Het klinkt als een sprookje: een hertog liet als straf een middeleeuws kasteel verwoesten, pas 500 jaar later wordt dit kasteel weer teruggevonden. Toch overkwam het de archeologen die onderzoek deden op landgoed Biljoen bij Velp.
25 oktober 2021 - Omroep GLD, Geldersch Landschap & Kasteelen
"Het gebeurt je niet elke dag dat je een verdwenen kasteel terugvindt", zegt archeoloog Eric van der Kuijl. Samen met zijn collega’s vond hij op landgoed Biljoen resten van 1,20 meter dikke kasteelmuren, dakpannen, scherven van kruiken en de contouren van de kasteelgracht. Allemaal sporen van Kasteel Overhagen.
21 oktober 2021 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Actueler kan haast niet. Terwijl de gasprijs tot sublieme hoogte stijgt, presenteerden drie ontwerpteams op de Dutch Design Week plannen om negen van de grootste kerken in Nederland te verduurzamen. Zij zijn de finalisten van de prijsvraag 'Sublieme schoonheid |Sublieme duurzaamheid'.
Na de zoveelste oproep van de gemeente aan de eigenaar om het pandje Teerlink in Dordrecht op te knappen, is een groep bewoners een petitie gestart. 'De eigenaar houdt het Teerlinkpand al jaren gegijzeld.'
Nederlanders weten weinig over voormalig Nederlands-Indië. Daarom is er een speciale commissie geïnstalleerd die de kennis van de geschiedenis van Nederlands-Indië moet versterken.
Historische interieurs zijn kwetsbaar. Daarom heeft gemeente Amsterdam afgelopen zomer zes panden en complexen in Oud-Zuid aangewezen als gemeentelijk monument, mede vanwege hun waardevolle interieurs. Deze interieurs, die alle dateren uit het eerste kwart van de twintigste eeuw, zijn elk op hun eigen manier uitzonderlijk. Deze week een kijkje in De Lairessestraat 93.
Begin jaren '70 zetten zij voet aan de grond. De grondleggers van hun kroost die vandaag de dag hier wonen, werken, ondernemen en meer Brabants zijn dan menig mens had gedacht. Anoir Benabdillah neemt je mee naar de tijd waarin de eerste generatie van Marokkaanse 'gastarbeiders' hun voeten voortbewegen in het industriële Veghel.
Ferry Molenaar, zelf blind, bezoekt zeven Gelderse kastelen en tekent daar de meest bijzondere verhalen op. In elke aflevering van de podcast staat een ruimte of vertrek centraal. Ferry stelt de juiste vragen omdat hij zelf niet kan zien, én toch voor zichzelf en de luisteraars een compleet beeld wil schetsen van de bijzondere omgeving waarin hij zich bevindt.
In de film staat het proces van productie, verwerving en restauratie van een zeer recent opgedoken ‘Cuyperskast’ centraal. Samen onderzoeken restaurator Tim Schoenmakers en verzamelaar Rik Fhilipsen welke ingrepen er allemaal nodig zijn om de kast weer in oude glorie te herstellen en welke aanwijzingen iets meer over de herkomst kunnen vertellen.