Radio Prague International

Zprávy: Pondělí, 17. červen 2024

Libavá: Při výbuchu munice se zranilo devět vojáků

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá, který se nachází na území Olomouckého kraje, dnes před polednem vybuchla blíže neurčená munice. Na místě jsou zranění, zasahuje vrtulník záchranné služby, informovala dnes armáda na síti X. Událost řeší Vojenská policie.

Podle Fakultní nemocnice Olomouc se zranilo devět vojáků, dva z nich přepravil do zdravotnického zařízení vrtulník. FNOL se podle něj postará o čtyři vojáky, další čtyři míří do Vojenské nemocnice Olomouc, jeden byl ošetřen na místě.

Na místě zasahovala olomoucká krajská záchranná služba, podle její mluvčí Lucie Mikiskové k události dorazily dvě posádky z Olomouce a vypomáhala také letecká záchranná služba z jiného kraje.

Univerzita podá proti odložení případu tragédie na FF UK stížnost

Univerzita Karlova podá proti usnesení o odložení případu tragédie na Filozofické fakultě UK stížnost s návrhem na úplné došetření všech souvislostí útoku i jemu předcházejících událostí. Informovala o tom dnes na webu. V pátek uplyne půl roku od střelby, při které přišlo o život 14 lidí. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu. O stížnosti bude rozhodovat státní zastupitelství.

Usnesení o odložení obdržela UK v pátek. "Stížnost lze ze zákona podat do tří kalendářních dnů od doručení, proto ji Univerzita Karlova podá dnes,“ uvedla.

Při střelbě budově fakulty v centru Prahy přišlo loni 21. prosince o život 14 lidí. Dalších 25 lidí bylo zraněno, někteří vážně. Podle policie střílel čtyřiadvacetiletý student fakulty z obce Hostouň na Kladensku, kde byl nalezen i jeho mrtvý otec. Policie mladíka na základě balistické expertizy spojila rovněž s případem vraždy muže a dvouměsíčního dítěte v Klánovickém lese na okraji Prahy.

Střelbu na FF UK bude připomínat pietní menhir

Prosincovou tragickou střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) bude připomínat pietní pískovcový menhir. Dočasný památník představí zástupci univerzity v pátek odpoledne. Uvedl koordinátor komunikace FF UK Ondřej Dufek. V pátek uplyne půl roku od střelby, při které přišlo o život 14 lidí. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu. Příprava místa na náměstí Jana Palacha, na kterém má být kámen usazen, podle Dufka již začala.

"Měl by to být kus pískovce, dost surový, neopracovaný,“ řekl Dufek. Kámen má být asi tři metry vysoký. Podle zprávy k návrhu pietního objektu, kterou má ČTK k dispozici, by měla objekt doplnit deska či kubus informující o připomínané události. Kámen by měl podle zprávy vážit asi osm tun. V přilehlém parku před budovou u Rudolfina by mohly pietu doprovodit vysázené rostliny, uvedly Lidové noviny, které dnes na přípravu památníku upozornily. Fakulta počítá i s přípravou trvalé památky.

Tragickou událost připomíná i takzvané tiché místo ve čtvrtém patře hlavní budovy, které bylo při střelbě a následném policejním zásahu nejvíce poničené.

Po nehodě autobusu na Islandu jsou někteří zranění stále v nemocnicích

Po páteční nehodě autobusu stále zůstává zhruba deset lidí v nemocnicích na Islandu, sdělila dnes Mariana Wernerová z odboru komunikace ministerstva zahraničí. Autobus s českými turisty havaroval na severu Islandu v pátek, zranilo se 12 lidí, z toho pět skončilo na jednotce intenzivní péče s vážnými zraněními. Dva zranění, kteří byli v umělém spánku, už zdravotníci přivedli k vědomí, řekl ředitel CK Adventura Petr Novotný.  V neděli se do Česka vrátilo prvních devět turistů.

V autobusu cestovalo 20 českých turistů s českým průvodcem a řidičem. Okolnosti nehody nejsou zatím známy. Podle islandských médií mohl kolizi způsobit rozteklý asfalt, který se rozpustil vlivem vysokých teplot. Devět turistů se už vrátilo do Česka.

Do Portálu občana přibyl cestovatelský systém Drozd

Do Portálu občana, který slouží pro kontakt lidí se státní správou, přibyl cestovatelský systém Drozd poskytující upozornění při pobytu v zahraničí. K zahájení letní turistické sezony to oznámili ministři zahraničí Jan Lipavský a pro místní rozvoj Ivan Bartoš (oba Piráti).

Portál občana nabízí podle Bartoše přes 600 služeb, nyní k nim přibyl Drozd. Práce na zařazení aplikace do portálu trvaly zhruba dva měsíce, integrace se všemi notifikacemi stála maximálně deset milionů korun, sdělil vicepremiér pro digitalizaci. Mobilní aplikaci Portál občana si od dubna dosud stáhlo zhruba 200 tisíc lidí, celkově portál využívá zhruba 1,5 milionu občanů, poznamenal Bartoš.

Podle Lipavského se do Drozdu v loňské letní turistické sezoně zaregistrovalo přes 108 tisíc občanů. Česko v létě kvůli pomoci turistům tradičně posílí konzulát v Barceloně a zřídí jednatelství v bulharském Burgasu a chorvatských městech Rijeka a Split. Společné policejní hlídky budou působit v některých chorvatských a bulharských městech.

Liberecký kraj jedná o možné koupi hotelu a vysílače Ještěd

Liberecký kraj jedná o možné koupi horského hotelu a vysílače Ještěd od Českých Radiokomunikací (ČRa). Umožnilo by to čerpat na obnovu památky, která aspiruje na zápis na seznam památek UNESCO, peníze z evropských fondů. Zástupci kraje a ČRa dnes na Ještědu podepsali memorandum o porozumění, Radiokomunikace se v něm zavázaly, že do konce letošního roku nemají v záměru jednat o prodeji objektu s žádným jiným zájemcem. Liberecký kraj tak má čas o koupi národní kulturní památky jednat.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) by záměr koupit hotel a vysílač na Ještědu mělo projednat až nové zastupitelstvo, které vzejde z podzimních krajských voleb. Hotel a vysílač Ještěd slouží od roku 1973 a patří k nejoriginálnějším architektonickým dílům v Česku. Architekt Karel Hubáček, který by letos oslavil sté narozeniny, získal za projekt prestižní mezinárodní Perretovu cenu. Památka ale nutně potřebuje kompletní rekonstrukci včetně infrastruktury, náklady podle odhadu projektantů přesáhnou půl miliardy korun.

Prezident s výhradami podepsal novelu k větší ochraně půdy

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy má do budoucna přinést novela, kterou dnes podepsal prezident Petr Pavel. Prezident současně poslal dopis předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09), kde vyslovil výhrady ke způsobu projednání zákona a přijetí pozměňovacího návrhu, který se týká podnikatelského parku Dolní Lutyně na Karvinsku, uvedl Hrad v tiskové zprávě. Zákonodárci přijali opatření k zamezení vzniku některých staveb na nejlepší půdě v mírnější podobě, než jak je původně navrhovala vláda. Do předlohy naopak doplnili zákaz prodeje zemědělské půdy vlastníkům z takzvaných třetích zemí, tedy v podstatě mimo Evropskou unii.

Na nejkvalitnější zemědělské půdě nebudou moci do budoucna vznikat až na některé výjimky velká obchodní a logistická centra s rozlohou nad jeden hektar ani standardní fotovoltaické elektrárny. Zařízení na získávání solární energie by se na zemědělské půdě směla stavět jen jako agrovoltaická, tedy taková, pod nimiž se běžně hospodaří.

Zaměstnanci Liberty mohou ode dneška žádat o náhradu mzdy

Zaměstnanci hutního podniku Liberty Ostrava, který je v platební neschopnosti, budou moci ode dneška podávat žádosti o náhradu mzdy u úřadu práce. Firma, která na sebe minulý týden podala insolvenční návrh, uvedla, že zaměstnancům při podávání žádostí o uspokojení mzdových nároků v rámci státního systému ochrany zaměstnanců poskytne podporu. Podle posledních dat má podnik asi 5000 zaměstnanců, většina z nich je od prosince doma.

Zástupci úřadu práce přijedou za zaměstnanci Liberty do podniku, lidé budou moci žádosti podávat ve školském středisku. Lidé mohou úřad žádat o náhradu mezd za tři měsíce, tento měsíc je první, kdy výplaty v termínu nedostali.

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica (ANO) v pátek oznámil, že kraj poskytne zaměstnancům Liberty bezúročnou půjčku 25.000 korun. Žádosti bude úřad přijímat rovněž ode dneška.

SZÚ: Počet případů černého kašle překročil 20 tisíc

Počet letos zachycených případů černého kašle podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) překročil 20.000. Za uplynulý týden přibylo 1154 nových případů, což je však proti předchozímu týdnu méně. SZÚ o tom dnes informoval v tiskové zprávě. Podle jeho odborníků se už nemoc šíří výrazně méně, současné počty totiž souvisejí s delší inkubační dobou, lidé se mohli nakazit až před třemi týdny.

Více nakažených než v první polovině letošního roku bylo na území dnešní České republiky v roce 1958, kdy se v tehdejším Československu začalo s očkováním. Podle odhadů mohou být přitom reálné počty nakažených letos i více než dvacetkrát vyšší, než jsou lékaři zachycené případy.

Archeologové objevili zřejmě nejdelší pravěkou mohylu v Evropě

Archeologové na Hradecku objevili zřejmě nejdelší pravěkou mohylu v Evropě. Jde o jeden z nálezů v trase budoucí dálnice D35 mezi Sadovou a dálniční křižovatkou u Plotišť nad Labem na okraji Hradce Králové. Pohřební mohyla o délce kolem 190 metrů s maximální šířkou 15,1 metru z doby kultury nálevkovitých pohárů datované do 4. tisíciletí před naší letopočtem byla objevena na rozhraní katastrů obcí Dlouhé Dvory a Lípa.

"Představuje jednu z prvních monumentálních pohřebních památek v Evropě. Svou délkou kolem 190 metrů nemá mezi podobnými stavbami obdoby," řekl archeolog z UHK Ladislav Rytíř.

Archeologický průzkum začal v daném úseku o délce zhruba sedmi kilometrů na podzim 2023. Podílejí se na něm archeologové z Univerzity Hradec Králové (UHK), Muzea východních Čech (MVČ) v Hradci Králové, Archeologického centra Olomouc, z ústavu Archaia a také slovinští archeologové ze skupiny STIK.

Počasí na úterý

Polojasno nebo skoro jasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo i bouřky. Nejvyšší teploty 27 až 31 °C, v 1000 m na horách kolem 22 °C. Slabý proměnlivý, během dne zejména na Moravě a ve Slezsku mírný vítr.

Kraulařky Seemanová a Janíčková byly na ME nejrychlejší v rozplavbách stovky

Kraulařky Barbora Seemanová a Barbora Janíčková postoupily na mistrovství Evropy z prvních dvou míst do semifinále stovky. V rozplavbách v Bělehradě uspěli také Daniel Gracík a Jan Šefl na 50 metrů motýlek a Vojtěch Netrh na 100 metrů prsa.

V dopoledním programu úvodního dne soutěží v bazénovém plavání největší hvězda české výpravy Seemanová zaplavala 100 m volný způsob za 54,04, což bylo nejrychleji ze všech účastnic. Janíčková se osobním rekordem 54,55 zařadila hned za ni. Večerní blok semifinále a finále začne v Bělehradě v 18:30.

Keanu Reeves na festivalu Rock for People

Kapela Dogstar předvedla svou rock’n’rollovou smršť na festivalu Rock for People v Hradci Králové v rámci turné se svým novým albem Somewhere Between the Power Lines and Palm Trees.

Krkonoše opět zdobí lidové podmalby na skle vytvořené prastarou technikou

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) vrátila do Krkonoš podmalby na skle vytvořené současnými umělci prastarou výtvarnou technikou. Podmalba s motivem Nejsvětější Trojice je například v Památníku obětem hor v Modrém sedle nad Luční boudou.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2024, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.

https://cesky.radio.cz, e-mail: cesky@radio.cz, Facebook, Youtube, Instagram

Odhlásit se