Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Dinsdag 1 september 2020
 
 

Actueel

   
 
CORONACRISIS
Versoepelingen voor de cultuursector vanaf 1 september

Vanaf 1 september geldt een nieuw gefaseerd basisprotocol Cultuur met kleurencodes die elk een pandemiescenario voorstellen. We belichten hieronder de belangrijkste wijzigingen.

Gebruik van kleurencodes
We starten op 1 september in code geel. Daarin moeten toeschouwers en deelnemers alleen een mondmasker dragen wanneer de verplichte afstand van 1,5 m niet gegarandeerd kan worden. Lokale (of provinciale) overheden kunnen op basis van de lokale pandemiesituatie een andere kleurencode bepalen.

De richtlijnen voor culturele evenementen zijn aangepast:

  • Vanaf 1 september worden 200 personen binnen en 400 personen buiten toegelaten. Aan uitbaters van permanente infrastructuren kan de bevoegde gemeentelijke overheid uitzonderlijk toestemming geven om een zittend publiek te ontvangen dat groter is dan dit aantal. De uitbaters moeten daarvoor een aanvraag indienen bij de bevoegde burgemeester.
  • Voor een zittend publiek op culturele evenementen wordt de afstand tussen personen of bubbels verkleind tot één meter of één stoel in zalen met vaste stoelen. Het dragen van een mondmasker is daarbij verplicht. 
icon-arrow-right.png   Lees meer over het basisprotocol Cultuur en de specifieke sectorprotocollen 

 
 

Subsidies

   
 
Coronacrisis en aanvragen volgende indienronde projectsubsidies en beurzen Kunstendecreet

Uiterlijk op 15 september 2020 moeten de subsidieaanvragen ingediend worden voor projecten en beurzen die in de eerste jaarhelft van 2021 van start gaan. Omdat er momenteel geen garantie is dat de kunstprojecten in 2021 in een coronavrije context georganiseerd kunnen worden, vraagt de minister van Cultuur om bij de opmaak van subsidiedossiers zoveel als mogelijk rekening te houden met de coronacrisis.

icon-arrow-right.png   Lees meer
 
Indiendatum werkingssubsidies 1 jaar uitgesteld

Zoals werd aangekondigd in de Strategische Visienota Kunsten, zal het Kunstendecreet gewijzigd worden. Dit brengt met zich mee dat de structurele ronde voor werkingssubsidies binnen het Kunstendecreet moet worden uitgesteld om de geplande wijzigingen te kunnen doorvoeren.

De minister-president Jan Jambon heeft dan ook principieel beslist om de werkingssubsidie aan de huidige structureel gesubsidieerde organisaties met 1 jaar te verlengen tot en met 2022. Concreet wil dit ook zeggen dat de uiterste indiendatum voor werkingssubsidies verschoven wordt van 1 december 2020 naar 1 december 2021.

Voor meer info kan je mailen naar kunsten@vlaanderen.be
 

 
INTERNATIONAAL
Tussenkomsten buitenlandse publieke presentatiemomenten – ronde 7

In ronde 7 van de 'Tussenkomst voor een buitenlands publiek presentatiemoment' werden 9 aanvragen behandeld, waarvan er 4 positief geadviseerd werden.

Binnen de budgettaire context kunnen enkel aanvragen ondersteund worden die in het advies 11/15 of hoger scoren. Eén aanvraag werd ingetrokken wegens de annulering van de geplande presentatie door de coronacrisis.

In totaal worden 4 dossiers (44% van de aanvragen) ondersteund voor een totaal van 6.400,00 euro.

 

 

Beleid

   
 
KUNSTENDECREET
Princiepsnota ter voorbereiding nieuw Kunstendecreet

In 2021 wordt het Kunstendecreet gewijzigd. Ter voorbereiding van het nieuwe decreet hebben het Departement Cultuur, Jeugd en Media en het kabinet van minister Jambon een Princiepsnota opgesteld die als startpunt voor verder overleg gebruikt wordt. Op uitnodiging van de minister bestudeerde een groep van dertien kunstenaars, kunstwerkers en experten in juli deze voorbereidende Princiepsnota, en schreef er een uitgebreide reactie op.

icon-arrow-right.png   Lees beide nota’s op onze website
 
 
Kwaliteitsregistratie binnen het beleidsdomein Werk en Sociale Economie aangepast

Elke dienstverlenende organisatie die wil intekenen op een ondersteunende maatregel van het beleidsdomein Werk en Sociale Economie, moet aantonen dat ze aan enkele generieke kwaliteitsvoorwaarden voldoet (kwaliteitsregistratie). Bij enkele sectorale decreten in de beleidsvelden Cultuur en Jeugd, bv. erkende amateurkunstenorganisaties, maken deze generieke kwaliteitsvoorwaarden deel uit van de toekenningsvoorwaarden voor de werkingssubsidies. Organisaties die deze werkingssubsidies ontvangen, moeten dus geen verdere stappen ondernemen.
 

icon-arrow-right.png   Lees meer

 
 

Ontdek

   
 
EVENTS
Kinderen koning op Kunstendag voor Kinderen

Op zondag 15 november is het weer Kunstendag voor Kinderen! Omdat we op die dag ook Koningsdag vieren, krijgen alle kinderen een kroon op hun hoofd.

Organisaties die een activiteit willen organiseren, kunnen zich nog steeds inschrijven door dit formulier in te vullen en de activiteit volgens deze richtlijnen te registreren in de UiTdatabank. De promocampagne start eind september.

 
Media & Culture Fast Forward

Op 10 en 11 december organiseert VRT in samenwerking met het Departement Cultuur, Jeugd en Media Media & Culture Fast Forward, een inspiratie- en netwerkfestival rond de toekomst van media en cultuur.

 
ONLINE FOLDER
Match je werking met het onderwijs

Hoe werk je als cultuurorganisatie soepel samen met scholen? Dan weet je best in welke context leerkrachten werken. Informatie en tips daarover vind je voortaan in de online folder Match je werking met het onderwijs.

 
Eerstvolgende indiendata
15 september: Projectsubsidies en beurzen Kunstendecreet
 
 

Parlementaire vragen

   
 

Hieronder vind je een overzicht van vragen en interpellaties van Vlaamse Parlementsleden.


 
 
icon-contact-1.png Contact
 
Vlaamse overheid

Departement Cultuur, Jeugd en Media
Arenbergstraat 9, 1000 BRUSSEL
T 02 553 69 77 - departement.cjm@vlaanderen.be







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenberggebouw · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium