Radio Prague International

Zprávy: Sobota, 8. květen 2021

Zdeňka Kuchyňová

Česko si připomnělo výročí konce války, Zeman jmenoval generály

Česko si dnes připomnělo 76. výročí konce druhé světové války v Evropě. Politici v čele s prezidentem Milošem Zemanem položili věnce u Národního památníku v Praze na Vítkově, vzpomínkové akce se odehrály také na jiných místech. Na Hradě Zeman jmenoval nebo povýšil do generálské hodnosti 16 mužů a jednu ženu. Druhou generálkou se stala rektorka Univerzity obrany Zuzana Kročová. Ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku navrženého už pošesté vládou prezident opět vynechal

Podobu vzpomínkových akcí znovu ovlivnila epidemie koronaviru, byť už v menší míře než před rokem. Například jmenování generálů se tehdy na Hradě neuskutečnilo. Ani dnes se ale lidem neotevřely k prohlídce vládní a parlamentní budovy.

Na náměstí Interbrigády v Praze dnes zahájili organizátoři výstavu s názvem Nikogda ně zabuděm (Nikdy nezapomeneme), která přibližuje příběhy pamětníků a historické momenty ve vztazích někdejšího Československa a Sovětského svazu. Konvoj americké historické techniky dorazil do Velichovek na Náchodsku jako připomínka toho, že sem 8. května 1945 přijeli Američané vyjednat kapitulaci s německým maršálem Ferdinandem Schörnerem.

Prezidenti zemí EU: Unie by měla být lídrem v přechodu na udržitelný rozvoj

Evropská unie by měla být světovým lídrem v přechodu na udržitelný a klimaticky neutrální rozvoj. Ve společném prohlášení to uvedli prezidenti zemí Evropské unie včetně českého prezidenta Miloše Zeman. Dokument vydali k nedělnímu Dni Evropy a ke konferenci o budoucnosti Evropy, která v neděli začíná.

Může se zdát, že za současného stavu není dostatek času na zevrubnou diskusi o budoucnosti Evropy. Právě naopak, pandemie covid-19 nám připomněla, co je v našich životech skutečně důležité: naše zdraví, náš vztah k přírodě, náš vztah s ostatními lidmi, vzájemná solidarita a spolupráce, uvedli prezidenti. Konference o budoucnosti Evropy označili za příležitost otevřeně hovořit o Evropské unii a naslouchat občanům, zejména mladým lidem.

Unijní instituce již v polovině dubna na konferenci o budoucnosti Evropy spustili internetový portál, kam lidé mohou psát podněty k zásadním tématům a sdílet své představy o fungování unie

Babiš požádal, aby státy EU zvážily kvůli Vrběticím vyhoštění ruských diplomatů

Premiér Andrej Babiš požádal, aby evropské státy zvážily vyhoštění alespoň jednoho ruského diplomata v solidaritě s Českou republikou kvůli kauze Vrbětice (z exploze v roce 2014 jsou podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU). Řekl to dnes novinářům po příchodu na neformální jednání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie v Portugalsku. O věci debatoval s lídry členských států v pátek večer.

Některé země, například Slovensko či pobaltské státy, vyjádřily Česku solidaritu a rovněž vyhostily ruské diplomaty. Vicepremiér Jan Hamáček pak v České televizi uvedl, že očekává podobné kroky také od dalších zemí, zmínil například Británii nebo Německo. Podle Babiše se o záležitosti vedla v pátek relativně dlouhá debata, při níž vystoupili například francouzský prezident Emmanuel Macron či německá kancléřka Angela Merkelová. Vzhledem k tomu, že jde o neformální summit, nebyly přijaty písemné závěry. Rozsáhlejší diskuse o vztazích s Ruskem se očekává na summitu Evropské rady na konci května.

EK schválila nákup 1,8 miliardy vakcín od firem Pfizer/BioNTech

Evropská komise (EK) schválila smlouvu na nákup až 1,8 miliardy dávek vakcíny proti covidu-19 od firem Pfizer/BioNTech. Oznámila to dnes předsedkyně komise Ursula von der Leyenová, podle níž má kontrakt pokrýt období do roku 2023. Země EU mají v dosud největší smlouvě na vakcíny zaručen nákup 900 milionů dávek s možností stejné množství si dokoupit. Americká společnost Pfizer a německý podnik BioNTech jsou již dnes největšími dodavateli vakcín do EU. Brusel s jejich preparátem na rozdíl od vakcín firem AstraZeneca nebo Johnson & Johnson počítá i do budoucna.

V pátek přibylo 1631 nakažených, je to o 530 méně než před týdnem

V pátek přibylo v Česku 1631 potvrzených případů covidu-19. Je to mírný nárůst proti čtvrtku, ale zároveň o 536 nakažených méně než před týdnem. Potřetí v řadě je také denní přírůstek nových případů koronaviru nižší než 2000. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Zdravotníci v pátek podruhé za sebou podali více než 80.000 dávek vakcíny proti covidu-19.

V České republice nyní na 100.000 obyvatel připadá za sedm dní 106 nakažených. Údajem se řídí vláda při rozvolňování protiepidemických opatření. Jeho hodnota klesá od března, kdy bylo i více než 800 případů na 100.000 obyvatel sedm dní. Nejlepší situace je momentálně v Karlovarském kraji, kde za uplynulý týden přibylo 40 případů na 100.000 obyvatel. V Královéhradeckém kraji jich bylo 42. Naopak nejhůře na tom jsou jižní Čechy se 162 a Zlínský kraj a Vysočina shodně se 160 případy koronaviru na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní.

Novinky.cz: 400 krajanů v Británii podepsalo petici, která žádá úpravu podmínek návratu do ČR

Stovky Čechů žijícících v Anglii už více než rok neviděly své příbuzné a přátele doma. V petici žádají ministerstvo zdravotnictví o upravení podmínek pro návrat do České republiky, uvedl server Novinky.cz. Argumentují tím, že by podle platných kritérií měla být Británie zařazena do nižšího stupně rizikových zemí, než nyní je. Státy mimo Evropskou unii totiž považuje česká vláda za vysoce nebezpečné. Největší překážkou je pro většinu lidí povinná izolace, respektive finanční náklady s ní spojené.

Logiku v zařazení britského království mezi nejrizikovější státy petenti moc nevidí. „Proočkovanost na vysoké úrovni, školy otevřené, děti se netestují, otevřené restaurace a přitom na mapě vychází Británie jako nejhůře postižená země,” posteskla si paní Kateřina. Podle dat by měla být Británie oranžová. Podle autora petice Štěpána Kmenta není možné, aby české ministerstvo kvůli brexitu přestalo brát v potaz práva a zájmy Čechů žijící v Británii.

Velvyslanec v Indii předal dar 500 kyslíkových lahví, Česko nabízí i další pomoc

Český velvyslanec Milan Hovorka dnes v Indii předal 500 kyslíkových lahví jako dar, který nedávno kvůli závažné epidemické situaci v této asijské zemi schválila vláda. Na tiskové konferenci po summitu prezidentů a premiérů zemí Evropské unie to řekl premiér Andrej Babiš. Indickému protějšku Naréndrovi Módímu zároveň nabídl další pomoc českých zdravotníků. Česko podle šéfa Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) a vicepremiéra Jana Hamáčka dar vyšel na 3,1 milionu korun, doprava na dalších 2,9 milionu.

Indie se potýká s mohutnou druhou vlnou epidemie. Úřady tvrdí, že za současným strmým nárůstem počtu infikovaných může být dvojitá mutace koronaviru, kterou v zemi poprvé objevili v březnu.

Lékařská komora: Na odměny za covid-19 někteří zdravotníci nedosáhnou

Na odměny za druhou vlnu epidemie covidu-19 podle České lékařské komory (ČLK) někteří zdravotníci nedosáhnou. Problémy jsou s jejich vyplácením zaměstnancům pracujícím mimo nemocnice, například lékařům, kteří se ještě vzdělávají, nebo u zařízení bez smluv se všemi zdravotními pojišťovnami. Na webu o tom informovala Česká lékařské komora (ČLK), která řeší desítky stížností lékařů.

"Reakce zdravotníků jednoznačně potvrzují, že postup při vyplácení odměn v ambulantním sektoru, který ministerstvo zvolilo, je chybný a vede k tomu, že řada zdravotníků vládou slíbené odměny nedostane," napsal prezident ČLK Milan Kubek v dopise adresovaném ministrovi zdravotnictví Petru Arenbergrovi (za ANO), ale také premiérovi nebo řediteli největší zdravotní pojišťovny VZP. Komora podle Kubka na tyto problémy upozorňovala už při jednání o odměnách.

Zdravotníkům byly přislíbené odměny až 75.000 korun, zaměstnancům zdravotnických záchranných služeb až 120.000 korun. Nárok ale mají jen lékaři, kteří jsou uvedení jmenovitě v příloze smlouvy zařízení se zdravotní pojišťovnou. Podle komory tam ale neuvádějí lékaře ještě s nedokončeným vzděláním. Pojišťovny navíc tyto přílohy včas neaktualizují o změny. "Zvolený postup navíc vede k eskalaci napětí mezi provozovateli zdravotnických zařízení a zdravotníky," dodal Kubek.

Odborníci vyvinuli aplikaci, která upozorní na možnou nákazu koronavirem

Odborníci z olomoucké firmy mySASY vyvinuli mobilní aplikaci vyhodnocující parametry srdečního tepu, která může několik dní před propuknutím prvních příznaků upozornit na možnou nákazu novým koronavirem. Určena byla pro profesionální sportovce. Tvůrci chtějí v létě uživatelům z řad veřejnosti nabídnout novou verzi aplikace, která pomocí spektrální analýzy variability srdeční frekvence dokáže avizovat nákazu koronavirem.

"Vstup infekce nebo jakéhokoliv viru do organismu je zásadním narušením celkového vnitřního prostředí. To se projevuje změnou aktivity autonomního nervového systému, kterou jsme schopni pomocí mySASY monitorovat, řekl ČTK spoluzakladatel firmy mySASY Radim Šlachta. Aplikace dostává data o srdeční činnosti z hrudního pásu a vyhodnocuje parametr, pro který odborníci používají název "funkční věk". Člověk najednou zestárne o tolik, o kolik do té doby v běžném životě nikdy nezestárnul.

Babiš: Rekvalifikace by měla být v rukou firem, stát by měl poskytnout peníze

Rekvalifikace by měla být v rukou zaměstnavatelů. Stát by jim na to měl poskytnout peníze a firmy by se měly zavázat, že lidi, kteří se rekvalifikují, zaměstnají na delší dobu. Pokud to neudělají, tak peníze musí vrátit. Po dnešním jednání prezidentů a premiérů zemí Evropské unie o sociálních tématech to novinářům řekl český premiér Andrej Babiš. "Není možné, abychom rekvalifikovali nezaměstnané, kteří zůstávají nezaměstnanými. To je nesmysl," uvedl Babiš.

Evropská unie se po pandemii zaměří na tvorbu pracovních míst a na podporu mladých lidí, jejichž životní podmínky významně zasáhla koronavirová krize. Bude také více usilovat o snižování mzdových rozdílů mezi muži a ženami a o spravedlivé podmínky pro všechny pracující. Na neformálním jednání v portugalském Portu se dnes na tom shodli prezidenti a premiéři členských zemí. Šéfové států a vlád se na dvoudenním summitu zabývali zejména otázkou, jak přistupovat k sociálním tématům v době, kdy se snížila životní úroveň milionů lidí.

Opatovický kanál překlene kamenný most podle návrhu Leonarda da Vinciho

Přes Opatovický kanál u Lázní Bohdaneč povede most, do července vznikne dřevěný, později je v plánu kamenná stavba. Bude podle návrhu renesančního malíře a vynálezce Leonarda da Vinciho. Opatovický kanál existuje pět století, dokončen byl v roce 1521, dnes je technickou památkou. Přírodně a historicky zajímavou lokalitu také propojí naučná stezka.

"Opatovickému kanálu by se měla věnovat větší pozornost, je nejstarší technickou památkou ve východních Čechách. Naučná stezka bude přes da Vinciho most, lidé dojdou k ptačí rezervaci," řekl podnikatel Radek Machala z Golf clubu Pardubice, který provozuje u lázeňského města golfové středisko. V místě naučné stazky se nacházela chata plukovníka Karla Tillera. V Bohdanči měla rodina vilu, dnes je tam penzion. Chatu Tiller využíval k odbojové činnosti za druhé světové války. V chatě chvíli přechovával zbraně a výbušniny, které měly poškodit firmu Explosia. Němci ji využívali pro válečnou výrobu. A v chatě také Tiller nějakou dobu schovával československé parašutisty z výsadku Silver A.

Pražské jaro nabídne čtyři koncerty s publikem, otevře ho netradiční Má vlast

Festival Pražské jaro nabídne čtyři koncerty, včetně zahajovacího 12. května, ve Smetanově síni Obecního domu v Praze za přítomnosti publika. Do pilotního projektu ministerstva kultury, konaného za přísných opatření proti šíření pandemie covid-19, byly dále zařazené repríza zahajovacího koncertu 13. května, Debut Pražského jara 26. května a závěrečný koncert 3. června. Tradiční zahajovací skladbu festivalu, Smetanovu Mou vlast, zahraje český soubor Collegium 1704 s dirigentem Václavem Luksem, který se věnuje interpretaci staré hudby zejména z období vrcholného baroka.

Původně ohlášení interpreti Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin a dirigent Vladimir Jurowski svou účast odvolali, protože v Německu aktuálně platná nařízení upravující práci orchestrů jim neumožní dílo nazkoušet.

Kajakář Vít Přindiš je mistrem Evropy ve vodním slalomu

Kajakář Vít Přindiš je podruhé mistrem Evropy ve vodním slalomu. V italské Ivree čistou jízdou navázal na titul z roku 2019. Na evropském trůnu vystřídal krajana Jiřího Prskavce, který po velké chybě ve finále skončil sedmý. Vavřinec Hradilek byl čtvrtý s více než třísekundovou ztrátou na bronzového Slovince Petera Kauzera.

Dvaatřicetiletý Přindiš měl v cíli ohromnou radost z času 81,90 sekundy. Rychlejší byl dnes do té doby jen Felix Oschmautz v semifinále. Nikdo ze šesti dalších soupeřů se před českého reprezentanta nedostal. Mladý rakouský vítěz semifinále finálovou jízdu pokazil a skončil šestý. Přindiš vyhrál o tři čtvrtě sekundy před domácím Giovannim de Gennarem. V kategorii kajakářek vystřídala Kateřinu Minařík Kudějovou na evropském trůnu Rakušanka Corinna Kuhnleová. Mistryně světa z let 2010 a 2011 získala po čtyřech letech druhý evropský titul. Češky do finále nepostoupily.

Siniaková s Krejčíkovou vyhrály čtyřhru na antuce v Madridu

Tenistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková vyhrály čtyřhru na antuce v Madridu. Turnajové dvojky ve finále porazily třetí nasazené Kanaďanku Gabrielu Dabrowskou a Demi Schuursovou z Nizozemska ve dvou setech 6:4 a 6:3. Společně se Siniaková a Krejčíková dočkaly sedmého deblového triumfu v kariéře a druhého v sezoně. "Díky za atmosféru, je fajn hrát zase před publikem. Je parádní, že to skončilo trofejí. Jsem šťastná," doplnila Krejčíková.

Počasí na neděli

Jasno až polojasno, noční teploty 7 až 3 °C, v údolích až 0 °C, ojediněle přízemní mrazíky. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, v Čechách místy kolem 25 °C, v 1000 m na horách kolem 15 °C.

Kelímek od kávy už nemusíte vyhazovat, můžete ho sníst!

Kávu s sebou si mnoho lidí kupuje pravidelně každý den. Dva čeští studenti vynalezli nový druh kelímků, které jsou jedlé. Jsou úžasným pokrokem v rámci boje proti zbytečnému plýtvání a znečišťování životního prostředí.

Za 1.republiky byl Napoleon symbolem „společné česko-francouzské minulosti“

V těchto dnes si připomínáme úmrtí francouzského císaře a znamenitého vojevůdce Napoleona Bonaparte. Zvláště jedno místo v České republice je francouzským vladařem úzce spojeno. U Slavkova proběhla jedna z jeho nejslavnějších bitev a na zdejším zámku Napoleon strávil nejednu noc.

Tento e-mail je zasílán automaticky dle Vašeho nastavení odběru zpráv Radio Prague International.
Své nastavení můžete změnit zde.

© 2021, Radio Prague International - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí, všechna práva vyhrazena.