Schrijven met een pen maakt je creatiever
Kun je deze e-mail niet lezen? Klik dan hier
 

E-zine met adviezen om wervend en overtuigend te schrijven, zodat je meer klanten aantrekt.

 


Beste Voornaam,

Wanneer schreef jij voor het laatst met een pen? Iedereen maakt steeds vaker aantekeningen op zijn telefoon en op de laptop of tablet in een vergadering. Dat is natuurlijk handig, maar als je je creativiteit wilt voeden, kun je beter met een pen schrijven. In dit artikel lees je waarom dat zo is.

Verder had ik zin om weer eens zelf een workshop te organiseren. Kom je ook lekker een artikel schrijven op vrijdag 29 juni? Er is plek voor maximaal 6 deelnemers. Hieronder lees je er meer over.

Een zomergroet,


Suzanne

 

Workshop zakelijke (blog)artikelen schrijven


workshop artikelen schrijvenStaat 'een artikel schrijven' op jouw to-do- of verlanglijstje? Maar komt het er niet van?

Volg dan de workshop zakelijke (blog)artikelen schrijven. Je leert hoe je een artikel slim begint, hoe je een verleidende intro schrijft en welke titels werken.


Tijdens de workshop werk je aan je artikel (het heet niet voor niets een WORKshop). Bovendien krijg je persoonlijke tips en adviezen van mij.

De deelnemers geven gemiddeld een 9,1 voor deze workshop als ik 'em in-company geef. Hieronder lees je wat ze over de workshop zeggen in de evaluatie:

"Door de praktische insteek kon ik direct aan de slag met mijn blog."

"Ik heb mijn artikel bijna af en heb nu voldoende informatie om het snel af te maken."

"Snel. Concreet. Luchtig + humor."


Lees hier meer over de workshop


 

Artikel

Waarom schrijven met een pen je creativiteit stimuleert



Schrijven met een pen is traag, slordig en vermoeiend. En je kunt tegenwoordig overal digitaal aantekeningen maken: op je telefoon, laptop of tablet. Toch ben ik ervan overtuigd dat de pen en het handschrift niet verdwijnen. Ze zijn namelijk essentieel als je creatief wilt schrijven.



Traag, slordig en vermoeidend. De nadelen lijken niet op te wegen tegen de voordelen van digitaal schrijven: snel, keurig en eenvoudig. Maar de nadelen van schrijven met de hand zijn juist voordelen in het creatieve proces. 


Schrijven met de hand is traag, maar dat is goed voor je creativiteit
Nadenken over een tekst doe je het beste met een pen of potlood en een stuk papier. Hoewel schrijven met de hand trager lijkt, laat onderzoek van Virginia Berninger zien dat kinderen langere essays schreven met complexere zinnen als ze met de hand schreven dan als die typten.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat schrijven met de hand andere delen van de hersenen activeert dan als je typt. Je gebruikt de tijd bij het vormen van de letters ook om te denken. Juist die tijd is belangrijk in het creatieve proces. Bovendien helpt schrijven met de hand je bij het leren en onthouden van de dingen die je opschrijft.


Schrijven met de hand is slordig, maar dat is niet erg
Een ander argument dat ik vaak tijdens mijn trainingen hoor, is dat mensen vinden dat ze niet netjes schrijven. Dat is vooral vervelend als je je eigen handschrift na afloop niet meer kan lezen. Verder is het tijdens het creatieve proces niet zo belangrijk dat anderen je woorden kunnen lezen.

Het probleem met getypte letters is dat het er al zo mooi staat, alsof je tekst al af is.Terwijl je in de brainstormfase juist niet té vast moet zitten aan je ideeën, woorden en zinnen. Op papier kun je ook lekker woorden doorstrepen. Dan zie je het nog wel, maar is het er ook niet meer. Soms kan zo’n woord of zin later nog dienst doen, op een andere manier.


Schrijven met de hand is vermoeiend, en dat zorgt voor reflectie
Maar schrijven met de hand is wel vermoeiend. Kramp zorgt ervoor dat je af en toe moet stoppen met schrijven. Ook dat is eigenlijk een voordeel. In die tijd kijk je naar wat je al geschreven hebt. Dat brengt je vaak weer op nieuwe ideeën.

Schrijven via een toetsenbord is weliswaar minder vermoeiend, maar daardoor loop je ook de kans dat je maar doorgaat, zonder te reflecteren op je proces. In die zin is kramp in je hand een welkome filter: wat echt belangrijk is, komt wel weer terug.


Wanneer komt je toetsenbord weer in beeld? Als je weet wat je wilt schrijven, kun je gaan typen. Vaak levert dat meteen een goede eerste versie op.

(c) Suzanne Meijles


Over Suzanne Meijles


Suzanne Meijles is ProTaal. Schrijftrainer sinds 1997, gespecialiseerd in wervende en overtuigende teksten. Teksten waarmee je in gesprek gaat met de lezer, intrigeren me. Hoe krijg je verbinding met je lezer door een tekst? Als je die vraag weet te beantwoorden, is de kans groot dat je de lezer kan overtuigen.


Ik geloof dat iedereen kan schrijven. Of dat kan leren. Ik geloof dat schrijven meer te maken heeft met vaardigheid, discipline en zelfvertrouwen, dan met talent. Ook geloof ik dat iedereen informatie te delen heeft die voor anderen interessant is. Mijn trainingen zijn speels,
interactief en altijd op maat.

Wil je kennismaken of een mogelijke training bespreken? Mail me voor een telefonische of Skype-afspraak.
 

Privacy

Natuurlijk vind ik je privacy belangrijk. Dat vond ik al, maar vanaf 25 mei ben ik ook verplicht er iets over op papier te zetten. In dit document op mijn website lees je hoe ik omga met je persoonsgegevens.
 

ProTaal
leert je hoe je zelf overtuigende teksten schrijft waarmee je meer klanten aantrekt
 
Schepenstraat 86B
3039 NM Rotterdam

 
 
 
17-05-2018 | Als je deze nieuwsbrief niet meer wilt ontvangen, kun je je hier Afmelden.