Grøn start: giv dig i kast med kongen af vinterkøkkenet - kål! I vinterhalvåret har den bastante kål været fundamentet for vores nordiske kost siden vikingetiden. Faktisk regnes kål for at være den ældste kendte grøntsag, og oldtidens ’kålgårde’ fortæller os, at de spændstige kål har holdt os i live i mere end 1000 år.
Vidste du at…
GRATINERET HVIDKÅL OG HASSELNØDDEFARS MED FRISK ÆBLE-KÅLSALAT Et solidt vintermåltid, der nærmer sig kålens og nøddernes bud på en lasagne – med masser af smag og saftighed. Hvidkålens evne til at blive bedre og bedre i en lang tilberedning bliver udnyttet til fulde her. Grønkålsalat med stegt fasan, perleløg, æbler og vesterhavsost
En vinterfortolkning af cæsarsalat med vildt, æbler og sprød grønkål. Server salaten her som en frokost eller en let aftensmad. Stegt brød med cremet kål og svampe
Stegepanden kan få daggammelt brød til både at smage ekstra godt og virke friskt og saftigt på ny. Når du har stegt brødet, bruger du panden til at stege fyldet, og to minutter senere har du et enkelt og mættende måltid.
Vidunderlig hvidkål Hvidkål står lidt i skyggen af andre gode kåltyper som spidskål og grønkål. Det er synd. Hvidkål får f.eks. en virkelig god smag og konsistens, når den bliver bagt ved høj varme. Det udnytter vi i opskrifterne nedenfor, hvor kålen får en intens og fyldig smag af den langsomme tilberedning. Samtidig fremelsker den hårde afbagning også den såkaldte Maillardreaktion, hvor der udvikles en række forskellige aromastoffer, der giver fylde og dybde i smagsoplevelsen
Tilfører du miso eller habanerosalsaen får du både umami og varme ind i retten og dermed et fyldigt og tilfredsstillende grønt måltid. Bagt hvidkål med habanerosalsa
Den hårde bagning giver, lidt overraskende, hvidkålen en lethed i smagen, man ikke normalt forbinder med hvidkål. Bagt hvidkål med persille-misosmør hvide rosiner, klementiner og pinjekerner
Her får hvidkålen en intens og fyldig smag ved langsom tilberedning, som misoen lægger en ekstra bund under. #KÅLTIPS
Når man skal tilberede kål, er det godt at undersøge, hvordan den specifikke kåltype opfører sig, og hvordan man får mest smag ud af den. Grønkål og rosenkål er for eksempel fantastiske i rå tilstand i salater, mens hvidkålen derimod kan tåle lang tilberedningstid, og derfor kan blive særlig smagfuld af en tur i ovnen.
Når man vælger at arbejde med rå kål i salater, kan det være en god ide at snitte det fint ud, så man undgår at skulle spise alt for store stykker. Derudover kan det også være et godt trick at vende den snittede kål med lidt salt og sukker, så den falder mere sammen og bliver mere behagelig og let at spise.
PIZZA MED RESTEKARTOFLER OG GRØNKÅL En god grundpizzadej, som vi her fylder med overskydende tilberedte kartofler og frisk sprød grønkål.
Pizzaen er uden tomatsauce, så det er en såkaldt hvid pizza. Du kan bruge dejen til at lave alle de pizzaer, du drømmer om. Pressede og ristede portobellosvampe med creme af syltede svampe, savoykål, bønner og æbler Stegning af svampe ved lav varme under pres er en virkelig god teknik, der både får den maksimale smag frem og giver svampene et fast og let sprødt bid. Du kan bruge metoden med alle kødfulde svampe, små som store.
Her får svampene selskab af faste syrlige æbler, sprød kål og en intens svampecreme. Et let og friskt grønt vintermåltid.
Spørg 'Det Grønne Råd'
Hvem går du til, når plantefarsbrødet skiller, grøntsagsfrikadellerne flyder eller bælgfrugterne ikke bløder op som forventet? Og hvad er egentlig kokkenes egne vegetariske og veganske favorit-opskrifter?
Du går til Det Grønne Råd som i år består af faglig chef i Meyers Madhus, Bo Frederiksen, køkkenchef, Jonas Boelt og Claus Meyer.
Så send dine spørgsmål og dilemmaer afsted, efterlys ny inspiration eller del dine egne grønne succeser (og fiaskoer?) med os.
Skriv til kommunikation@meyers.dk
Dampfærgevej 10, 2100 København Ø
Du modtager denne email, fordi du er tilmeldt Meyers nyhedsbrev. Du kan til enhver tid framelde dig via link i bunden af vores nyhedsbrev.
|