ELF Voetbal nieuwsbrief van 03-05-2023
Vier ploegen door één punt gescheiden: wie degradeert uit de Premier League?

Terwijl Manchester City de koppositie heeft overgenomen van Arsenal en de titelstrijd zijn einde nadert, blijft het ook onderin de Premier League bloedstollend spannend. Met nog vier wedstrijden te gaan, lijkt het voor Southampton einde verhaal. Daarboven spelen vier teams voor twee veilige plekken. 


lees verder
Haaland opnieuw verkozen tot ESM Speler van de Maand, De Bruyne en Benzema ook op podium

De keuze zal niemand verbazen. De winnaar is niet bepaald een nieuwe naam. Ook in april is Erling Haaland uitgeroepen tot ESM Speler van de Maand. De 22-jarige aanvaller van Manchester City ontving het maximale aantal van elf stemmen. Op het erepodium wordt het Noorse krachtmens geflankeerd door ploeggenoot Kevin De Bruyne en Karim Benzema.

lees verder
Michel Dreis over zijn wondergoal tegen Oranje: "Niet door dat het doelpunt zoveel impact zou krijgen"

Waar Marco van Basten de inspiratie voor zijn werelddoelpunt tegen de Sovjet-Unie vandaan haalde? Het antwoord op die vraag zou goed mogelijk Michel Dreis kunnen zijn. Achttien dagen voordat San Marco zichzelf tijdens de EK-finale van 1988 de geschiedenisboeken in schoot, zag hij een middenvelder van Quick 1888 uit Nijmegen op eenzelfde manier scoren. Tégen zijn Oranje bovendien. "Ik heb zo’n goal nooit meer gemaakt."

lees verder
Hoe zien de ranglijsten in de lagere competities van Europa eruit?

In Engeland strijden Arsenal en Manchester City om de titel. In Duitsland gaan Borussia Dortmund en Bayern München nek aan nek. Voor Barcelona en Napoli is het slechts een kwestie van tijd voordat ze zich kampioen kunnen noemen. In Rotterdam moet het seizoensslot gek lopen als we ze over een paar weken niet op de Coolsingel zien staan. Kortom, in de topcompetities is bij iedereen bekend wat de stand van zaken is. Maar buiten de top-6 competities gebeurt er nog genoeg. Wat is daar de stand van zaken? We nemen Portugal, België, Schotland, Oostenrijk, Zwitserland en Griekenland onder de loep.

lees verder
Stefano Seedorf en Kiran Bechan over bekerstunt met Ajax 2: "Olde Riekerink wilde het met eigen boys doen"

Het scheelde een haar of Ajax - Ajax 2 had op het affiche gestaan van de KNVB Bekerfinale in 2002. Een gekeerde strafschop dwarsboomde een unieke confrontatie. Stefano Seedorf en Kiran Bechan speelden een belangrijke rol in het stuntseizoen van Ajax 2. "De meerwaarde van de jongens uit het eerste elftal was er vaak niet."

lees verder
Zo ziet het resterende speelschema eruit voor Borussia Dortmund en Bayern München

Bundesligafans kunnen hun vingers aflikken bij het competitieslot van dit seizoen. De apotheose nadert. In voorgaande seizoen was tegen deze tijd Bayern München al tot kampioen gekroond, maar dit jaar is dat anders. Het is niet dat de concurrentie beter is. Bayern laat zelf veel punten liggen. Na dertig wedstrijden staat Der Rekordmeister één schamel puntje boven Borussia Dortmund. Wij nemen het speelschema van beide ploegen onder de loep.

lees verder
Roberto Carlos in de Kelderklasse: "Alsof je de loterij wint, zo voelde het"

In het Engelse Shropshire moesten ze zichzelf toch even in de arm knijpen. Hij was het echt. Roberto Carlos had het bordeauxrood van Bull in the Barne United aangetrokken. Een pubteam uit Engeland speelde in maart 2022 plotseling met een Real Madrid-legende in haar team. Het geldbedrag dat daarmee gemoeid was: vijf pond! "In de derde helft stond hij achter de bar; bier te tappen."

lees verder
Kunnen Strootman, Reis, Maatsen en Kongolo straks wat vieren?

De vijf Europese topcompetities lopen langzaam ten einde. Steeds meer kampioenen en degradanten worden bekend. Maar ook de clubs die gaan promoveren. Zijn Kevin Strootman, Terence Kongolo, Ludovit Reis en Ian Maatsen (mits ze blijven) volgend seizoen te bewonderen op het allerhoogste niveau?

lees verder
Kwartet FC Wageningen-spelers over grootste bekerstunt uit de historie: "Mijn baas zei 'Neem je telraam mee'"

De cijfers stonden er echt in het Philips Stadion: 1-6. FC Wageningen bracht PSV op 21 december 1977 de grootste thuisnederlaag in de clubgeschiedenis toe. Als eerstedivisionist zorgden de groenhemden op een steenkoude woensdagavond voor een stunt van jewelste in de KNVB Beker. "Toen we het veld betraden, legde ik mijn kunstgebit in de hand van onze verzorger."

lees verder