Vlaanderen Departement Departement Cultuur, Jeugd en Media Mail onleesbaar?
Bekijk de online versie
 
 
Nieuwsbrief
van het Departement Cultuur, Jeugd en Media

Donderdag 4 mei 2023
 
 

In de kijker

   
 
Virtueel museum van Vlaanderen: een stand van zaken

Hoever staan we al met het virtuele museum voor de geschiedenis en cultuur van Vlaanderen? Wat staat er dit jaar nog op de planning? In 2023 geven we verder vorm aan de beleving, het redactieplan, de strategische communicatie, de branding en de technische infrastructuur. Je leest er alles over op doemee.museumvanvlaanderen.be.

 
Nieuwe selectie religieus erfgoed opgenomen in de Topstukkenlijst

Onlangs voegde de Vlaamse minister van Cultuur enkele prachtige religieuze erfgoedvoorwerpen toe aan de Topstukkenlijst.  Die lijst bevat zeldzame en onmisbare cultuurgoederen waarvoor speciale beschermingsmaatregelen gelden. Dat betekent dat de religieuze voorwerpen vanaf nu beschermd worden en in Vlaanderen bewaard moeten blijven.
Foto's: links + midden © KIK-IRPA (fotograaf Jean-Luc Elias) - rechts © Teseum Tongeren

 
Zilveren toiletservies toegevoegd aan Collectie Vlaamse Gemeenschap

De Vlaamse Gemeenschap verwierf begin dit jaar een eeuwenoud Brussels toiletensemble ter waarde van 180.000 euro. De Vlaamse minister van Cultuur onthulde dat zilveren topstuk in maart aan het grote publiek. Je kunt het unieke toiletservies bewonderen in DIVA. Het Antwerpse museum voor diamant, juwelen en zilver ontving het topstuk in langdurige bruikleen.
Brussels toiletservies, in bruikleen gegeven aan DIVA door de Vlaamse Gemeenschap - Foto © Dominique Provoost

 
130 miljoen euro voor nieuw Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen

De Vlaamse Regering maakt 130 miljoen euro vrij voor het nieuwe Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen (M HKA). Het huidige M HKA is gehuisvest in een verbouwde graansilo maar die locatie is te klein geworden. Het museum krijgt daarom een volledig nieuw gebouw. Met die investering wil de regering een hefboom creëren voor de bloei van onze hedendaagse kunstensector. De eerste stap in het project is de zoektocht naar een ontwerpteam.
Foto © Museum of Modern Art, Antwerp CC BY 2.0

 
2de spoor van Felix Art & Eco Museum als inspirerende borgingspraktijk

FeliX Art & Eco Museum werkt met 2 luiken. FeliX Eco is het ecologische en FeliX Art het artistieke luik van de organisatie. Er is ook aandacht voor de integratie van immaterieel erfgoed in de museale werking. Daarom werd het museum in 2022 genomineerd voor het Register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed, en door de minister van Cultuur voor 3 jaar op het Register geplaatst. In een interview deelt de museumdirecteur zijn kennis en ervaringen en vertelt hij over het werken met levend erfgoed.

 

 

Subsidies

   
 
Subsidies voor betere bewaaromstandigheden van topstukken: aanvraagdeadline nadert

Topstukken die in minder goede omstandigheden bewaard worden, vergaan sneller. Kleine ingrepen en werken in de onmiddellijke omgeving van een topstuk beperken de risico’s op schade. Zo vermijd je dure conservatie- en restauratiekosten. De Vlaamse overheid voorziet subsidies voor ingrepen die een positief effect hebben op het behoud van topstukken. Om zo’n subsidie aan te vragen stuur je een aanvraagformulier naar topstukken@vlaanderen.be. De eerstvolgende deadline voor subsidieaanvragen is 1 juni.
Foto © Object Care
 

 
KOMENDE INDIENDATA VOOR DE CULTUREEL-ERFGOEDSECTOR
 
 

Events

   
 
16 mei: Laatste info- en schrijfsessie over de Brexit Adjustment Reserve

Wil je samenwerken, toeren of tentoonstellen in het Verenigd Koninkrijk? Dan kom je misschien in aanmerking voor de Brexit Adjustment Reserve. Dat is een tijdelijke Europese subsidielijn die de nadelige gevolgen van de Brexit wil beperken. Tijdens een laatste infosessie op dinsdag 16 mei geven we meer uitleg over deze subsidiemaatregel. In de aansluitende schrijfsessie helpen we jou met je dossier. Inschrijven kan tot en met 11 mei.

 
16 mei: Ultimas 2022

Op 16 mei worden de Ultimas uitgereikt aan 13 laureaten in evenveel categorieën. Met die prijzen zet de Vlaamse Gemeenschap jaarlijks de cultuursector in de bloemetjes. Nog tot en met 9 mei kun je stemmen op jouw favoriet voor de Publieksprijs. De winnaar van die prijs wordt tijdens de awardshow bekendgemaakt. Die show is rechtstreeks te volgen op Radio1 en VRT Max. Wil je het hele gebeuren van dichtbij meemaken? Schrijf je dan snel in voor de feestelijke liveshow in Brussel. Let op: de plaatsen zijn beperkt!

 
3 juni: Leve Immaterieel Erfgoed

Leve immaterieel erfgoed is een dag vol ontmoetingen en inspiratie. Kom op zaterdag 3 juni naar het GUM in Gent en ontdek wat immaterieel erfgoed is en kan zijn. Je doet er nieuwe ideeën op en ontmoet  gelijkgestemden. Samen met Werkplaats immaterieel erfgoed zetten we erfgoed- en borgingspraktijken in de kijker. Zin in een dag vol immaterieel-erfgoedbeleving? Schrijf je snel in!
Foto © Lucas Denuwelaere i.o.v. Werkplaats immaterieel erfgoed

 







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Departement Cultuur, Jeugd en Media · Arenbergstraat 9 · Brussel 1000 · Belgium