Die vraagt stelt econoom Thomas Piketty in zijn nieuwe boek Kapitaal en Ideologie. Hoe verdedig je een systeem waarin de rijken steeds rijker worden en de armen steeds

Beste John,

Waarom zijn we het normaal gaan vinden dat we in een land leven met miljardairs die meer geld hebben dan je in een mensenleven kan uitgeven - maar dat er tegelijkertijd mensen zijn die nauwelijks rondkomen?

Die vraagt stelt econoom Thomas Piketty in zijn nieuwe boek Kapitaal en Ideologie. Daarin gaat hij op zoek naar de ideologie achter de steeds groter wordende ongelijkheid. Hoe verdedig je een systeem waarin de rijken steeds rijker worden en de armen steeds armer?



Vrijdag aan tafel bij De Wereld Draait Door had ik een debat over Piketty met Barbara Baarsma van de Rabobank. Haar argumenten hoor ik vaker: ‘We moeten niet focussen op verschil in koopkracht, maar op kansengelijkheid.’

Het deed me denken aan een vriend van mij op de middelbare school. Hij was altijd net iets knapper dan ik. Net iets slimmer. Net iets beter in voetballen. Net iets succesvoller. Tot hij rond zijn achttiende in een psychose belandde. Nu doet hij zijn uiterste best doet om vanuit een wajong-uitkering een paar uur per week te werken.

Succes is niet volledig je eigen verdienste. Falen niet altijd je eigen schuld. Laten we daarom meer voor elkaar zorgen. Laten we werken aan een land waarin niemand achterblijft.

We gaan een verkiezingsjaar in: 2021. En hoewel de kritiek op het kapitalisme groeit, zetten rechtse partijen alles op alles om de gevestigde economische belangen te verdedigen. Ze zetten groepen mensen tegen elkaar op en proberen ervoor te zorgen dat de verkiezingscampagne over van alles gaat – behalve de dingen die het meest ter zake doen. Een eerlijk Nederland land met goed onderwijs en toegankelijke zorg. De aanpak van de klimaatcrisis.

Om dat te realiseren hebben we jouw hulp nodig. Doe je met ons mee?


Tot snel,

Jesse

Sent via ActionNetwork.org. To update your email address, change your name or address, or to stop receiving emails from GroenLinks, please click here.