Verrassing: kalfjes van Javaans neushoorn gefilmd!

3 years ago


Text only:

Verrassing: kalfjes van Javaans neushoorn gefilmd!


Op het Indonesische eiland Java hebben cameravallen zeer bijzondere beelden gemaakt van drie nieuwe kalfjes van de Javaanse neushoorn, een van de zeldzaamste dieren op aarde. De beelden van de jonge dieren zijn een complete verrassing. Door de nieuwe aanwas in het nationale park Ujung Kulon op Java, de enige plek ter wereld waar de dieren nog voorkomen, zijn er nu in totaal zestig Javaanse neushoorns

BEKIJK HIER DE PRACHTIGE BEELDEN
De drie kalfjes die de cameravallen hebben gespot zijn twee mannetjes en een vrouwtje. Ze leven op drie verschillende plekken in het nationaal park Ujung Kulon. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) werkt daar samen met de Indonesische autoriteiten en lokale natuurbeschermingsorganisaties aan de bescherming van de ernstig bedreigde Javaanse neushoorns. De beelden werden tussen april en juli gemaakt, maar nu is vast komen te staan dat het drie afzonderlijke kalfjes met hun moeders betreft.
Bedreigingen
Vroeger strekte het leefgebied van de Javaanse neushoorn zich uit van India tot een groot deel van Indonesië. Maar door (illegale) jacht en met name het verdwijnen van regenwoud staat het dier op de rand van uitsterven. De laatste zestig dieren leven op Java, in het nationaal park Ujung Kulon. Een nieuwe bedreiging voor de dieren is de opmars van een vreemde palmsoort die niet op het eiland thuis hoort. De plant overwoekert de oorspronkelijke begroeiing die het voedsel vormt voor de Javaanse neushoorn. De palmsoort heeft de Javaanse neushoorn al uit delen van het park verdrongen.
Het WNF heeft met partners in Indonesië vele tientallen cameravallen opgehangen voor onderzoek. Verder wordt de uitheemse palmsoort verwijderd en zijn er extra gebieden met oorspronkelijke begroeiing aangeplant. Het WNF onderzoekt momenteel nieuw leefgebied om een tweede levensvatbare populatie Javaanse neushoorns te realiseren. Dat verkleint het risico dat de uiterst kwetsbare diersoort in een klap uitsterft als het Ujung Kulon Park wordt getroffen door bijvoorbeeld de uitbraak van een besmettelijke ziekte of een natuurramp.


Meer nieuws op WNF.nl |
Afmelden voor deze nieuwsservice


Wnf.nl

Categories: Animals | Accessories Charity | Funds Environment | Nature
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018