Vanwege de veiligheid halen we tegenwoordig liever onze internationale collega’s naar Nederland dan andersom. Deze week hebben we daarom tientallen gasten uit ingewikkelde conflict-landen als Mali, Ethiopië en Burkina Faso in Utrecht op bezoek voor een groot werkoverleg. En toen was er dus een dodelijke steekpartij in de receptie van hun keurige hotel, vlakbij ons kantoor… Gelukkig waren we toen net met ons allen uit eten. Het blijft een rare wereld.
Sinds de corona-lockdowns reizen we sowieso veel minder vaak. Meer online overleg scheelt tijd én geld, dat we dan dus aan ons werk ver weg kunnen besteden. Toch is het heel anders om in rapportages en berichten zoals deze te lézen over wat er daar wordt bereikt, dan om het zelf ter plaatse te proeven, te ruiken en te voelen.
Maar vorige week was onze collega Tom dan toch op werkbezoek in Mozambique. Hij deelde via de team-app elke avond zulke schitterende foto’s en korte verhalen, dat een collega verzuchtte: "Nu ben ik weer verliefd op mijn eigen werk".
En dát gevoel hebben we allemaal nodig – jij allicht niet minder dan wij – want we zijn er nog niet. De wereldwijde hongercijfers gaan helaas nog niet de goede kant op. Maar hopelijk kunnen we met een aantal van de verhalen in deze nieuwsflits ook jouw vuur weer wat aanwakkeren. Want het kan wél – maar dan moeten we wel volhouden, er wel heel hard in blijven investeren. Dank dus dat jij daar ook een aandeel in hebt.
Evelijne en Annelies Ook wel: de dames van de directie
Teleurstellende tussenbalans van SDG's.
In 2015 maakten 193 landen een gedurfd plan voor een beter leven voor alle 8 miljard mensen op de wereld: de Sustainable Development Goals (SDG’s). Het streefjaar voor het halen van deze 17 doelen op het gebied van armoedebestrijding, onderwijs, duurzaamheid, gelijkheid, biodiversiteit, het tegengaan van klimaatverandering én het einde van honger: 2030.
Nu, 7 jaar later, zijn we halverwege deze looptijd. De teleurstellende tussenstand: slechts 15% van de 17 doelen ligt op koers. En doel SDG #2 – Zero Hunger – lijkt mijlenver weg, nu honger zelfs weer toeneemt. Tijd voor actie dus.
PS: Terwijl Nederland deze week op de VN-top in New York andere landen oproept om méér te doen om de SDG's te redden, bleek op Prinsjesdag dat het kabinet zelf 3,5 miljard bezuinigt op het budget voor wereldwijde armoedebestrijding. Daarmee raken de SDG’s nog meer buiten bereik. Dat moet en kan anders.
Zero Hunger: het kan wél.
Elke dag weer zien wij dat SDG 2 – een wereld zonder honger – mogelijk is. Drie voorbeelden van wat er wél kan:
1. Meer dan 1 miljoen keer zelfredzaam.
Een mijlpaal: 75 epicentra hebben zichzelf zelfredzaam verklaard. Daar wonen ruim meer dan 1 miljoen mensen. Zij hebben flinke resultaten geboekt: ernstige honger is teruggebracht naar minder dan 1% en armoede daalde met 27%. En 86% van de mensen is ervan overtuigd dat ze hun eigen toekomst kunnen inrichten. Zij gaan nu zelf verder, zonder The Hunger Project.
2. Vooruitgang in Adonkwanta.
In epicentrum Adonkwanta in Ghana, dat eind 2022 zelfredzaam werd, is veel veranderd. “We hebben nu een bank, een gezondheidskliniek en sinds kort ook internet. En dorpsbewoners zetten zich nog meer dan voorheen in voor de gemeenschap.” Bekijk de vooruitgang in Adonkwanta.
3. Alfabetisering in Mozambique.
Amelia, Maria en Angelina vertelden vol trots over de alfabetiseringslessen die zij volgen in epicentrum Malindile. Want het schrijven van je eigen naam lijkt misschien iets kleins, maar brengt zo enorm veel. Zo moeten zij bijvoorbeeld, net als in Nederland, een handtekening zetten bij het aanvragen van een ID-bewijs. Kunnen ze dat niet, dan komt er letterlijk op het ID te staan dat de aanvrager zijn handtekening niet kan zetten. Dit leidt tot schaamte, elke keer weer als ze hun pasje moeten laten zien. Hoe mooi dat Amelia, Maria en Angelina nu zelfverzekerd hun handtekening kunnen zetten.
Wat kun jij doen.
Doe je met ons mee? Zet een stap extra, op weg naar een wereld zonder honger.
Onder onze nieuwsbrieflezers verloten wij een echte Hunger Project-shopper en een koffiemok met onze favoriete quote: "It always seems impossible until it’s done”. Zo help jij onze positieve boodschap te verspreiden! Kans maken? Volg ons op social media en stuur ons een berichtje op info@thehungerproject.nl. De winnaar krijgt op World Food Day (16 oktober) bericht.
“Ik deed vanaf de start actief mee aan de workshops, want ik vond het belangrijk om me in te zetten voor mijn dorpsgenoten. Nu het epicentrum zelfredzaam is, loopt een deel van het contact met de lokale overheid via mij. We hebben goede afspraken met elkaar gemaakt, zodat de voorzieningen blijven draaien. Ik heb er vertrouwen in.”
Hayford, Adonkwanta (Ghana)
We vinden het leuk om van je te horen! Beantwoord deze e-mail en laat ons weten wat je van deze update vond of welke vragen je mogelijk nog hebt.