‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Til patienter og pårørende 16-10-2020

Vi skal turde være åbne, for kræft rammer med spredehagl

2018 blev på mange måder et skelsættende år for Johan Ottosen og Charlotte Korshøjs lille familie. Johans far blev syg med kræft og gik bort, Johan blev forlagsejer, Charlotte tog en kæmpe beslutning om at skifte karriere, og ja, oven i det hele fik Charlotte en brystkræftdiagnose.
Læs hele Charlottes historie

Kan personlig medicin være fremtidens behandling for sarkompatienter?

Ninna Aggerholm Pedersen skal undersøge om personlig medicin, altså målrettet behandling baseret på genanalyser, kan føre til bedre behandlinger for patienter med sarkom. En sjælden type kræft, der opstår i knogler og bindevæv. Pengene til projektet kommer fra sidste års Knæk Cancer uddeling.
Læs mere om forskningen

Ny teknik er bedre til at finde blærekræft

I 2015 fik professor og overlæge Jørgen Bjerggaard Jensen støtte fra Knæk Cancer til at undersøge en ny metode til at finde kræft i blæren med. Resultaterne har i 2020 ført til en ændring i retningslinjerne for undersøgelse og behandling af blærekræft.
Læs mere om den nye teknik

Freya og Thea løber 1800 kilometer for Knæk Cancer

Tre gange om ugen løber de to kusiner, Freya og Thea, til fordel for Knæk Cancer. Selvom ruten er forskellig fra gang til gang, løber de ofte forbi deres fælles farmor og mormor, der har uhelbredelig lungekræft. Det er hende- og alle andre berørt af kræft - de løber for. De har allerede løbet over 1600 kilometer og 19.000 kr. ind.
Læs mere Freya og Theas initiativ

Forskere får Nobelpris for at udvikle ’genetisk saks’

To kvindelige forskere har modtaget Nobelprisen i kemi 2020 for CRISPR-teknikken, som kan bruges til at ’klippe og klistre’ i gener. Det er en teknik, som også bruges dagligt af forskere i Kræftens Bekæmpelse.
Læs mere om den prisvindende teknik

Det skriver andre medier om kræft
 

Højdosis stråle-kemoterapi af endetarmskræft kan erstatte operation

(Propatienter 16-10-2020)

Mere end fire ud af fem patienter med tarmkræft i den nederste del af endetarmen kan undgå kirurgi, hvis de får højdosis strålekemoterapi, viser resultater fra et nationalt, prospektivt fase II-studie. Disse resultater peger på, at endetarmskræft fremover primært bør ses som en sygdom, der skal behandles medicinsk og ikke kirurgisk mener studiets førsteforfatter, overlæge Lars Henrik Jensen fra onkologisk afdeling på Vejle Sygehus, som præsenterede resultaterne på en mini-oral session ved årets virtuelle kræftkongres, ESMO.
Link til originalartikel

Hurtig scanning kan muligvis forbedre overlevelse ved æggestokkræft

(Sundhedspolitisk Tidsskrift 15-10-2020)

Direkte eller hurtig adgang til ultralydsscanning hos enten en gynækolog eller specialuddannet sygeplejerske kan formentlig medvirke til, at flere tilfælde af æggestokkræft bliver opdaget tidligere - og forbedre overlevelsen for denne patientgruppe, vurderer professor og overlæge Lone Kjeld Petersen.
Link til originalartikel

Unge kræftpatienter har markant forhøjet risiko ved covid-19

(Propatienter 15-10-2020)

Risikoen for at dø af covid-19 er 3-4 gange højere for yngre mennesker, som enten har eller har haft kræft end for andre covid-19-patienter. Trods det er kræftpatienter hidtil ikke så ofte kommet i intensiv behandling eller fået respiratorhjælp som andre covid-19-patienter. Det viser nye registerdata fra indlagte cancerpatienter i Storbritannien, som er fremlagt på dette års virtuelle kongres for kræftlæger, ESMO.
Link til originalartikel

Det sker i Kræftens Bekæmpelse
 

Knæk Cancer med kræftrådgivningerne

Vær med hjemme i stuen, når Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger sender yoga, meditation og spændende foredrag live på Facebook i hele Knæk Cancer-ugen. Du kan også komme til foredrag i flere kræftrådgivninger.
Se det spændende program for rådgivningerne

Fire byer afholder Knæk Cancers lysceremonier – fysisk og digitalt

Planlægningen af årets Tænd et lys-ceremonier har som alt andet været påvirket af corona. Men de smukke ceremonier, der giver patienter, pårørende og efterladte et sted at finde trøst og styrke, finder fortsat sted – dog i lidt mindre formater og med muligheden for også at deltage online.
Læs mere om de fire lysceremonier