Nieuwsbrief, 21 dec. 2018 


view this email in your browser
Vier de feestdagen in het Nederlands Fotomuseum Bekijk alle kerstactiviteiten

Alle medewerkers van het Nederlands Fotomuseum wensen je prettige feestdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar toe.

Maak jouw bezoek aan het Nederlands Fotomuseum nog leuker door mee te doen aan ons boordevol kerstprogramma met activiteiten voor alle leeftijden. Volg een rondleiding door de tentoonstelling Dit is Cas, luister naar gedichten voorgedragen door stadsdichter Derek Otte of kom met het gezin naar de speciale Cas Kidsdag.

Op maandag 24, woensdag 26 en maandag 31 december is het museum extra geopend. Bekijk hier alle openingstijden in de kerstvakantie. 
Bekijk activiteiten op website
Manokwari, West-Irian (1956) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum
Rondleiding Dit is Cas
23, 27 en 30 december en 2, 6, en 13 januari 2019
3 euro (excl. museumentree)
Bestel tickets  


Cas Oorthuys (1908-1975) heeft altijd veel en vrijwel aan een stuk door gefotografeerd. Hij is eigenlijk nooit zonder toestel de deur uitgegaan. Meestal met twee tot drie camera’s om zijn nek, en soms meer. Uiteindelijk laat hij een archief van bijna een half miljoen foto’s achter.  Maar wie was Cas Oorthuys? Hoe ging hij te werk? En wat maakt zijn werk zo uniek? Onze museumgids vertelt je alles over het bijzondere leven en werk van een van de invloedrijkste fotografen van ons land, met een oeuvre dat zich kan meten aan internationale namen als Werner Bischof en Robert Doisneau.
Bestel tickets
© Rob van Dullemen
Cas Kidsdag
2 jan., 11 - 15 uur
Bestel tickets  


Altijd al op de muren willen tekenen? Of een olifantendrol willen maken en fotograferen? Kom dan naar de Cas Kidsdag op 2 januari. Op deze dag is er van alles te doen en te ontdekken voor kinderen vanaf 4 jaar. De kosten zijn 5 euro per activiteit, maar voor slechts 7,50 euro (museumentree t/m 17 gratis) kunnen kinderen aan alle activiteiten deelnemen.
Bestel passe-partout
© Rob van Dullemen
De olifant die niet wist of hij verdwaald was
2 jan., 11 - 12 uur
Bestel tickets  


Fotograaf Thomas Nondh Jansen komt voorlezen uit zijn eigen prentenboek in foto’s. In De olifant die niet wist of hij verdwaald was zie je het ontroerende verhaal over Olifant. Olifant is verdwaald. Of nou ja, hij denkt dat hij het is, maar hij weet het niet zeker. Hij heeft zich nog nooit zo gevoeld als hij zich nu voelt.  Olifant begint een zoektocht naar...ja wat, of wie? Heel het land zoekt hij af. Schuif aan en luister ademloos naar het avontuur.

Na het voorlezen gaan we iets heel anders doen. We gaan olifantendrollen maken. Hoe ziet de drol van een olifant er volgens jou uit? Als je blij bent met je drol dan mag je hem fotograferen.
 
Pssst: olifant is er zelf ook bij!
Meer info en tickets
© Rob van Dullemen
Fred in de haven door Joris Lutz
2 jan., 14 - 15 uur
Bestel tickets

De voorstelling Fred in de haven gaat over hondje Fred. Hij is in Rotterdam en daar wordt flink gewerkt! Zelfs honden hebben hier hondenbanen, dus ook Fred moet aan de slag. Als hij gaat werken in de haven van Rotterdam dreigt alles fout te gaan en belandt Fred bijna in Argentinië! Komt hij ooit weer terug bij zijn baasje? Joris Lutz leest voor uit het prentenboek ‘Fred in de haven’. Met vrolijke meezingliedjes wanen de kinderen zich werkelijk tussen Fred en zijn honden vriendjes.
Meer info en tickets
Foto: Beeld De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine, Rotterdam (1958) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum
Gedicht: Derek Otte
Cas & Derek: voordracht gedichten
4 jan., 14 -15 uur
Gratis (excl. museumentree)


Speciaal voor de tentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys schreef stadsdichter Derek Otte korte gedichten bij foto's van Cas Oorthuys.
Op 4 januari zal Derek Otte de gedichten voordragen in de tentoonstelling
Lees meer
Hongerwinter, Amsterdam (1944) © Cas Oorthuys / Nederlands Fotomuseum
Vrouw iconische foto hongerwinter herkend

Afgelopen week ontving het Nederlands Fotomuseum de Jordanese familie Van der Vegt die op de iconische foto van Cas Oorthuys over de Hongerwinter de buurvrouw van hun oma herkende. Deze foto is wereldberoemd geworden doordat Edward Steichen deze presenteerde in de tentoonstelling The Family of Man

Cas Oorthuys heeft twee buurvrouwen gefotografeerd voor hun huis aan de Kleine Wittenburgerstraat in Amsterdam. De ene vrouw is Johanna Pieternella Hartman, de andere is de buurvrouw bekend onder de bijnaam Vieze Vicky. 
Lees meer
Abonneer je op ons Youtubekanaal en bekijk als eerste de nieuwe Archive Dives 
Archive Dive #7
Verkleuring foto Cas Oorthuys


Een foto van Cas Oorthuys werd na twee maanden te hebben gehangen in een tentoonstelling in Madrid alweer teruggestuurd naar ons restauratie-atelier. Wat bleek: de foto was geheel verkleurd. In Archive Dive #7 vertelt restaurator Katrin Pietsch ons hoe verkleuringen van foto's kunnen ontstaan en hoe je dit kunt voorkomen. 
Bekijk Archive Dive #7

Wilhelminakade 332, 3072 AR Rotterdam
di. t/m zo. 11 - 17 uur

www.nederlandsfotomuseum.nl
Corporate partners

                   
Corporate partner collectie

 
Copyright © 2018 Nederlands Fotomuseum, All rights reserved.

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list