groeit door opkomst particuliere musea

13 april 2023
Erfgoedstem

Nederland telt momenteel acht particuliere kunstmusea, waaronder Voorlinden in Wassenaar, Museum More in Gorssel en Beelden aan Zee in Scheveningen. Deze musea bieden onderdak aan kunstcollecties van verzamelaars en tonen deze aan het publiek, vaak in combinatie met tijdelijke exposities. Opvallend is dat maar liefst zes van deze musea in de afgelopen tien jaar zijn geopend. Sinds het jaar 2000 zijn wereldwijd meer dan 300 privémusea geopend.


De Erfgoedstem wordt mede mogelijk gemaakt door :

Nationaal Restauratiefonds Erfgoedvereniging Heemschut Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed BOEiHogeschool UtrechtStichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg
En door :

De Erfgoedstem is een initiatief van stichting Nederland Monumentenland.
Heeft u erfgoed nieuws? Deel het via redactie@erfgoedstem.nl

De Erfgoedstem
Daam Fockemalaan 22
3818 KG Amersfoort
Tel: 033 209 1000

Gegevens wijzigen of afmelden - stuur deze nieuwsbrief naar een relatie



V1.15 Copyright © 2023 - Erfgoedstem / Nederland Monumentenland