Get your facts straight for tonight!Bekijk de webversie
FRESH! FASHION
FRESH! LIVING
FRESH! OUTLET
ReFreshment of the Facts...
 
Afgelopen week hoorde ik dat je tegenwoordig je eigen feestdag mag claimen. Wel alleen wanneer je een geloof aanhangt met andere religieuze feestdagen dan wij in Nederland vieren.

Maar weten wij eigenlijk wat wij precies vieren? Oké, Kerst, Oud & Nieuw en Koningsdag zullen geen breinbrekers zijn. Maar hoe zit dat dan met Pasen? Dat is toch het feest van de Paashaas, of niet?

Hoewel Pasen het belangrijkste verhaal is van het Christendom, zijn er steeds minder mensen die de de oorsprong  van het verhaal kennen.

Even een kleine ReFreshment of facts, zodat jij straks tijdens het Paasdiner niet met je mond vol tanden zit...

 
Palmpasen
Palmpasen is de zondag voor kerst, de dag waarop de intocht van Jezus, op een ezel - symbool van de vrede -  in Jeruzalem wordt herdacht. Jezus werd als een koning onthaald door het volk met wuivende palmtakken, in de veronderstelling dat hij hen kwam redden van de overheersing door de Romeinen. 

Jezus trok naar de tempel waar hij zieken genas en de kooplieden verjoeg. Vervolgens pakte hij  de farizeeërs aan vanwege hun huichelig gedrag omdat ze wel naar de letter van de wet leefden maar niet naar de geest daarvan. Het gerechtshof vond hem lastig worden en zocht naar een mogelijkheid hem om te brengen. Ze sloten een deal met zijn vriend Judas. 

 
Witte Donderdag
Op Witte Donderdag besloten Jezus en zijn volgelingen samen te gaan eten. Tijdens dit Laatste Avondmaal zou Jezus gezegd hebben: "Eén van jullie zal Mij verraden", waarna hij Judas aanspoorde te doen wat hij moest doen en te gaan. Na de maaltijd trok Jezus met drie leerlingen naar de Olijfberg om te bidden. Onderweg sprak Jezus tot zijn vrienden: "Vannacht zullen jullie mij allemaal in de steek laten." Petrus merkte geschrokken op dat hij Jezus altijd trouw zou blijven, waarop Jezus antwoordde: "Ik zeg je, Petrus, deze nacht zal de haan niet kraaien voordat je driemaal geloochend hebt dat je mij kent."
Later die avond kwam Judas opdagen met een groep bewapende mannen. Hij verried Jezus met een kus, waarna deze werd opgepakt en naar Pontius Pilates gebracht, die hem vervolgens terechtstelde en de doodstraf gaf.

 
Goede Vrijdag
Op Goede Vrijdag werd Jezus met twee misdadigers gekruisigd. 's Middags om 15.00 uur overleed hij. Zijn dood wordt gezien als het offer van de verlossing. Voor de betaling van de schuld was bloed nodig, zo vond men. Daarom offerde men vaak dieren in die tijd, vooral lammeren. Johannes de Doper heeft Jezus aangewezen als het Lam van God. Door zijn dood heeft Jezus de schuld van de zonde betaald en tevens Satan overwonnen. Goede Vrijdag is dan ook de dag van de verlossing van de zonde. 
 
Paaszondag
Op Paaszondag viert men dat Jezus is opgestaan uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. 's Ochtends bleek de steen voor het graf weg te zijn gerold. Jezus' lichaam was verdwenen. Later die dag verscheen hij voor een aantal discipelen. Hij droeg hen op: "Zoals de Vader mij heeft uitgezonden, zo zend ik jullie uit". 
 
En die Paashaas dan, met die eieren?

Op zich lijkt de Paashaas helemaal niets met het hele paasverhaal te maken te hebben. De Paashaas staat voor vruchtbaarheid, voortkomend uit een heidense traditie om in de lente een feest voor de vruchtbaarheid te vieren. De Germaanse godin van de vruchtbaarheid, Eastra, vertoonde zich volgens de verhalen op aarde vaak in de gedaante van een haas. Historici denken dat deze fictieve figuur echter niet zomaar in het Paas- verhaal is opgenomen; de kerstening, het bekeren van de heidenen, zou zo een stuk makkelijker verlopen. Maar de haas was ook niet helemaal een onbekende in de tijd van Jezus. De haas stond toen voor dood en wedergeboorte en werd dan ook vaak afgebeeld op (christelijke) graven uit die tijd.

En een haas die gekleurde eieren legt? Deze wonderlijke figuur zou mogelijk zijn roots in Duitsland hebben waar in 1682 al melding werd gemaakt van een haas die het voor elkaar kreeg om gekleurde eieren te leggen...
 
En waar komt dan de uitdrukking Paasbest vandaan?
De term op zijn paasbest wordt gewoonlijk gebruikt voor iemand die op zijn of haar mooist gekleed is. Deze term komt uit het katholieke gebruik waarbij men in ieder gevaal één keer per jaar ter communie ging. Dit was dan sowieso met Pasen, op straffe van een doodzonde. De communie kon men alleen verkrijgen door te biechten, waarna de zonden vergeven werden. Niet alleen het innerlijk, maar ook het uiterlijk werd opgefrist. Men ging in bad en trok zijn mooiste, vaak nieuwe, feestelijke kleren aan.

Wat draag jij met Pasen? Let us know...

warme groet
Denise
FRESH!
24 UURS LEVERING!
gratis verzending > 70,-
ABOUT FRESH!
FRESH! FASHION
BLOG
VEEL GESTELDE VRAGEN
STORE FINDER
CONTACT