Goedemorgen, Vier maanden lang was het vaste prik: om 14.00 uur publiceerde het RIVM de laatste cijfe
NOS Nieuwsbrief
Goedemorgen,
Vier maanden lang was het vaste prik: om 14.00 uur publiceerde het RIVM de laatste cijfers over de hoeveelheid coronabesmettingen, -doden en ziekenhuisopnames.
Afgelopen dinsdag kwam daar een einde aan, toen is het RIVM overgegaan op wekelijkse updates. “Er werkten dagelijks heel veel mensen aan dat nieuwsbericht”, vertelt RIVM-woordvoerder Harald Wychgel. Toch waren de cijfers nooit compleet.
Woensdag kwam er ook een einde aan de intelligente lockdown. Tegelijk speelt de discussie om de IC-capaciteit met 200 bedden uit te breiden naar 1350 bedden, maar door een tekort aan verpleegkundigen is het de vraag of dat lukt.
Dit was er nog meer in het nieuws deze week:
Verhalen om wat langer bij stil te staan:
Tijdens de coronacrisis zijn meer scholieren geslaagd voor hun examens dan vorig jaar. Op sommige scholen werden 10 procent meer diploma’s uitgedeeld.
De kans is groot dat de resultaat-verbeteringstoetsen daar een rol in speelden. Normaal gesproken heeft elke eindexamenkandidaat recht op één herexamen. Nu waren er twee of drie van die toetsen mogelijk, wat een grotere kans op slagen gaf.
Wil je weten hoe het was om in deze historische tijd je eindexamen niet te hoeven doen? NOS Stories volgde De examenklas van 2020 en maakte daar een documentaire over.
Het duurt nog zo'n negen maanden tot de aankomende Tweede Kamerverkiezingen. Maar veel partijen zijn er nu al mee bezig wie ze in de Kamer willen hebben. Profielen zijn opgesteld, selectiecommissies gevormd, en sollicitatiegesprekken worden gevoerd.
Bijna allemaal zijn partijen op een of andere manier bezig met diversiteit op hun lijst, blijkt uit een rondgang van de NOS, al hebben ze daar een verschillende kijk op. D66 en GroenLinks hebben diversiteit bijvoorbeeld expliciet in hun vacatures staan. Forum zegt dat er niet wordt geselecteerd “op basis van arbitraire kenmerken” maar individuele kwaliteiten. “Diversiteit op onze lijst komt tot uiting in kennis, kunde en ervaring.”
Op 1 juli vierden we Keti Koti (Ketenen Gebroken). De dag dat in 1863 de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën werd afgeschaft. Daarmee kwam een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij.
Dit jaar werd Keti Koti gevierd zonder publiek. Ondanks dat was het een bijzondere editie, zei Linda Nooitmeer, voorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. “Jong en oud, wit en zwart, hebben bij elkaar gestaan om te strijden tegen institutioneel racisme. Dat besef geeft me veel hoop voor de toekomst”,
Bekijk ook onze special ‘Witte handel in zwarte mensen’ waarin we uitleggen welke rol Nederland heeft in de slavernijgeschiedenis.
Dit zit er dit weekend aan te komen:
  • Gisteren ging het Formule-1 seizoen weer van start, vier maanden later dan gepland door de coronacrisis. Morgen om 15.10 uur wordt in Oostenrijk de eerste Grand Prix van 2020 gereden.
  • Vandaag stemt het ledenparlement van het FNV over een mogelijke nieuw pensioenstelsel. Historisch want als het parlement ermee instemt betekent dat een enorme verandering in het systeem.
Heb je tips, op- of aanmerkingen of verhaalideeën? Dan horen we dat graag. Mail ons op: nosnieuwsbrief@nos.nl. Of druk op reply.