Daily Express Bekijk in browser

✍ Goedemiddag!

30 bedrijfsleiders in open brief: ‘Wij willen géén nieuwe verkiezingen’ - Eerste woning wordt nu gekocht op 36ste, 5 jaar later dan in 2007 - Vier op de tien werknemers nooit ziek

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.280 woorden - leestijd: 4 minuten

1. 'Vroeg of laat krijgen we de rekening gepresenteerd voor deze vergissing'

De Zweedse Riksbank was in 2015 de eerste centrale bank die negatieve rente introduceerde. Dat hield ze 5 jaar lang vol, tot ze in december vorig jaar de belangrijkste rentevoet opnieuw op 0% bracht. Negatieve rente heeft voor- en tegenstanders. Maar het zal nog een tijd duren vooraleer we weten of negatieve rente blijvende schade heeft toegebracht aan de economie en de financiële sector.

‘Vroeger of later zullen we de rekening gepresenteerd krijgen voor deze vergissing’, zegt Jakob Carlsson, de CEO van de Zweedse levensverzekeraar Lansforsakringar Liv, in de Financial Times. 

'Mensen zijn meer gaan sparen en minder gaan uitgeven. Ook banken in de eurozone hebben sinds juni 2014 al 25 miljard euro aan negatieve rente betaald aan de ECB.' 

Wanneer de rente negatief wordt, moeten banken immers geld toeleggen wanneer ze hun geld ’s nachts bij de ECB stallen. De wereld op zijn kop, met andere woorden. Lees meer

2. 30 bedrijfsleiders in open brief: ‘Wij willen géén nieuwe verkiezingen’

In een open brief richten dertig ondernemers zich tot de Belgische politiek. De boodschap: vorm een federale regering en ‘reik oplossingen aan voor de uitdagingen die ons te wachten staan’. ‘Nieuwe verkiezingen bieden geen soelaas’, luidt het.

Het kan zo niet meer verder, is de teneur van de brief. ‘Door het uitblijven van een nieuwe federale regering werken onze bedrijven in een beangstigende onzekerheid. Politieke stilstand gedurende 270 dagen is bedrijfseconomisch totaal onverantwoord’, schrijven de bedrijfsleiders. Ze wijzen er ook fijntjes op dat België al lang failliet zou geweest zijn, mocht het land een bedrijf zijn. Lees meer

3. 'Deutsche Bank is de bedrijfsversie van een massavernietigingswapen'

New York Times-journalist David Enrich schreef het boek ‘De Duistere Bank’, over de financiële crisis van 2007. Humo sprak met hem.

'Wat voegt dit boek over Deutsche Bank toe?'

Enrich: 'We hebben het hier over de bank die in 2007 de grootste ter wereld was. De bank was getransformeerd in een casino, en was mee verantwoordelijk voor het omvallen van andere banken en voor de economische ellende die daaruit volgde. Het was de bank die van alle banken het verst ging in het bedenken en verhandelen van risicovolle financiële producten, en die daar ook na de crisis nog een hele tijd mee doorging. Deutsche Bank was ook de bank die de miljarden van de Russische oligarchen witwaste en die landen als Iran en Syrië aan buitenlandse deviezen hielp, terwijl de VS sancties hadden afgekondigd. Deutsche Bank is de bedrijfsversie van een massavernietigingswapen. Het is een ongelofelijk verhaal. En het gebeurde allemaal onder het mom van Duitse degelijkheid en betrouwbaarheid.'

'Zou u durven te beweren dat Deutsche Bank het presidentschap van Trump mee mogelijk heeft gemaakt?'

Enrich: 'Ja. Zonder Deutsche Bank zou het hem met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid niet gelukt zijn. Dankzij Deutsche Bank kon Trump de schijn ophouden dat hij een succesvolle, stinkend rijke zakenman was, terwijl hij in werkelijkheid een paria was. Dankzij Deutsche Bank kon hij nieuwe projecten blijven ontwikkelen en nieuwe gebouwen blijven optrekken.'

Meer bij Humo (of via Blendle)

4. Business AM | Meest gelezen
Stukje tape bewijst kwetsbaarheid zelfrijdende wagens
Nederland grote winnaar van de brexit
Crisis is voorbij! Bedrijven kopen volop gloednieuwe privéjets
5. Eerste woning wordt nu gekocht op 36ste, 5 jaar later dan in 2007

Waar de gemiddelde leeftijd waarop koppels hun eerste woning kochten in 2007 nog op 31 jaar lag, is dit ondertussen 36 jaar. Dat blijkt uit een studie bij 50.000 klanten van adviesbureau Immotheker Finotheker.

‘Het wordt in 2020 moeilijker om te lenen voor een woning, omdat de Nationale Bank strengere regels oplegt aan hypothecaire leningen’, zegt John Romain van Immotheker Finnotheker.

In de praktijk komt het erop neer dat de meeste jonge kopers nog maximaal 90 procent van het aankoopbedrag kunnen lenen. ‘Je moet met andere woorden zelf beschikken over 10 procent van de waarde van de woning, plus de registratierechten en notariskosten voor de aankoop en de lening.’ Lees meer

6. Telex

De gecombineerde waarde van Amerika's 5 grootste techbedrijven is de voorbije 12 maanden met 2.000 miljard dollar gestegen. Dat is het equivalent van de volledige Duitse aandelenbeurs. Vier van de vijf - Alphabet, Amazon, Apple en Microsoft— zijn nu elk meer dan 1.000 miljard dollar waard.

De Amerikaanse schalie-oliesector raakt stilaan in de problemen. Volgens kredietbeoordelaar Moody's kreunt de sector onder een schuldenberg van 60 miljard dollar. 60% van die schuld wordt als 'speculatief' omschreven. Het grootste gedeelte van die schulden moet in 2022 worden terugbetaald. Indien de olieprijs niet noordwaarts evolueert lijkt een faillissemententsunami in de maak.

De vijf steden die de volgende 15 jaar snelst zullen groeien liggen volgens berekeningen van de VN allen in Afrika.

1. Bujumbura, Burundi (123% bevolkingsaangroei tegen 2035)

2. Zinder, Niger (118%)

3. Kampala, Oeganda (112%)

4. Kabinda, Congo en Songea, Tanzania (110% - ex-aequo)

Iran trekt vandaag naar de stembus. Veel verrassingen moeten daarbij niet worden verwacht. De deelname van liefst 7.296 kandidaten - veelal hervormers - werd door de Iraanse ayatollahs geweigerd. Uit peilingen blijkt dat minder dan 25% van de bevolking zal gaan stemmen. De onlusten van november (1.500 doden) en de economische recessie maken dat vele van deze hervormers oproepen de stembusslag te boycotten.

Mick Mulvaney, de stafchef van het Witte Huis, heeft op een privébijeenkomst in Engeland gezegd dat de VS ‘meer immigranten nodig hebben’ opdat de economie kan blijven groeien. Sinds president Trump begin 2017 aan de macht kwam is het aantal immigratievisa met 17% gedaald. Toch krijgen jaarlijks nog 1 miljoen immigranten een permanente verblijfsvergunning. Geen enkel land doet beter.

Deel deze nieuwsrbief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
van een vriend?

Schrijf je hier in
7. Russische tegenhanger Boeing en Airbus is die naam niet eens waard

De Sukhoi Superjet 100 is het eerste passagiersvliegtuig dat in Rusland na de instorting van de Sovjet-Unie is gebouwd. De Russische overheid heeft gigantische bedragen in de ontwikkeling van het vliegtuig geïnvesteerd. Dat heeft echter niet kunnen beletten dat het toestel een bijzonder moeilijke tijd kent.

De Superjet 100 wordt vooral in Rusland ingezet voor vluchten op binnenlandse bestemmingen. De Ierse luchtvaartmaatschappij CityJet nam vorig jaar zijn vloot van zeven Superjets uit dienst. Het Mexicaanse Interjet heeft eveneens aangekondigd van plan te zijn om zijn vloot van tweeëntwintig toestellen te verkopen. Lees meer

8. Grafiek du Jour

De dollar noteert op zijn hoogste niveau in 3 jaar. Het persagentschap Bloomberg vergeleek de koers van de dollar met de populariteitscurve van Donald Trump. Wat bleek?  Ook die noteert op haar hoogste punt in 3 jaar. 

Telkens die populariteitscurve stijgt (zwarte lijn) gaat de dollar mee omhoog (rood). 

Altijd? Neen, maar toch in 70% van de gevallen.

9. Vier op de tien werknemers nooit ziek

Het ziekteverzuim bij Belgische bedrijven zit in de lift, maar er is een grote groep werknemers die geen enkele dag afwezig is op het werk.

Het totale ziekteverzuim in België is vorig jaar verder gestegen tot gemiddeld 12,9 dagen per werknemer per jaar. Een jaar eerder was dat nog 12,6 dagen. Op vijf jaar tijd is er sprake van een stijging met 15 procent, zo blijkt donderdag uit cijfers van HR-dienstverlener SD Worx bij bijna 700.000 werknemers bij ruim 20.500 bedrijven uit de privésector in België. Lees meer

10. Video du Jour

Chinezen van wie wordt vermoed dat ze het coronavirus hebben worden aan elkaar vastgebonden en moeten door de straten marcheren als gevangenen. 

Dominique Dewitte

Content curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2020 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België