Daily Express Bekijk in browser

Goedemiddag! 

Was het verstandig om Trump te vernederen? Wacht tot 11 december... - De vraag van 1 miljoen: wat moet het paleis doen? - ‘Seks met je vrouw telt niet mee in het bbp, maar seks met een prostituee wel’

⏰ Deze nieuwsbrief telt 1.292 woorden - leestijd: 4 minuten

1. Was het verstandig om Trump te vernederen? Wacht tot 11 december...

Een video-opname waarin Emmanuel Macron, Boris Johnson, Mark Rutte en Justin Trudeau tijdens de voorbije NAVO-top de draak steken met het optreden van president Trump, zonder daarbij zijn naam te noemen, heeft ondertussen de ronde van de wereld gedaan.

De video zorgt zowel binnen als buiten de VS voor veel leedvermaak, maar de kans dat Trump dit zomaar aan zich voorbij laat gaan is klein. Vooral zijn irritatie met de Franse president Macron lijkt een point of no return te hebben bereikt. Nieuwe dieptepunten in de Europees-Amerikaanse relaties volgen elkaar steeds sneller op. Lees meer

2. De vraag van 1 miljoen: wat moet het paleis doen?

Heeft paars-groen genoeg levensvatbaarheid om naar een volgende fase te gaan? Het worden bijzonder lastige momenten voor koning Filip. Want die kan maar moeilijk negeren dat de grootste partij van Vlaanderen, met haar voorzitter Bart De Wever (N-VA) expliciet heeft gesolliciteerd naar een opdracht. Maar tegelijk kan informateur Magnette, die weliswaar z’n koninklijke opdracht al zeer ruim heeft ingevuld, om het mild uit te drukken, wel plots met 76 zetels of meer komen opdraven, en duwen in de richting van een heuse formateur. 

Wat het paleis dan moet doen? Dat is de vraag van ondertussen 1 miljoen, die velen in de Wetstraat zich wel stellen. En het paleis heeft niet de gewoonte om op de dag zelf dergelijke zaken te beslissen, maar de vraag is of ze deze keer al voor het weekend iets kunnen weten: het lijkt er minstens op dat paars-groen nog een serieuze cruciale vergadering nodig heeft. En zelfs dan… Lees meer

3. ‘Seks met je vrouw telt niet mee in het bbp, maar seks met een prostituee wel’

De premier van IJsland dringt er bij overheden op aan om meer te focussen op een groen en familievriendelijk beleid, en minder op economische groei en financiële cijfers.

In het geval van IJsland was het ecologische verwoesting dat Jakobsdottir motiveerde om nieuwe sociale indicatoren op te nemen in de begroting. Vooral het verdwijnen van de Okjokull gletsjer gaf de doorslag, zei ze in een speech voor een Londense denktank.

In de praktijk betekent dat een begroting die meer middelen inzet voor zaken zoals mentale gezondheid, kinderopvang en ouderverlof en duurzame energie. De focus op bbp en economische prestaties zorgt ervoor dat levenskwaliteit en sociale schade door ongelijkheid ondergewaardeerd worden. Lees meer

4. Beursgang Aramco gaat voor bovenkant prijsvork, maar blijft een teleurstelling

Het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco trekt aan 32 riyal (8 euro) per aandeel naar de beurs. Dat is aan de bovenkant van de prijsvork.

Eerder had het bedrijf aangekondigd dat de prijs tussen 30 en 32 riyal per aandeel zou liggen.

Aramco geeft 3 miljard aandelen uit, 1,5 procent van het totaal, en haalt daarmee 25 miljard dollar (22 miljard euro) op. Dat maakt het de grootste beursgang ooit. Hij waardeert het bedrijf op 1.700 miljard dollar. Lees meer

5. Telex
  • Geen enkele stad ter wereld heeft meer sterrenrestaurants dan Tokio, dat er volgens de Michelingids ruim 234 telt. Parijs telt er 121, Milaan 107, Wenen 94 en Londen en New York elk 72. Amsterdam heeft er 22, Brussel 17. Moskou heeft er geen.
  • Op zijn minst 100.000 Belgen gebruiken ecstasy, blijkt uit cijfers van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. Dat is een stijging van meer dan 400% in vergelijking met 2013. Ruim 1 op 25 mensen in de leeftijdscategorie van 15 tot 34 zegt het voorbije jaar ecstasy te hebben gebruikt. Ook de productie neemt toe. In 2017 kon de politie 491.000 pillen in beslag nemen. In 2008 waren er dat amper 62.000.
  • België en Luxemburg zijn de twee West-Europese landen waar zesvoudig Ballon d'Or-winnaar Lionel Messi (32) nog nooit een wedstrijd heeft gespeeld. Enkel een vriendschappelijke partij tussen de Rode Duivels en Argentinië, respectievelijk eerste en negende op de FIFA-wereldranglijst, of een rechtstreekse confrontatie in de Champions League, tussen een Belgisch team en FC Barcelona, kunnen daar alsnog verandering in brengen.
6. Business AM | Meest gelezen
Voetbalmakelaars, niet spelers winnen de jackpot
Google bekroont Gents bedrijf met prijs 'App van het Jaar'
7. Het witte goud onder de Kempen

Onder onze eigen Vlaamse Kempen ligt tussen de 2,5 en de 4,5 kilometer diepte een enorme heetwaterbel, die zich uitstrekt tot in Nederland. Dat water is aan te boren en het levert genoeg warmte én debiet om als energiebron te gebruiken, zo bewees onderzoeksinstelling VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) de afgelopen jaren.

Maar het geothermieverhaal, waarbij gloeiend heet water in de diepe Kempense ondergrond ongelimiteerd voor klimaatneutrale energie kan zorgen, werd een half jaar geleden door velen voor dood verklaard, toen proefboringen voor een derde boorput bij VITO in Mol vier kilometer diep onder het oppervlak vastliepen op een ondoordringbare geologische laag. Bovendien werd de bevolking in Mol en het naburige Dessel ongerust, omdat het geothermische geëxperimenteer bij VITO soms lichte aardbevingen veroorzaakte. Einde verhaal? Allerminst: op 5 december duwde Vlaams minister-president Jan Jambon bij Janssen Pharmaceutica op de knop om er een nieuw boorproject te lanceren. En ook bij VITO starten ze hun geothermiecentrale weer op. De droom van het witte goud is helemaal terug.

Meer bij Newsweek.be (éénmalige gratis registratie verplicht)

Deel deze nieuwsbrief
met een vriend.

Deel

Kreeg je deze nieuwsbrief
toegestuurd door een vriend?

Schrijf je hier in
8. Frankrijk experimenteert met eigen cryptomunt en digitale euro

Het gaat om het eerste dergelijk initiatief in de eurozone. De Franse centrale bank wil naar eigen zeggen heel snel beginnen te experimenteren. Tegen het einde van het eerste kwartaal van volgend jaar wil de instelling een eerste projectoproep lanceren. 

Het doel is om op termijn een zogenaamde stablecoin op te richten, een virtuele munt met een vaste koers op basis van blockchaintechnologie. Lees meer

9. Cover du Jour

'Britse kiezers staan ​​voor de grimmige keuze tussen Boris Johnson, wiens Tory's een harde brexit beloven, en Jeremy Corbyn, wiens Labour Partij 'de regels van de economie wil herschrijven' naar radicaal socialistisch model. 

Johnson staat aan het hoofd van de meest impopulaire Britse regering ooit; Corbyn is de minst populaire leider ooit van een oppositiepartij. 

De lat ligt dus laag voor de liberaal-democraten. Hun economische benadering lijkt het meest verstandig; op het gebied van klimaatverandering en sociaal beleid vonden ze het beste evenwicht tussen ambitie en realisme. 

Toch zullen ze niet winnen […] omdat kiezers zich zorgen maken dat ze door de Lib Dems te steunen Corbyn helpen.' 

Maar volgens The Economist zijn de LibDems de enige keuze voor al wie zowel tegen de harde brexit van de Conservatieven als tegen de uiterst-linkse plannen van Labour is. 

Een goed resultaat van de Lib Dems zou de beste manier zijn om wie dan ook die straks in Downing Street 10 terechtkomt, in toom te houdenMeer bij The Economist

10. Grafiek du Jour

Net als vorig jaar behoort België ook dit jaar tot de top drie van landen wereldwijd waar meest belastingen worden betaald. Volgens het meest recente rapport van de OESO moeten we enkel Frankrijk (46,1%) en Denemarken (44,9%) laten voorgaan. 

De fiscale druk op de Belg nam vorig jaar nog toe: van 44,5 procent in 2017 naar 44,8 procent in 2018. De OESO splitst de fiscale druk in verschillende delen op. We betalen ons vooral blauw aan socialezekerheidsbijdragen (31 %), de personenbelasting (27 %) en btw (15 %).

In België betaalt de rijkste helft van de inkomens meer dan 90% van alle belastingen. 

De gemiddelde fiscale druk in de OESO bedraagt 34,3%. In buurland Nederland ligt de fiscale druk met 38,8% een pak lager dan bij ons. In de VS bedraagt die druk amper 24,3%.

Dominique Dewitte

Curator Business AM

Dominique Dewitte is chief foreign correspondent bij Newsweek. Hij is de medestichter van Express.be dat later werd omgevormd tot Business AM. Vanuit de Verenigde Staten volgt hij de economische actualiteit. Hij is de auteur van het boek 'America(n) Matters'.

facebook twitter linkedin

Je krijgt deze e-mail omdat je je hebt aangemeld op onze website.

2019 © Business AM

Ottergemsesteenweg Zuid 808 bus 103, 
9000 Gent, België