11 oktober: Internationale Meisjesdag

Open de nieuwsbrief in je browser
Facebook Facebook
Twitter Twitter
LinkedIn LinkedIn
Instagram Instagram
Investeer nu Investeer nu
Beste investeerder,

Vandaag is het overal op de wereld Meisjesdag. Dat is ooit begonnen toen ons bijzondere team in Bangladesh een meute meisjes op een open vrachtwagen vol fonkelende spandoeken hees, om zo de aandacht te vragen voor hun spectaculair slechte positie. Dat werd prompt een jaarlijks terugkerende nationale campagne. Die vervolgens werd overgenomen door de Verenigde Naties. En zo staat meisjesdag nu dus alweer een aantal jaar wereldwijd op de agenda.

Het hoort bij deze herfst, vind ik. Want als ik tussen de regenbuien doorkijk, zie ik vooral het oogstfeest van het activisme. Kijk maar naar wat er allemaal in beweging is – de klimaatagenda, met daarin een heldenrol voor een moedig meisje van 16. Een activiste in Engeland kreeg met haar rechtszaak uiteindelijk haar parlement weer terug van hun onrechtmatig opgelegde reces. Zelfs de SER pleit nu voor een vrouwenquotum. En zo zijn er nog ontelbaar veel voorbeelden.

Verandering begint altijd met een kleine groep mensen die durven dromen dat iets anders kan. Ook al denk de wereld dat ze volkomen onredelijk zijn. Volgende week is het wereldvoedseldag. Hoofdmoot: het einde van honger. Vijf jaar geleden nog een agenda waar wij om werden uitgelachen. Inmiddels zijn we zo mainstream dat we op het hoofdpodium mogen vertellen hóe dat dan moet gebeuren. En ook dat is dus oogst van jouw investering in ons werk. Misschien helpt het om dat in je hoofd te vieren, als je de volgende keer door de regen loopt…

Evelijne
Internationale Meisjesdag
Vandaag is een bijzondere dag: het is Internationale Meisjesdag. We vieren de kracht van de 900 miljoen tienermeisjes op deze wereld. En we zetten gelijke kansen en rechten voor meisjes centraal. Want meisjes zijn vaker dan jongens ondervoed, stoppen eerder met school en trouwen jonger. Veel meisjes zitten vast in een vicieuze cirkel van discriminatie en armoede. 
Spotlight op Her Choice 
Jaarlijks trouwen wereldwijd ongeveer 15 miljoen meisjes voor hun achttiende jaar. Maar meisjes moeten zelf bepalen of, met wie en wanneer zij trouwen. Bovendien gaan kindhuwelijken hand in hand met honger en ondervoeding.
 
The Hunger Project is trotse partner van de Her Choice alliantie die in 10 landen in actie komt tegen kindhuwelijken. Met goed resultaat: uit de midline eveluatie blijkt dat het aantal kindhuwelijken in bijna alle werkgebieden sterk is verminderd. 
Lees meer in de impact pager (Engels)
Een einde maken aan kindhuwelijken in Ethiopië

In de Ethiopische regio North Shoha zetten we Girls Clubs op, geven scholen lessen over seksuele rechten, vergroten we de economische zekerheid voor meisjes en hun families en organiseren we dorpsdiscussies. Het hele dorp wordt erbij betrokken - iedereen doet mee. Want alleen samen kunnen we een einde maken aan kindhuwelijken.
Lees het artikel over North Shoha
Onderwijs tegen kindhuwelijken: houd meisjes op school 

Onderwijs is een van de beste manieren om kindhuwelijken tegen te gaan: hoe langer een meisje op school zit, hoe later ze trouwt. Daarom stimuleren we dat meiden zo lang mogelijk naar school gaan en dat drop-outs (in veel gevallen getrouwde meisjes of tienermoeders) weer terug naar school gaan.

"Ik ben op mijn dertiende verkracht en ben toen zwanger geworden. Ik ben daar nog steeds verdrietig over. Omdat ik zwanger was, moest ik stoppen met school – dat gaat hier zo. Ik vind het erg fijn dat ik sinds twee jaar weer naar school ga. Mijn droom is om later piloot te worden."

Bizuhaye Terefe, Ethiopië

Lees hier hoe het haar lukte om weer terug te gaan naar school
 
"Mijn moeder had ineens een man voor me gevonden. Hij wilde graag met me trouwen en hij had een goed inkomen. Mijn ouders zagen dat wel zitten. Maar ik zag dat helemaal niet zitten! Ik wilde op school blijven en een beroep leren. Maar mijn ouders wilden niet naar me luisteren.”

Alemtsehaye Kibbete, Ethiopië

Lees hier hoe het huwelijk uiteindelijk werd afgelast na actie van de Girls Club
Ik wil het aantal drop-outs verlagen door seksuele educatie. We moesten wel de ouders overtuigen. Zeker omdat de lessen na schooltijd worden gegeven waren ze niet even enthousiast. Ook het onderwerp van de lessen beviel ze niet. Maar de meesten hebben we kunnen overtuigen. Gelukkig maar: we zien dat de houding van jongens naar de meisjes verandert.”

Eshete Gmechu, schooldirecteur, Ethiopië

 

Menstruatie en kindhuwelijken

Met maandverband kindhuwelijken tegengaan. Dat klinkt misschien vergezocht, maar is eigenlijk heel logisch. Want op het platteland van bijvoorbeeld Oeganda of Ethiopië hebben meiden geen toegang tot maandverband. Het is er simpelweg niet, of het is te duur. En zijn er ook geen goede toiletten of wasbakken op de dorpsscholen. Waardoor het een rommelige, vervelende en ietwat gênante boel wordt als ze ongesteld zijn.

Het gevolg: ongestelde meisjes blijven thuis, en missen zo elke maand een week school. De kans is dan groter dat ze uiteindelijk helemaal stoppen met school.

In Youth en Girls Clubs maken meisjes zelf maandverband. Zo ook de 12-jarige Ruth in Namayumba in Oeganda. En de jongens doen ook mee. Zo doorbreken ze het taboe op ongesteldheid en maken ze het bespreekbaar. En met de maandverbandjes kunnen de meisjes ook tijdens hun ongesteldheid gewoon naar school.

Armoede als reden van een kindhuwelijk
Belangrijk om kindhuwelijken te voorkomen is het verbeteren van de inkomsten van gezinnen. Bijvoorbeeld via ondernemerschapstrainingen of microfinanciering. 

”Het kan voor arme families een bron van inkomsten zijn om een dochter uit te huwelijken. Want de schoonfamilie betaalt ze een bruidsschat. Bovendien is het een mond minder om te voeden.”

Makdas Ashanafi, The Hunger Project Ethiopië

”Toen zich een goede kandidaat meldde voor Alemtsehaye, twijfelde ik niet. Hij had een goede baan en ik wil gewoon het beste voor mijn kinderen. Een rijke man kan haar meer geven dan ik.”

Moeder Ewawoye Zenebe, Ethiopië

Het hele dorp betrekken
Getrainde vrijwilligers brengen in hun dorpen alle belangrijke partijen bij elkaar voor discussies over kindhuwelijken: religieuze leiders, politieagenten, leraren, verpleegkundigen, medewerkers van de lokale overheid en ouders.

“Het is bij wet verboden om minderjarigen uit te huwelijken. Maar dat betekent niet dat het niet gebeurt. Mensen luisteren hier beter naar de religieuze leiders dan naar de politie. Als zij ook zeggen dat een kind niet uitgehuwelijkt mag worden of als ze het huwelijk niet zegenen, dan heeft dat veel meer impact. Daarom is het zo belangrijk om ook religieuze leiders te betrekken.

Om met ons dorp en zelfs met ons land verder te komen, moeten meisjes hun school kunnen afmaken. Dat is mijn doel voor mijn dorp.”

Birtuka Sifeta, vrijwilliger in North Shoha, Ethiopië
Kinderen van kinderen
Kinderen van kinderen

In onder meer Benin, Burkina Faso en Ethiopië richten we onze pijlen op het voorkomen van tienerzwangerschappen. Door het doorbreken van taboes en in te zetten op échte brede seksuele vorming.

Dan gaat het om anticonceptie en seks, maar ook over puberteit, over wat er verandert in je lijf en waarom. Over relaties, groepsdruk, vriendschap en verliefdheid. Daar wil je het met elkaar over hebben, en dat kan het beste via leeftijdsgenoten – bijvoorbeeld via Girls Clubs.
Lees meer

Tenslotte
Om dit mooie werk - en nog veel meer – mogelijk te blijven maken zoeken we een nieuwe collega. Een impact broker – wat misschien nog wel het meeste te vergelijken is met een senior programmamedewerker. Met als belangrijkste doel: ons doorlopende, langjarige en uiterst effectieve werk in de 13 programmalanden mede mogelijk maken.

Bekijk de vacature

Her Choice is een 5-jarige samenwerking tussen The Hunger Project, Stichting Kinderpostzegels, ICDI,  AISSR/UvA en mogelijk gemaakt door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. We werken in 10 landen, waaronder Bangladesh, Benin, Burkina Faso, Ethiopië, Ghana en Oeganda.

Share
Tweet
Share
Forward
Foto's: Johannes Odé (Ethiopië), Reinier van Oorsouw (Oeganda) en The Hunger Project.
The Hunger Project is trots om gesteund te worden door:
Ministerie van Buitenlandse Zaken
The Hunger Project | Arthur van Schendelstraat 500 | 3511 MH Utrecht | T 030 233 53 40
 info@thehungerproject.nl | www.thehungerproject.nl 
NL69 TRIO 0254 7828 76
Wil je je afmelden voor de nieuwsbrief? Klik dan hier