Wassily Kandinsky, Akhtyrka. Nina et Tatiana dans la véranda, 1917. Collectie Centre Pompidou. MNAMCCI/Service de la documentation photographique du MNAM/Dist. RMN-GP
Nu te zien in H'ART Museum: Kandinsky. Een spektakel van kleur in Amsterdam! Kandinsky is de must-see tentoonstelling van deze zomer. Je mag hem niet missen. Het verhaal van een van de grootmeesters van de moderne kunst: Wassily Kansinksy (1866-1944). Ook wel de ‘pionier van de abstracte kunst' genoemd. Maar begon hij ook zo? Verre van.
In H’ART Museum ervaar je Kandinsky als nooit tevoren. Ga mee op zijn reis. Zijn artistieke ontwikkeling door de (kunst)geschiedenis staat centraal in de tentoonstelling. Een persoonlijk verhaal, verteld aan de hand van meer dan 60 meesterwerken. Reis mee door landen, door de geschiedenis en kunst. Deze tentoonstelling is de eerste in een reeks. Een samenwerking met het Parijse kunstmuseum Centre Pompidou, de thuisbasis van deze bijzondere collectie.
Ontmoet Kandinksy Hoe zou Kandinsky praten als hij nog leefde? Welke gesprekken zouden we dan met hem voeren? Interdisciplinair kunstenaar Bink van Vollenhoven ging op onderzoek en laat in diens video’s de grootmeester Kandinsky aan het woord. Acteur Sander Plukaard kruipt in de huid van de kunstenaar. Het persoonlijke verhaal van Kandinksy inspireerde Bink. In de video’s komen het heden en verleden samen. Het is bijna alsof je Kandinksy echt leert kennen.
Maak je eigen Kandinsky Een populair plekje is de interactieve magneetwand in de tentoonstelling. Jong en oud kunnen hier hun eigen Kandinsky maken. Ga alvast oefenen. In de herfstvakantie krijgt het mooiste werk een prijs. In de volgende nieuwsbrief lees je hier meer over.
Wassily Kandinsky, Rotterdam, 1904; Kanal in Holland, 1904; Scheveningen, 1904. Collectie Centre Pompidou. Foto: Tomek Dersu Aaron.
Kandinsky was ook in Nederland De expositie opent met een serie landschappen en dorpsgezichten die Kandinsky maakte tijdens zijn omzwervingen door Tunesië, Frankrijk én Nederland. Iconische Hollandse taferelen die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken. Van een Schevenings strandgezicht en de Rotterdamse haven tot typische Noord-Hollandse huizen aan het water.
Wassily Kandinsky, Mit dem schwarzen Bogen, 1912. Collectie Centre Pompidou, MNAM-CCI/Hélène Mauri/Dist. RMN-GP. Foto: Alizé Barthelemy
Hoogtepunten uitgelicht De tentoonstelling gaat in chronologische volgorde verder waarin je als bezoeker deelgenoot wordt gemaakt van Kandinsky’s artistieke zoektocht. Een reis op weg naar abstractie. Want natuurlijk zijn topwerken als Mit dem schwarzen Bogen (1912), Im Grau (1919), Auf Weiss II (1923), Auf Spitzen (1928) en Entassement réglé (1938) ook te zien. Schilderijen waarmee hij wereldberoemd is geworden.
Een van de absolute hoogtepunten in de tentoonstelling is de grote Salon (1922). Waarin je als toeschouwer ‘letterlijk’ in een schilderij stapt. De gigantische muurschilderingen die de Salon vormen zijn ontworpen door Kandinsky en zijn Bauhaus-studenten. Hoewel de originele versie verloren is gegaan, gaf Weduwe Nina Kandinsky voor de opening van Centre Pompidou in 1977 toestemming om de Salon te reconstrueren. Na de opening in Parijs is hij zelden te zien geweest, maar speciaal voor de tentoonstelling in Amsterdam is de kamer met acht wanden weer opgebouwd door deskundigen van Centre Pompidou.
Wassily Kandinsky, Reconstitution du Salon de réception de l’exposition de la Juryfreie à Berlin, 1922. Collectie Centre Pompidou. Foto: Tomek Dersu Aaron.
We hopen je snel in het museum te mogen verwelkomen. Bestel je tickets vandaag nog om een plekje te reserveren.
Deze nieuwsbrief werd verzonden naar newsletter@newslettercollector.com. Je ontvangt deze e-mail, omdat je bent opgenomen in onze mailinglijst Afmelden voor deze e-mails | Stuur deze e-mail door
H'ART Museum Amsterdam, Amstel 51, 1018 DR Amsterdam