Daily Express Bekijk in browser

Goedemiddag! 

Wachten op de vorst... - Deutsche Bank: 'Doorbraak cryptomunten onvermijdelijk' - De 147 beste foto's van 2019

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.580 woorden - leestijd: 5 minuten

“Nieuwsbrieven, de slimste vorm vanjournalistiek in 2020”

8AM introduceert een nieuwe vorm van journalistiek in Vlaanderen: de nieuwsbrievenjournalistiek. Met kwalitatieve maar bondige nieuwsbrieven zullen experts hunlicht laten schijnen over het belangrijkste nieuws in hun vak.

Wat gebeurt er precies? Vandaag lanceren we 8AM, een gloednieuw platform voor kwalitatieve nieuwsbrieven. Die nieuwsbrieven zullen worden gecureerd door experts in hun vak. Zij zullen het nieuws in hun specifieke vakgebied cureren en ook hun eigen kijk geven op de zaken.

The big picture: Nieuwsbrieven kenden in de Verenigde Staten en de Angelsaksische wereld de afgelopen jaren een heropleving. Met duidelijkheid en bondigheid als kernwaarden werd er met nieuwsbrieven een nieuwe, slimmere vorm van journalistiek gelanceerd; iets dat 8AM nu ook in Vlaanderen wil introduceren. 

Waarom dit van tel is: Het internet en sociale media hebben de journalistiek ingrijpend veranderd. Er wordt voortdurend gevochten voor aandacht, met content die er enkel op is gericht traffic te genereren en niet meer als hoofddoel heeft te informeren. 8AM wil daar een antwoord op bieden.

8AM brengt nieuws:

-Kort en bondig

-Op een persoonlijke manier

-Gecureerd door echte journalisten, geen algoritmes

-Met focus op specifieke topics

-In een 1-op-1-relatie met de lezer

Onze waarden?

-Kwaliteit

-Bondigheid

-Duidelijkheid

-Expertise

-Persoonlijkheid

Het team? Hoofdredacteur Matthias Rombaut leidt een team van experts in hun vak, met onder andere Frank Van der Auwera (wijn), Wouter Verschelden (politiek) en Dominique Dewitte (economie), die het nieuws in hun specifieke vakgebied zullen cureren en ook hun eigen kijk op de zaken zullen geven. Geen algoritmes dus, maar echte journalisten die voor onze lezers bepalen welk nieuws hij of zij absoluut niet gemist mag hebben.

Wat mag je verwachten? Onze nieuwsbrieven zullen een vaste afspraak worden, of ze nu dagelijks, wekelijks of maandelijks in je inbox terechtkomen. Geen spam maar een cadeau, dat je gratis informeert en kritisch doet nadenken over het nieuws dat jou interesseert. 

De essentie: Met kwalitatieve nieuwsbrieven, waarbij de nadruk ligt op duidelijkheid, expertise en persoonlijkheid, lanceert 8AM de slimste vorm van journalistiek in 2020 in Vlaanderen Meer hier

1. Wachten op de vorst...

Vandaag, rond 16u30, rijdt de auto van Paul Magnette (PS) de oprit van het koninklijk paleis op, en bezoekt de informateur het staatshoofd. De koning heeft nu ruwweg twee keuzes en die zijn niet onschuldig:

  • Ofwel verder bouwen op paars-groen, of logischerwijze iets breder, de regenboogcoalitie. Helemaal onlogisch zou dat niet zijn: informateur Magnette (PS) gebruikte z’n mandaat bijzonder ruim, maar bracht wel een sfeer, een dynamiek in het groepje van paars-groen om samen iets te beginnen bouwen. Hij maakte daarbij volgens verschillende onderhandelaars ‘de fout’ om CD&V eraf te rijden. Maar een Open Vld’er als Patrick Dewael kan manifest die fout proberen herstellen, en toch een regenboog maken. Ook Koen Geens (CD&V) kan dit proberen.
  • Ofwel geeft de koning Bart De Wever (N-VA) de kans om voluit te proberen. Z’n openlijke sollicitatie, gisteren weer herhaald door Peter De Roover (N-VA) in de Zevende Dag, is moeilijk te negeren. Want de N-VA blijft de grootste Vlaamse partij. Alleen, dan is het werk rond paars-groen klaar voor de prullenmand, en moeten PS en N-VA weer rond de tafel. Vraag is of De Wever daarin veel kan bereiken: paars-geel lijkt verder weg dan ooit. Maar het kan wel voorgoed de perceptie wegnemen ‘dat de N-VA geen kans kreeg’. En dat is exact wat partijen als CD&V maar ook Open Vld nodig hebben. Lees meer
2. Opmars van 4 Chinese steden wordt volgende 15 jaar onhoudbaar

Chinese steden zullen de volgende 15 jaar steeds hoger klimmen in de rangschikking van de steden met het hoogste bbp.

Het bbp meet de totale productie van goederen en diensten, in dit geval van een stad, in geld. Steeds meer economen hebben vragen bij dit soort berekeningen. Zij vinden ook dat bbp niet toereikend is om belangrijke fenomenen van de moderne maatschappij te vatten, zoals de impact van klimaatverandering, ongelijkheid en de nevenwerkingen van de digitale transitie.

De top vier in de rangschikking blijft ook de komende 15 jaar ongenaakbaar, want net als vandaag zullen New York, Tokio, Los Angeles en Londen in 2035 nog altijd het hoogste bbp hebben. Dat alles dankzij een gemiddelde groei van gemiddeld 2% per jaar, Tokio (+0,6%) uitgezonderd.  Lees meer

3. Ook Oekraïne wil een muur bouwen

Oekraïne heeft plannen om een muur te bouwen tussen de door Rusland bezette gebieden en de rest van het land, indien Oekraïne en Rusland vandaag op een top in Parijs niet tot een akkoord komen met betrekking tot een staakt-het-vuren en een gevangenenruil. Dat heeft een assistent van president Zelensky gezegd.

Als Rusland niet met een deal wil instemmen ‘zullen we een muur bouwen en zal het leven verdergaan’, zei Andriy Yermak vorige week op een forum in Londen. ‘We zullen dan helaas terechtkomen in een scenario waarin nog weinig vooruitgang kan worden geboekt.’

De leiders van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland komen vandaag voor het eerst in meer dan drie jaar samenom te proberen een einde te maken aan een conflict in Oost-Oekraïne tussen Russische strijdkrachten en Oekraïense troepen. Daarbij zijn al meer dan 13.000 mensen gedood.

4. Nog een schaduwkant van economische sancties: olietankers als spookschepen in volle zee

Steeds meer Chinese, Iraanse en Venezolaanse olietankers verdwijnen in volle zee. Van een nieuwe Bermudadriehoek is nochtans geen sprake. De reden is eenvoudig: ze vervoeren olie van Venezuela of Iran richting China en India. Daarmee overtreden ze het handelsembargo dat hen door de Verenigde Staten is opgelegd. Om aan sancties te ontsnappen sluiten ze zich af van elk GPS-systeem en worden ze onmogelijk te traceren.

De Internationale Maritieme Organisatie verbiedt het afsluiten van transponders voor schepen die zwaarder zijn dan 300 ton. Die AIS-transponders (Automatic Identification System) verzamelen gegevens die hen worden aangeleverd door het GPS-systeem. Dat laat toe sneller op te treden bij ongelukken, maar ook de trajecten te monitoren die schepen afleggen. Probleem is dat er geen strafmaat bestaat voor eventuele overtredingen.  Lees meer

5. Telex
  • Het aantal camera's dat over de ganse wereld wordt ingezet voor surveillance zal eind 2021 één miljard overstijgen. Dat is bijna 30% meer dan de 770 miljoen camera's die vandaag actief zijn. Iets meer dan de helft daarvan staat in één land: China.

  • De 34-jarige Sanna Marin wordt de nieuwe premier van Finland. Tot vorige week was ze minister van Transport voor de Finse sociaal-democraten. Marin gaat een coalitieregering van 5 partijen leiden na het aftreden van Antti Rinne. Ze wordt de jongste premier van het land ooit en sinds het ontslag van de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz ook 's werelds jongste leider. Ze is twaalf maanden jonger dan de Noord-Koreaanse despoot Kim Jong-un, die 35 is.

  • Zelfs indien de EU en het Verenigd Koninkrijk tot een uitgebreid brexitakkoord komen zullen jaarlijks 200 miljoen extra douanedocumenten moeten worden ingevuld. Dat komt omdat 54% van alle goederen die het VK invoert uit de EU komen. Tegen 38 euro per document, zullen invoerders en uitvoerders zo'n 7,7 miljard euro per jaar extra moeten ophoesten.

  • Ter gelegenheid van de COP25 in Madrid vragen 631 institutionele investeerders die samen 37.000 miljard dollar in portefeuille hebben regeringen om hun strijd tegen de klimaatwijziging op te voeren. Ze vragen de afschaffing van staatssubsidies voor de bouw van kolencentrales en centrales op basis van fossiele brandstoffen.

Het mondiale antidopingbureau WADA heeft Rusland maandag voor vier jaar verbannen van alle mondiale sportwedstrijden. Dat betekent hoogstwaarschijnlijk dat Russische sporters niet mee mogen doen aan de Olympische Spelen van 2020 (Tokio) en het WK Voetbal van 2022 in Qatar. Er is bewijs dat de Russen flink gesjoemeld hebben met de begin dit jaar aangeleverde data van het voormalige dopinglaboratorium in Moskou.

6. Business AM | Meest gelezen
Deutsche Bank: 'Doorbraak cryptomunten onvermijdelijk'
‘Ikea verziekt de kerstboommarkt’
7. Stuurloos: 'Het doel is om autobezit compleet overbodig te maken tegen 2030’

Bij het begin van de 20ste eeuw werd de auto nog bejubeld als hét middel bij uitstek om de steden te bevrijden van de paardenmestplaag. Auto’s losten die belofte in en maakten onze maatschappij veel mobieler. Maar ze zadelden ons ook op met een resem hardnekkige problemen, die ons vandaag nog steeds achtervolgen: stedelijke verloedering, de vlucht naar buitenwijken, opstoppingen, de kloof tussen arm en rijk, een hoogst ongezond gebrek aan fysieke activiteit en genoeg vervuiling om het klimaat onderuit te halen.

[...] Net zoals Amazon de kleinhandel op zijn kop zette en net zoals Facebook en Google de media en de uitgeversmarkt torpedeerden, zullen zelfrijdende auto’s (AV's) de mobiliteit bliksemsnel transformeren. Er zijn twee opties. Ofwel kijken we passief toe hoe opstoppingen, stilstand en stadsuitbreiding erger worden. Ofwel kiezen we ervoor om te investeren in de renovatie van steden en voorsteden, rekening houdend met AV’s en met inbegrip van een uitgestrekt netwerk van slimme hogesnelheidswegen met sensoren. De opkomst van zelfrijdende auto’s zal ons in een van beide richtingen sturen, afhankelijk van hoe publieke en private krachten de integratie van AV’s in onze steden en dorpen organiseren. 

Meer bij Newsweek.be (éénmalige gratis registratie verplicht)

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?

Schrijf je hier in
8. Turkije claimt territoriale wateren van Cyprus en Griekenland

De spanningen lopen weer hoog op in een eeuwenoud dispuut over territoriale wateren in de Middellandse Zee. Turkije heeft Griekenland en Cyprus voor voldongen feiten gesteld door maritieme grenzen vast te leggen die dwars door de territoriale wateren van de eilandnaties lopen.

De Turkse president Erdogan hield op 27 november een geheime meeting met het Libische staatshoofd Fayez al-Sarraj. De leiders verdeelden de territoriale wateren tussen hun beider kustlijnen onder elkaar. Ankara eigent zich een groot deel van de oostelijke Middellandse Zee toe, Libië krijgt in ruil militaire steun.

Gemakkelijkheidshalve vergat Erdogan Griekenland en Cyprus aan de onderhandelingstafel uit te nodigen. De grenzen die Turkije in het akkoord vastlegt, schenden nochtans de maritieme zones van de twee Europese naties. Lees meer

9. Hoe u kan vermijden dat Google Maps u volgt

Google Maps weet waar u heen stapt, fietst, treint en bust. Dat is niet noodzakelijk slecht. Op die manier weet uw smartphone namelijk welke informatie hij aan u moet geven. Zo pendelt u vlotter of kan u sneller de weg vinden.

Toch bent u misschien niet comfortabel met de 18 maanden aan verzamelde data over uw doen en laten die normaal op uw smartphone blijven staan. Daarom rolde Google een systeem uit waarmee die gegevens na drie maanden automatisch gewist worden. De informatie tot 18 maanden bijhouden, kan ook. Lees meer

10. De 147 beste foto's van 2019

Het persagentschap Associated Press verzamelde de 147 beste foto's van het bijna afgelopen jaar 2019. Een absolute must-see.

Een door emoties overmande Lady Gaga, winnares van de Oscar voor Beste Originele Lied voor "Shallow" in "A Star Is Born". (Photo Jordan Strauss/Invision/AP)

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2019 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België