Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Vooruit! Rousseau en het neosocialisme

Johan Depoortere las Vooruit! Politieke vernieuwing, digitale cultuur en socialisme van Ico Maly. ”Zover er van een politieke boodschap sprake is valt die netjes binnen het kader van het neoliberalisme: nergens lees of hoor je hem over de oorzaken van kinderarmoede, de ongelijkheid in onze samenleving of – horresco referens – de klassenstrijd.”

Lees verder

Zeven dolle jaren in het leven van Spaans links boegbeeld Pablo Iglesias

Wat blijft er vandaag over van de ambitie om, in het zog van de gigantische indignadobeweging, een politiek instrument te creëren dat opgevat was als een 'open participatieve methode' waar alle burgers hun plaats in zouden vinden? Historicus Vincent Scheltiens blikt terug op zeven jaar politiek parcours van Pablo Iglesias, boegbeeld van de Spaanse partij/beweging Podemos.

Lees verder

Nood aan een pandemiewet om rechtsonzekerheid te vermijden

Vandaag beslist de beroepsrechter om de beschikking van de kortgedingrechter van 31 maart 2021 niet te volgen. In tegenstelling tot de eerste rechter, oordeelt de rechter in beroep dat de huidige coronamaatregelen schijnbaar wel een prima facie wettelijke basis hebben, in afwachting van de pandemiewet. Volgens het hof is er wel een probleem met de grondwettelijkheid van de maatregelen omdat de bevoegdheid om onze meest fundamentele rechten in te perken in handen ligt van één minister. Ook het opleggen van strafrechtelijk sancties op basis van MB’s zijn ongrondwettelijk. Bovendien stelt het hof vast dat – op de laatste MB’s na – geen advies gevraagd werd aan de Raad van State. Maar omdat deze vragen momenteel al voorliggen bij het Grondwettelijk Hof, besluit de beroepsrechter dat het hof niet bevoegd is en we het oordeel van het Grondwettelijk Hof moeten afwachten.

Lees verder

Waarom kledij niet in een schoolreglement thuishoort

De laatste dagen is er heel wat te doen rond de kledij die leerlingen dragen op school. Correctie: de kledij die meisjes dragen op school.

Lees verder

Nicaragua of hoe een klein arm land standhoudt tijdens de pandemie

Internationaal gaat er zeer weinig aandacht naar de manier waarop het kleine Centraal-Amerikaanse land Nicaragua zijn aantal coronagevallen- en doden laag houdt ondanks verwoestende sancties van de VS. In een recente studie van de Universiteit van Oxford en de WHO staat Nicaragua negende op de lijst van de tien veiligste landen ter wereld tijdens de pandemie.

Lees verder

'Doelstellingen voor biodiversiteit onbereikbaar zonder volledige inclusie van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen'

Het komende najaar moeten wereldleiders belangrijke beslissingen nemen over hoe ze planetaire uitdagingen rond klimaat, natuur en duurzame ontwikkeling gaan aanpakken. Een uitgebreid nieuw rapport door natuurbeschermingsexperts van WWF en andere organisaties, inheemse volkeren en rechtenorganisaties, met steun van WWF, stelt vast dat mondiale biodiversiteitsdoelstellingen onbereikbaar zouden zijn zonder volledige inclusie van inheemse en lokale gemeenschappen (IPLC), wier land ten minste 32% van het aardoppervlak van de planeet beslaat. Terwijl krijgen we meer en meer berichten over toenemende aanvallen op inheemse volkeren in Brazilië.

Lees verder

Voedselprijzen wereldwijd op recordhoogte

De voedselprijzen staan wereldwijd op het hoogste niveau in meer dan tien jaar. Vooral granen, suiker en plantaardige oliën worden snel duurder.

Lees verder

“Natuurherstel, sociale participatie en gezondheid zijn onlosmakelijk verbonden”

Voor de Verenigde Naties moest 2020 het decennium inluiden dat de geschiedenis in zou gaan als keerpunt op vlak van klimaatverandering en de teloorgang van biodiversiteit. De wereldwijde aanpak van landdegradatie was daarbij cruciaal. Maar toen legde de coronacrisis alles stil. Journalist Thalif Deen sprak met twee pleitbezorgers voor de snelle herstart van de ambitieuze plannen, zonder daarbij te vergeten wat de gezondheidscrisis ons heeft geleerd: natuurherstel, sociale participatie en gezondheid gaan hand in hand.

Lees verder

“Nigeriaans Twitterverbod kan averechts werken en de economie en democratie schaden”

Het besluit van Nigeria om Twitter voor onbepaalde tijd te blokkeren, kan averechts werken voor zowel de regering als de economische kansen van het land, zegt Jeff Conroy-Krutz, universitair hoofddocent politieke wetenschappen en verbonden aan het African Studies Centre van Michigan State University. Nieuwe investeringen in de tech-sector lopen gevaar.

Lees verder

Blik opener ‘Future Shocked’. Of hoe we worstelen met verandering, moralisering en polarisatie

“Er is niets permanent, behalve verandering.” Met die Heraclitus quote opent ‘Future Shocked’, een prikkelende en belangrijke documentaire die ons doet nadenken over de relatie tussen maatschappelijke veranderingen en de transformatie van moraliteit. Over de snelheid waarmee regels, normen en waarden ogenschijnlijk evolueren in een wereld die door polarisatie in vuur en vlam lijkt te staan. Documentairemaker Johan Van Schaeren voelt zich gesandwicht tussen ‘boomers’ en ‘wokers’ en vertrekt van historisch beeldmateriaal om een academisch panel te bevragen over de ‘schok’ die verandering veroorzaakt. Resultaat is een even boeiend als belangrijke documentaire die zonder belerend vingertje aanzet tot debat.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

ACV Puls/CNE betreurt keuze Rode Duivels voor luchtvaartmaatschappij Klasjet: 'Dit is sociale dumping'

De rode duivels zullen dit jaar met Klasjet, een Litouwse luchtvaartmaatschappij, vliegen. Klasjet vliegt als onderaannemer voor het Aviation factory. Niet met onze Belgische luchtvaartmaatschappij. De Europese transportvakbond en ACV puls/CNE beschouwen dit als sociale dumping.

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium