Agrarische nieuwsbriefBekijk de webversie
 
Belangrijk nieuws
 
Waterbericht

De vogels fluiten en de bloemen steken hun kopjes weer op. Het is lente! Het seizoen dat de natuur weer tot leven komt en de boeren hun land klaarmaken voor hun gewassen. Juist nu is het belangrijk dat er voldoende water is in de grond en in sloten en beken. Daarom hebben we de afgelopen maanden volop ingezet op het vasthouden van water. Blijven we dat doen?

Lees meer op onze website.
Voorjaarsregeling voor grasland
In delen van Brabant zijn de grondwaterstanden nog steeds laag. Het spande er dan ook tot het laatste moment om of de Brabantse waterschappen dit voorjaar graslandberegening konden toestaan. Op dit moment staan de meeste peilbuizen boven de grenswaarde. Reden waarom de waterschappen besloten dat agrariërs en andere grondeigenaren hun grasland van 1 april tot 1 juni mogen beregenen met grondwater.

Lees meer op onze website. 
Start incidenteel maaionderhoud
Vanaf 1 april bestaat de mogelijkheid dat wij incidenteel een aantal slootbodems gaan maaien. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat sloten en beken niet dichtgroeien en het water goed kan blijven stromen. Zo kunnen we water blijven aanvoeren naar plekken waar het te droog is en voorkomen we overlast bij extreme regenval.  Uiteraard houden we rekening met het broedseizoen. We maaien alleen waar hoogstnoodzakelijk en houden ons aan de protocollen volgens de Wet Natuurbescherming.

Lees meer op onze website. 
Subsidies
Subsidie Stimuleringsregeling Landschap

Als agrariër of particuliere grondeigenaar in Noord-Brabant kun je met de Stimuleringsregeling Landschap (STILA) subsidie aanvragen voor het vasthouden en/of bergen van water en het nemen van maatregelen die zorgen voor schoon water, zodat er verschillende soorten planten en dieren kunnen leven. Denk bijvoorbeeld aan het aanleggen van waterbergingen, infiltratiegreppels, poelen en natuurvriendelijke oevers, maar ook het planten van bomen en struiken.

Lees meer op onze website.
Zaaigeld Kringlooplandbouw voor ondernemers in Noordoost-Brabant
Agrarische ondernemers en andere vernieuwers in Noordoost-Brabant die de omslag naar kringlooplandbouw willen maken, kunnen in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. De nieuwe Bijdrageregeling Kringlooplandbouw Noordoost-Brabant stimuleert innovaties op bedrijfsniveau die bijdragen aan een duurzamere agri- en foodsector.

Lees meer op onze website.
Innovaties & ontwikkelingen
Boer, Bier en Water
In de gemeente Laarbeek wordt gezuiverd restwater van brouwerij Bavaria gebruikt om de landbouwgronden in de omgeving te bewateren. Een mooie pilot waarin we samenwerken met lokale boeren en tuinders, Brouwerij Bavaria, ZLTO, gemeente Laarbeek, Agrifirm en de lokale Rabobank. 

Binnen Boer, Bier, Water zijn verschillende projecten gestart om de grond en het water voor de lange termijn vitaal te houden. De projecten zijn onder te verdelen in vier pijlers; water, gewasbescherming, gezonde bodem en brouwgerst. Binnen het project staan samenwerken en kennisdelen centraal. Met als doel een energieke bron van verduurzaming.

Bekijk de video hieronder waarin aangesloten agrariërs vertellen waarom ze zo enthousiast zijn over het project. 

Lees meer op de website van Boer, Bier en Water. 
Pilot natte teelten, waterbeheer met verdienmodel
In project Pilot Natte teelten testen we samen met partners methoden voor waterhuishouding met natte teelten. Daarbij is er ook ruimte voor ondernemers om verdienmodellen uit te werken. 

Een groot deel van het beheergebied van het waterschap bestaat uit hoge zandgronden. Door klimaatverandering kampt dit gebied met droogte. Er treden steeds vaker lange droogteperiodes en piekneerslagen op. We willen maatregelen voor droogtebestrijding en waterberging aangrijpen om de waterhuishouding voor ondernemers, bewoners en natuur zo goed mogelijk in te richten. 

Wil je meer weten over dit project of deelnemen? Lees meer op de website van Agro proeftuin de Peel. 
Melkveehouders gezocht om erfemissie beter in kaart te brengen
Land en Tuinbouworganisatie Nederland, de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) en de waterschappen zijn op zoek naar melkveebedrijven die mee willen werken om de erfemissie op boerenerven beter in kaart te brengen. De huidige cijfers die in landelijke analyses gebruikt worden zijn gedateerd. Daarom werken de sector en de waterschappen samen om deze cijfers te verbeteren en te actualiseren. 

Lees meer op onze website. 
Pilot 3D maaien om selectiever te kunnen baggeren
We onderhouden onze watergangen verschillende malen per jaar. Een mobiele kraan maait daarbij het talud en de bodem (deels) schoon om een goede wateraan- of afvoer te garanderen. Momenteel loopt er een pilot 3D maaien. 3D maaien stelt ons in staat om data te verzamelen over het profiel van onze watergangen. Deze data helpt ons om beter te modelleren en herprofileren. Daarmee kunnen we aan de voorkant selectiever zijn in waar en wanneer we gaan baggeren.

Lees meer op onze website. 
Handige tools
Vergunning nodig? Check het met de Vergunningchecker
Wil je weten of je voor een bepaalde activiteit een vergunning nodig hebt? Bijvoorbeeld voor het realiseren van een dam met duiker, het graven van een sloot of het plaatsen van een hekwerk? Dan kun je dit voortaan op een eenvoudige en snelle manier controleren via onze Vergunningchecker.
 
Perceelwijzer: betere informatievoorziening
📲‘Door de perceelwijzer app wordt informatievoorziening tussen boeren en waterschappen beter en makkelijker’, zegt aardappelteler Jacob van Den Borne. ‘Waterschappen krijgen zo ook meer feedback van boeren.’ Bekijk de video hieronder 👇
 
De app is gratis beschikbaar in de App of Play Store. Kijk voor meer informatie op Perceelwijzer.nl.
Tip de redactie

Heb je een tip of een onderwerp waarover je graag meer wilt lezen in onze agrarische nieuwsbrief?  Neem dan contact op met onze redactie. Wij vinden het fijn als je deze nieuwsbrief deelt met collega's. 

T 088 17 88 000