Een monument een nieuwe bestemming geven is zo makkelijk nog niet. Door verkamering, isoleren en nieuwe grote ramen wordt een monument wel pettiger om in te wonen, maar daardoor gaan waardevolle historische elementen verloren. Lees hierover meer in onze nieuwsbrief!
Historische interieurs waren al relatief zeldzaam, maar nu verdwijnen de laatst overgeblevenen in een rap tempo. Wij zien twee oorzaken: grote monumentale panden worden ‘verkamerd’ en steeds meer eigenaren willen hun huis isoleren.
20 januari 2021 - Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed
In het werkprogramma 2021-2022 'Toegankelijkheid in de toekomst' staan toegang tot en zorgvuldige omgang met erfgoed en de toegankelijkheid van overheidsinformatie centraal, en een overheid die daarover verantwoording kan afleggen.
Staatsbosbeheer is niet blij met de plotselinge komst van het fietspad in de Strubben-Kniphorstbosch bij Anloo. In dit rijksmonument zijn vele vondsten gedaan van de prehistorie tot de late middeleeuwen.
Studenten van de Reinwardt Academie en de Vrije Universiteit adviseren de eigenaars van Landgoed Soestdijk over de historische karakteristieken van het landgoed voor de herontwikkeling van de Parade.
Veel archeologiestudenten kunnen niet afstuderen doordat ze vanwege corona geen veldwerk kunnen doen. Het faculteitsbestuur zoekt oplossingen, maar ziet weinig mogelijkheden meer.
Zijn de moderne dakkapellen op het rijksmonumentale Weeshuiscomoplex een aantasting van waardevol erfgoed? Of vraagt nieuw leven inblazen nu eenmaal om aanpassingen?
Omdat we vanwege de lockdown al een poos geen monumenten meer van binnen kunnen bekijken geeft het Utrechts Monumentenfonds je op vier vrijdagen een virtueel kijkje achter de deur.
In de bodem van de voormalige Zuiderzee liggen honderden scheepswrakken waarvan de identiteit onbekend is. Archeoloog Yftinus van Popta geeft de scheepsresten een gezicht.
Betrokken bij de exploitatie van een monument en wil je ook de cijfers laten meewegen in jouw antwoord op de coronacrisis? Voordat je belangrijke beslissingen neemt, is het raadzaam om je financiële plaatje op orde te hebben. Hoe doe je dat? Welke cijfers moet je boven water krijgen? Nationale Monumenten Organisatie helpt je graag op weg tijdens een dik uur Zoomen.
HERE: Netwerkbijeenkomst voor nieuwe erfgoedprofessionals
Voor nieuwe erfgoedgoed-professionals vindt op 11 februari een netwerk-bijeenkomst plaats, georganiseerd door het Mondriaan Fonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Monumenten hebben het imago niet duurzaam te zijn. Maar zij zijn bij uitstek de blijvertjes van de gebouwenvoorraad. We willen ze tot in lengte van dagen behouden en gebruiken en ze hebben een publiek waardevolle status. Is dat niet juist heel duurzaam? Luister naar een interessante discussie tussen Paul Meurs, Susan Lammers, Wessel de Jonge en Charlotte Uiterwaal over duurzaamheid en monumenten.
In deze video van Stadsherstel Amsterdam neemt Jacqueline de Graauw de kijker mee op een ontdekkingstocht door een 17e-eeuws wevershuisje in Amsterdam. Omdat Stadsherstel het pand wil renoveren en hierbij zeker wil zijn wat monumentale waarde heeft, is Jacqueline gevraagd hier onderzoek naar te doen. Tijdens de rondleiding in het pand vertelt Jacqueline ons over de geschiedenis die zij al heeft ontdekt.
De duizenden bronzen ringen, ribben en bijlen, die de onderzoekers in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië opgroeven, geven nieuw inzicht in de ontstaansgeschiedenis van geld. Dat schrijven archeologen Maikel Kuijpers en Cătălin Popa van Universiteit Leiden. De onderzoekers concluderen dat de voorwerpen werden gebruikt als gestandaardiseerd betaalmiddel.
Wibbine Kien is kunstenaar, cultureel programmeur en leegstandsbeheerder. Ze beheerde achtereenvolgend verschillende verloederde monumenten in Rotterdam en blaast ze nieuw leven in. "Het is fantastisch om de schoonheid van een pand bloot te mogen leggen, welke de (interieur-) architecten ooit voor ogen moeten hebben gehad."