Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Zuid
 
 
30 oktober 2020
 
 
Vier miljoen euro voor De Wijert als proeftuin Aardgasvrije Wijken
 
Vier miljoen euro voor De Wijert als proeftuin Aardgasvrije Wijken
 
De Wijert is door de Rijksoverheid geselecteerd als proeftuin aardgasvrije wijken. De gemeente Groningen krijgt hiervoor vier miljoen euro van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Naast de proeftuin in Paddepoel en Selwerd, gaat de gemeente nu met het noordelijk deel van De Wijert aan de slag. Het gaat om 747 woningen en 17 bedrijfsgebouwen ten noorden van de Van Iddekingeweg.

De Wijert is één van de vier wijkvernieuwingswijken in de stad Groningen. In de Wijert werken bewoners, ondernemers, scholen, woningcorporaties, de gemeente en andere organisaties met elkaar samen aan een vitale en leefbare wijk in Wijkdeal De Wijert. Binnen het samenwerkingsverband van de Wijkdeal wordt gewerkt aan een betaalbare en toegankelijke overgang naar een aardgasvrije wijk. De aanleg van een warmtenet in De Wijert staat na 2030 gepland. Lees meer op onze website.
 
 
 
 
 
De Huismeesters aan de slag met herontwikkeling in De Wijert
 
De Huismeesters aan de slag met herontwikkeling in De Wijert
 
Woningcorporatie De Huismeesters is aan de slag met de herontwikkeling van een deel van haar woningen in De Wijert. Er worden 222 woningen en 77 garageboxen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Er vindt woningverbetering plaats bij in totaal 152 woningen. De Huismeesters is in het voorjaar van 2020 gestart. De woningverbetering van 56 woningen aan de Vondellaan is deze week afgerond. Doordat De Huismeesters en de aannemer zich houden aan het protocol ‘Samen veilig wonen’ konden de werkzaamheden tijdens de coronaperiode doorgaan.
 
Herontwikkeling gaat hier verder dan alleen sloop, nieuwbouw en verbetering van de woningen. In de aanpak zijn kwaliteit, verduurzaming, toevoeging van levensloopbestendige woningen en diversiteit van koop-huur het doel. Ook onderzoeken partijen binnen samenwerkingsverband Wijkdeal De Wijert hoe de omgeving rondom de woningen zo kan worden ingericht dat iedereen prettig en goed kan wonen in De Wijert. De herontwikkeling van een deel van de woningen is een van de projecten die de wijkvernieuwing in De Wijert concreet maakt.
 
Sije Holwerda, directeur-bestuurder De Huismeesters, wethouder Wijkvernieuwing Roeland van der Schaaf, Nathalie van der Vechte van Huurdersbelang Groningen-Zuid en Ina de Vries namens de bewoners, hebben met elkaar het bouwbord onthuld.

Afbeelding: het bouwbord (deze foto is van vóór corona)
 
 
 
 
 
Resultaten verdiepende onderzoeken windenergie en enqute
 
Resultaten verdiepende onderzoeken windenergie en enqute
 
Het Windplatform nodigt omwonenden van de verkenning naar windenergie bij Westpoort en Roodehaan uit om op 12 november ’s avonds een digitale presentatie van de onderzoeken bij te wonen. Het Windplatform, een samenwerking tussen energiecoöperatie Grunneger Power, Natuur- en Milieufederatie Groningen en de gemeente Groningen, voert momenteel drie verdiepende onderzoeken uit. Deze gaan over ecologie, de voorwaarden en kansen voor omwonenden en de eventuele hoogtebeperking van de windmolens vanwege de nabijheid van luchthaven Eelde. De resultaten van deze onderzoeken gaan samen met de onderzoeken die vorig jaar gedaan zijn, naar de gemeenteraad.

Het gaat nog steeds om een onderzoek, er is geen vastgesteld plan dat er windmolens komen. Hierover neemt de gemeenteraad waarschijnlijk in maart 2021 een beslissing en daarna Provinciale Staten.

Enquête
Over de resultaten van de onderzoeken neemt de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) vanaf half november in beide gebieden een enquête af. De RUG doet dit nu voor de derde keer tijdens de verkenning. Het Windplatform nodigt inwoners daarom van harte uit om de presentatie van de resultaten op 12 november bij te wonen. Zodat zij daarna goed antwoord op de vragen van de enquête kunnen geven. Opgeven kan via windplatformgroningen.nl en daar is de presentatie na 12 november ook terug te kijken.
 
 
 
 
 
Tijdelijke brug over Paterswoldseweg geplaatst
 
Tijdelijke brug over Paterswoldseweg geplaatst
 
Het bestaande viaduct over de Paterswoldseweg moet vervangen worden vanwege de ombouw van de zuidelijke ringweg. Daarom is er in de nacht van woensdag 28 op donderdag 29 oktober een tijdelijk viaduct over de Paterswoldseweg geplaatst. Om het verkeer over dit tijdelijke viaduct te leiden, bouwt Aanpak Ring Zuid ook een tijdelijke weg. Deze loopt vanaf het Vrijheidsplein tot het Julianaplein, langs de Laan van de Vrede. Lees meer op de website van Aanpak Ring Zuid.
Foto: RetroBridge.
 
 
 
 
 
Aanleg bouwkuip op Hoofdstation Groningen
 
Aanleg bouwkuip op Hoofdstation Groningen
 
Afgelopen week begon een aannemer met het aanleggen van de wanden voor een bouwkuip aan de zuidkant van het Hoofdstation. Die bouwkuip is nodig om een ondergrondse voetgangerstunnel, fietstunnel en fietsenstalling te bouwen. Het aanbrengen van de diepwanden van de zuidelijke kuip duurt naar verwachting tot begin 2021. Dan kan de aannemer beginnen met het ontgraven van de bouwkuip. Op het middenperron van het station, waar eerst de kiosk stond, komt later in 2021 ook een bouwkuip volgens dezelfde methode.

Het hoofdstation staat voor een grote verbouwing. Daardoor kunnen in de toekomst meer treinen rijden waaronder doorgaande reizigerstreinen. Hiervoor moeten er meer sporen en perrons komen. De monumentale perronkapen zijn eerder gesloopt en ondergaan nu een restauratie. Om het toch droog te houden voor reizigers, kwamen er eerder dit jaar tijdelijke perronkappen. Lees meer over de werkzaamheden op de site van Pro Rail.
 
 
 
 
 
Tips voor Sint-Maarten in coronatijd
 
Tips voor Sint-Maarten in coronatijd
 
Hoe vieren we Sint-Maarten op 11 november in deze coronatijd? Het feest waarbij kinderen met lampions langs de deuren gaan, kan doorgaan. Kinderen hebben immers maar een klein aandeel in de verspreiding van het virus, zeker buiten. En als iedereen zich aan de regels houdt, is er genoeg ruimte om drukte te voorkomen. Let daarom op de onderstaande voorzorgsmaatregelen.

Kinderen mogen liedjes zingen bij de deur. Maar ze moeten wel 1,5 meter afstand houden tot hun publiek. Tip voor ouders: houd de groepjes en het aantal begeleiders zo klein mogelijk.
 
Niet meedoen: briefje op deur
Heb je klachten? Blijf dan thuis en doe de deur niet open. Als je tot een kwetsbare groep behoort, overweeg dan om niet mee te doen. Voor iedereen die niet aan Sint-Maarten wil meedoen: laat dat even weten, bijvoorbeeld met een briefje op de deur.

Voorverpakte traktaties
Wil je wel meedoen? Laat met een lampion of windlicht zien dat kinderen aan kunnen bellen. Geef bij de deur 1,5 meter afstand aan, bijvoorbeeld met stoepkrijt. En geef het liefst voorverpakte traktaties.

Ondernemers
We raden winkeliers af om een Sint-Maartenevenement te organiseren, zeker als de winkel open is. Ook de organisatie van lampionoptochten raden we af.

Als er nog aanvullende maatregelen of adviezen gaan gelden, dan vind je deze op de websites van de gemeente en de Veiligheidsregio Groningen.
 
 
 
 
 
Dit jaar geen Allerzielen op Selwerderhof
 
Dit jaar geen Allerzielen op Selwerderhof
 
Vanwege corona is er op maandag 2 november op begraafplaats Selwerderhof geen Allerzielen. Tijdens Allerzielen komen er elk jaar veel bezoekers naar deze begraafplaats om hun overleden geliefden of dierbaren in stilte te herdenken. Allerzielen is de dag waarop de zielen van gestorvenen worden herdacht. Dat gebeurt al sinds de 12e eeuw op de dag na Allerheiligen.
 
 
 
 
 
Gemeente wil speelplekken in binnenstad in kaart brengen
 
Gemeente wil speelplekken in binnenstad in kaart brengen
 
Op welke plekken in de binnenstad van Groningen kunnen kinderen leuk spelen en waar kan het beter? Dat wil de gemeente graag horen van kinderen, ouders, opa’s en oma’s en andere bewoners en bezoekers van de binnenstad. Ook in de dichtbebouwde binnenstad moeten kinderen uitgenodigd worden om in beweging te komen of te spelen. Het doel van de enquête is om een online speelkaart van de binnenstad te maken. Daarop staan straks niet alleen speeltuintjes (die zijn er vooral in de Binnenstad-Oost) maar ook andere plekken die geschikt zijn om te spelen, zoals een muurtje waar je overheen kunt lopen. Heb je ideeën? Doe dan mee aan de enquête hierover. Een kaart van alle speeltuinen in de hele gemeente is er al, die vind je hier.
 
 
 
 
 
Face to face is leuker, maar online kan met corona ook
 
Face to face is leuker, maar online kan met corona ook
 
Ook in coronatijd wil de Groningse gemeenteraad in gesprek blijven met de Groningers. Daarom hield de raad op donderdag 29 oktober de digitale inwonersraadpleging 'Praat met de Raad'. Zestien raadsleden en vertegenwoordigers van raadsfracties gingen online in gesprek met inwoners over wat zij belangrijk vinden voor Groningen. Over wat goed gaat en wat beter moet. Verdeeld over drie groepjes gingen de gesprekken over de thema's werk en inkomen, verkeer, groen en afval en wonen. Lees verder op de website van de raad.
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief Zuid is gericht op bewoners van Badstratenbuurt, Coendersborg, Corpus den Hoorn, De Linie, De Meeuwen, De Wijert, De Wijert-Zuid, Europapark, Grunobuurt, Helpermaar, Helpman, Herewegbuurt,
Hoornse Meer, Hoornse Park, Klein Martijn,
Kop van Oost, Laanhuizen, Oosterpoort, Piccardthof, Rivierenbuurt, Villabuurt en Zeeheldenbuurt. Het Stadspark hoort ook bij Zuid.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met KIRRA Mailer   |   Doorsturen   |   Printen