VERSCHILLENDE KANTEN VAN DE WISKUNDE, nr. 14 september 2011

7 years ago


Text only:


Wordt deze nieuwsbrief niet goed weergegeven?
Via deze link kunt u hem online bekijken.


 
VERSCHILLENDE KANTEN VAN DE WISKUNDE, NR. 14 SEPTEMBER 2011
 
 
Rob van der Mei - Foto: Jan Willem Steenmeijer

Levens redden met wiskunde


Sta je weer in de verkeerde rij voor de kassa. De wachttijd is inmiddels opgelopen tot tien minuten. Voor veel mensen is dit een grote frustratie. Voor onderzoeker Rob van der Mei een goede case om de wachttijdtheorie op los te laten. Met wiskundige modellen doet hij betrouwbare voorspellingen die lange wachttijden voorkomen. En dat kan een zaak zijn van leven of dood.
Lees verder...


Athina Stragalinou, Reshmi Pradeep en Özcan Demir - Foto: Jan Willem Steenmeijer

Een wiskundereis naar Turkije


Wie bezoekt er liever een wiskundecongres dan een Turks strand in de zomerzon? Voor de Griekse UvA-studente Athina Stragalinou was de keuze niet moeilijk. Ze sprak een zaal met enthousiaste wiskundigen vanuit de hele wereld toe in Ankara over breuken in het middelbaar onderwijs. Samen met haar onderzoekspartner Reshmi Pradeep en medestudenten Özcan Demir en Amdeberhan Ayeligne presenteerde ze haar resultaten tijdens het Psychology of Mathematics Educations (PME) in Ankara.
Lees verder...


Guido Schäfer - Foto: Jan Willem Steenmeijer

Nare gevolgen van een strategische keuze


Een strategische keuze is niet altijd een lust. Neem bijvoorbeeld de beslissing om met de auto naar het werk te gaan. Deze beslissing is zo alledaags, maar zorgt wel voor problemen doordat files de wegen verstoppen. Onderzoeker Guido Schäfer probeert deze beslissingen in wiskundige modellen te vangen, waarmee de negatieve bijwerkingen zoals files aangepakt kunnen worden.
Lees verder...


Eric Opdam - Foto: Jan Willem Steenmeijer

Bose gassen bereiken eureka-moment


Wiskundige en hoogleraar Eric Opdam is nog steeds verbaasd over de nieuwe inzichten die zijn onderzoek naar Bose gassen opleverde. Toen hij zijn onderzoeksvraag koppelde aan de inzichten van de wiskundig revolutionair Robert Langlands, kwam er een doorbraak in zijn onderzoek naar symmetrie. Die leverde hem een ERC-beurs van 1,8 miljoen op. ‘Mijn mond viel open toen ik een verband ontdekte met Langlands.’
Lees verder...


Krijgt u de nieuwsbrief doorgestuurd,
en wilt u deze direct ontvangen?


Vul dan hier uw naam en email adres in.


SOWISO: De universele taal van de wiskunde


Sommigen krijgen er allergie van, anderen vinden het een passie: rekenen, algebra, vergelijkingen, kansrekeningen, statistieken. “Wiskunde is voor iedereen lastig, maar met onze software kunnen we het leuker maken", vertelt Marc Habbema van het bedrijf SOWISO dat e-learning producten en diensten ontwikkelt voor het onderwijs.


8 oktober: [re]actie op de jaarlijkse Open Dag


Ook dit jaar organiseert het Science Park samen met de wetenschappelijk instituten een interessante Open Dag. Kom ook langs en luister naar wetenschappers, doe proefjes en wordt weer wat kennis rijker. Het programma wordt deze week bekend gemaakt. 


Agenda Science Park Amsterdam


In onze agenda vindt u alle evenementen op Science Park Amsterdam.


Nieuwe bedrijven op Science Park Amsterdam:


Bloomsix


Clarox


CloseAlert


Diaz IT


Dolphin Recording Tools


IQura


Colofon


Tekst: Communicatie- en Marketingteam Science Park Amsterdam & Het NRI. Foto's:  Jan Willem Steenmeijer.


Website | Contact | Aan - afmelden 

Scienceparkamsterdam.nl

Categories: Technique Park | Adventure Days out
Age: 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019