Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Woensdag 4 november 2020
 
 

In de kijker

   
 
Verstrengde maatregelen voor de cultuur- en jeugdsector  

Sinds donderdag 29 oktober gelden een aantal verstrengde maatregelen: 

  • Alle georganiseerde vrijetijdsbesteding boven twaalf jaar wordt stopgezet.   
  • Jeugd- en sportactiviteiten voor jongeren onder twaalf jaar zijn wel nog toegelaten als ze binnen de schoolcontext vallen, of door de lokale overheid worden georganiseerd. Overnachtingen zijn niet toegestaan. 
  • Alle evenementen, zowel indoor als outdoor, worden verboden. 
  • Indooractiviteiten zijn verboden (o.a. bioscopen, binnenspeeltuinen, …). 
  • Alle cultuurhuizen (o.a. de musea, culturele centra, …) gaan dicht voor het publiek. Bibliotheken mogen wel open blijven. 
  • Er is een samenscholingsverbod vanaf vier personen, dus je kan met niet meer dan dat aantal afspreken. Bovendien moet je de regels rond social distance, nauwe contacten, enz. te allen tijde respecteren. 

Deze maatregelen uit het ministerieel besluit van 28 oktober overstijgen de richtlijnen van het huidige basisprotocol cultuur. 

icon-arrow-right.png   Lees meer
 
Meer dan 7,5 miljoen euro voor 26 cultureel-erfgoedconvenants

De Vlaamse Regering besliste op 9 oktober om 5 steden en 21 intergemeentelijke samenwerkingsverbanden te ondersteunen voor het opnemen van een dienstverlenende rol op een regionaal niveau. De Vlaamse Gemeenschap zal met elke stad of intergemeentelijk samenwerkingsverband een cultureel-erfgoedconvenant sluiten voor de beleidsperiode 2021-2026.

icon-arrow-right.png   Meer info
 
Bijna twee miljoen euro aan investeringssubsidies voor cultuur- en jeugdinfrastructuur  

De ministers van Cultuur en Jeugd hebben beslist over de toekenning van investeringssubsidies voor cultuur- en jeugdinfrastructuur van bovenlokaal belang. In totaal ontvangen elf organisaties samen bijna twee miljoen euro.  

icon-arrow-right.png   Ontdek alles over deze oproep
 
Maak kennis met Día de los Muertos

Zorg dragen voor immaterieel erfgoed om het levend te houden en door te geven aan toekomstige generaties, hoe pak je dat aan? De Mexicaanse traditie Día de los Muertos is een inspirerend voorbeeld van interactie en uitwisseling tussen verschillende culturen. Het initiatief toont bovendien de rijke diversiteit aan erfgoed en erfgoedgemeenschappen in Antwerpen.  

icon-arrow-right.png   Meer info
 
Aangepaste procedure projectsubsidies cultureel erfgoed geëvalueerd

Sinds het najaar van 2018 verloopt de subsidiëring van cultureel-erfgoedprojecten volgens het vernieuwde Cultureelerfgoeddecreet van 2017. We hebben de aanpassingen aan het decreet en de gewijzigde procedurestappen nu geëvalueerd via een online bevraging en een interne evaluatie. Over het algemeen was de feedback positief, daarnaast worden er ook een aantal verbeterpunten geformuleerd.  

icon-arrow-right.png   Ontdek het rapport
 
Publieksarcheologie in Vlaanderen: een nieuw rapport met aanbevelingen

Samen met het Agentschap Onroerend Erfgoed lieten we een studie uitvoeren over publieksvriendelijke ontsluiting van archeologische kennis en collecties. We wilden zo een concreet beeld krijgen van hoe archeologie vandaag in Vlaanderen toegankelijk is voor het publiek en onderzoeken hoe ze nog breder toegankelijk gemaakt kan worden.

icon-arrow-right.png   Ontdek het onderzoeksrapport
 

cultuurbreed

   
 
Vraag nu de culturele activiteitenpremie aan

Je kan vanaf nu een premie aanvragen voor de organisatie van een culturele activiteit via de applicatie. Met de nieuwe cultuurpremie willen we de sector de kans geven om in de toekomst terug activiteiten te organiseren. Daarnaast willen we tijdens deze tweede lockdown alternatieve presentatievormen ondersteunen

icon-arrow-right.png   Ontdek alle info
 
Neem nog tot 6 november deel aan de websurvey cultuureducatie

Tien jaar na de eerste veldtekening cultuureducatie brengt het HIVA - KU Leuven de sector cultuureducatie opnieuw in kaart. Dat gebeurt onder meer door middel van een websurvey. Wordt jouw organisatie in 2019 en 2020 structureel betoelaagd door het Departement CJM? Dan ontving je de survey. Mocht dat niet het geval zijn, stuur dan een e-mail naar cultuureducatie@kuleuven.be. Je kan de survey nog invullen tot 6 november. 

 

subsidies

   
 

 

Eerstvolgende indiendata  

 

events

   
 
Webinar 'Musea en publieksonderzoek': aan de slag met de resultaten

Publieksonderzoek. Wat houdt het in en wat levert het op? In 2018 coördineerde het Kenniscentrum Cultuur- en Mediaparticipatie in opdracht van het Departement Cultuur, Jeugd en Media een publieksbevraging in twaalf Vlaamse musea. Op 17 november organiseert het Kenniscentrum samen met FARO en het Departement Cultuur, Jeugd en Media een tweede info- en vraagmoment.  

icon-arrow-right.png   Meer info
 
Kunstendag voor Kinderen gaat twee weken online  

Kunstendag voor Kinderen laat zich niet verslaan door het virus. Als het event zelfs niet meer buiten kan, komt het naar de kinderen thuis. Van 3 tot 15 november vieren we Kunstendag voor Kinderen online.  

icon-arrow-right.png   Meer info
 
Media & Culture Fast Forward gaat volledig digitaal

Media & Culture Fast Forward wordt digital only. De basis van het festival blijft echter onveranderd: een gevarieerd en sterk programma dat de VRT samen met ons departement heeft uitgebouwd. Hou dus je agenda vrij in de week van 14 december. Tickets reserveren kan via de website vanaf donderdag 12 november.

icon-arrow-right.png   Meer info
 

Parlementaire vragen

   
 

Hieronder vind je een overzicht van vragen en interpellaties van Vlaamse parlementsleden over cultuur.    


 
 
icon-contact-1.png Contact
 
Vlaamse overheid

Departement Cultuur, Jeugd en Media
Arenbergstraat 9, 1000 BRUSSEL
T 02 553 69 77 - departement.cjm@vlaanderen.be







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenberggebouw · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium