ELF Voetbal nieuwsbrief van 15-04-2023
Vier clubiconen over eerste Europese avontuur Fortuna Sittard: "De landing in Krakau werd bijna ons noodlot"

KB Kopenhagen, Wisla Kraków en Everton. Het zijn de hordes die Fortuna Sittard voor de voeten krijgt in haar eerste en nog altijd enige Europa Cup-avontuur. In het seizoen 1984/85 is de Limburgse club bovendien de enige Nederlandse vertegenwoordiger die Europees overwintert. De selectie van trainer Bert Jacobs krijgt dat seizoen te maken met een wedstrijd in een haast leeg stadion, eentje in de dichte mist, op een bol veld en een streaker die plotseling voor hun neus verschijnt. "Hij klom net op tijd over de hekken voordat hij werd gegrepen door de honden."


lees verder
Deze Nederlandse trainers presteren erg goed in de schaduw

Waar Erik ten Hag schittert in het buitenland, presteren Arne Slot, Pascal Jansen en Ron Jans erg goed in de top van Nederland. Dat ziet de pers ook en daarom krijgen zij veel lovende kritieken. In de schaduw van deze toptrainers zijn er nog vier Nederlandse trainers die het erg goed doen. 

lees verder
Hoe Nederland plek zes op de coëffiiciëntenranglijst veroverde

Veel Nederlandse voetballiefhebbers lopen al bijna twee dagen de polonaise. Dat komt omdat Nederland de zesde plaats op de coëfficiëntenranglijst heeft veroverd en er in het seizoen 2024/25 twee definitieve Champions League-tickets binnen zijn. Hoe werd de weg naar boven ingezet nadat het Nederlandse voetbal er dramatische voor stond? Een overzicht.

lees verder
Deze geinige 'cadeaus' liet Bram van Polen in zijn contract bij PEC opnemen

Bram van Polen en contractverlengingen: het is een gouden combinatie. De afgelopen drie seizoenen liet hij telkens een iconisch en ludiek 'cadeautje' in zijn contract opnemen. Afgelopen dinsdag won hij - voor de zoveelste keer - de harten van de PEC Zwolle-fans. De 37-jarige verdediger, die al zijn wedstrijden op het hoogste niveau voor de Zwollenaren speelde, liet in zijn nieuwste contract een rondje bier opnemen 'voor het hele stadion van PEC'.

lees verder
PEC Zwolle-duo Bram van Polen en Bart van Hintum: "Met ons niveau hadden we Ajax negen van de tien keer verslagen"

PEC Zwolle zorgde in 2014 voor een van de grootste stunts uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis door de bekerfinale tegen Ajax met 5-1 te winnen. Het was zo'n dag dat alles op z'n plek viel. Bram van Polen en Bart van Hintum, die op korte termijn de terugkeer naar de Eredivisie willen vieren met de Blauwvingers, waren negen jaar geleden van de partij. "Met ons niveau van die dag hadden we Ajax negen van de tien keer verslagen."

lees verder
Deze pittige opdrachten staan Sven Mislintat te wachten bij Ajax

Sven Mislintat is de nieuwe technisch directeur van Ajax. Vermoedelijk een onbekende naam voor velen en daarom stelde ELF hem al even voor in dit artikel. En er is direct véél werk aan de winkel voor de Duitser, die na een dik jaar de schoenen van Marc Overmars gaat aantrekken. ELF Voetbal zet op een rijtje wat de belangrijkste kopzorgen voor Mislintat gaan worden in de komende maanden.

lees verder
Helmond Sport dichtbij megastunt in KNVB Beker: "Man wat was ik boos"

"Heel Helmond zat in Utrecht. In de stad leefde iedereen al weken mee." Niet vreemd. Op 6 juni 1985 krijgt Helmond Sport als laagvlieger in de Eerste Divisie de kans om de eerste hoofdprijs in de clubhistorie te pakken. Een stunt is dichtbij. Heel dichtbij. De finale van de KNVB Beker tegen FC Utrecht gaat pas diep in de extra tijd verloren. "Waar al die minuten vandaan kwamen, weet nog steeds niemand."

lees verder
Waarom Haaland in de Premier League al negen goals meer maakte dan logisch is?

Minuut 68 van de wedstrijd Southampton FC – Manchester City FC afgelopen zaterdagmiddag. Een lob van Jack Grealish komt net iets achter spits Erling Haaland. Een mislukte pass? Weg grote kans? Niet als je Erling Haaland bent, hij laat het St. Mary’s Stadium voor even de wereld over gaan.

lees verder
Stunt Special ELF Voetbal: de grootste stunts, surprises en verrassingen in het voetbal

Gestuurde lotingen door potindelingen, ruimer opgezette WK's en EK's en extra bekertoernooien. De FIFA, UEFA en KNVB pakken vele mogelijkheden aan om het verrassingseffect in de voetbalwereld zoveel mogelijk uit te sluiten. Gelukkig is het onmogelijk om alles honderd procent in de hand te houden. De nieuwe editie van ELF Voetbal, omgedoopt tot Stunt Special, is een ode aan de voetbalverrassing. Een extra dik overzicht van de grootste stunts en verrassingen op het gebied van de KNVB Beker, Europa Cup, Champions League en op transfergebied.

lees verder
Sydney van Hooijdonk op jacht naar topscorerstitel: Hoe hij 21 jaar na zijn vader voetbalgeschiedenis kan schrijven

Ze moesten bij sc Heerenveen eerst wel nog even aan hem wennen. Sydney van Hooijdonk stond er niet direct en het was voornamelijk Amin Sarr die aanvallend de aandacht naar zich toe trok. Sinds het vertrek van de Zweed draait het aanvallend in de punt allemaal om Van Hooijdonk. Met die schijnwerpers heeft de 23-jarige aanvaller duidelijk geen problemen. Zaterdagavond knalde hij wederom twee ballen tegen de touwen waardoor hij de drie punten tegen FC Volendam veiligstelde.

lees verder
PANNA! 74: Kudus on fire, strijder Quilindschy Hartman, Jeremie Frimpong en Daniëlle van de Donk

Hoppa! De nieuwe PANNA! is uit. Ook nummer 74 staat weer vol met leuke verhalen. PANNA!-lezer Luca heeft een interview met Feyenoord-talent Quilindschy Hartman, het prachtige verhaal van Ajax-ster Mohammed Kudus, eSporter Greenhopper streed met Brian Brobbey, Chanté-Mary Dompig vertelt hoe ze bij AC Milan terecht is gekomen en Bundesliga-held Jeremie Frimpong wil graag in Oranje vlammen. En uiteraard weer acht gratis superposters.

lees verder