“I WILL BE IN AN ITALIAN MUNICIPAL PRISON WITHOUT BAIL . . . PLEASE HELP ME! PLEASE HELP ME!”

Lieve lezer, 


Deze week kreeg ik de naam Gerard Malanga niet meer uit het hoofd. Deze (mooie) naam zegt je misschien niet zoveel, toch ken je zijn werk ongetwijfeld. Als assistent van Andy Warhol was hij jarenlang verantwoordelijk voor de uitvoering van het werk van de kunstenaar, als acteur in zijn films, als fotograaf en als zeefdrukker. Twee weken geleden werd een Marilyn zeefdruk van Warhol voor miljoenen geveild. Als je dat nieuwsbericht hebt meegekregen, dan heb je werk van Malanga gezien. 

Dat Warhol zijn eigen werk niet maakte, is geen nieuws. Als hij tijdens interviews vragen kreeg over zijn werk suggereerde hij plagerig dat ze bij “Gerry’ Malanga moesten zijn: ‘He did a lot of my paintings’.

Malanga liet in 1967 New York en Warhol achter zich om zijn grote liefde achterna te reizen naar Rome. Daar vestigde hij zich als zelfstandig fotograaf. Gewend aan de feesten en het glamoureuze bestaan in de kringen rondom Warhol, maar zonder de inkomsten om dat te kunnen betalen, belandde hij al snel in geldnood. Er kwam geen reactie op de hulpverzoeken die hij per telegram aan Warhol stuurde, dus besloot Malanga te doen wat hij al jaren had gedaan: hij maakte een zeefdruk en zette deze als een ‘Warhol’ te koop.

Malanga loopt tegen de lamp en hem hangt een veroordeling wegens vervalsing boven het hoofd, wat in het Italië van destijds een celstraf van 10 á 15 jaar zou kunnen opleveren. Ten einde raad smeekt hij Warhol in een telegram om hulp: “I WILL BE IN AN ITALIAN MUNICIPAL PRISON WITHOUT BAIL . . . PLEASE HELP ME! PLEASE HELP ME!”

Alice Sherwood beschrijft in haar boek Authenticity hoe de reactie van Warhol het idee van wat een authentiek kunstwerk is voorgoed verandert. Hij stuurt een telegram waarin hij de zeefdruk die hij nog nooit heeft gezien als originele Warhol erkent. Gewiekst voegt hij daaraan toe dat Malanga geen toestemming had om het werk te verkopen: alle opbrengsten zijn voor Andy. 

Met deze smakelijke anekdote neemt Sherwood ons mee naar het begin van het tijdperk waarin niet het kunstwerk maar de kunstenaar centraal staat. 

De bewuste zeefdruk, met daarop de iconische foto van Che Guevara, is verloren gegaan. Op zijn website zie ik dat Malanga nog altijd actief is als fotograaf en af en toe een gedicht schrijft. Alles onder zijn eigen naam, dat wel. 

Veel liefs,

Jorne Vriens
Chef kunst
Column: Strengen

Dit is het eerste deel van een serie columns/korte verhalen waarin Jorik Amit Galama sociaal-ecologische thema’s benadert via persoonlijke ontmoetingen. Seksualiteit, marginalisering, magie en trauma blijken hierbij geregeld op intieme wijze met elkaar verweven.

Hard//talk: Vat het nou alsjeblieft niet persoonlijk op

Corona lijkt alweer bijna iets uit het verleden maar de financiële effecten ervan zijn nog steeds voelbaar in de culturele sector. Vivian Mac Gillavry blikt terug op een periode waarin bestuurders kunstenaars zonder schuld of schaamte voor de bijl gooiden.

Steun de makers van de toekomst
Onze kunstverzamelaars zorgen dat wij onze makers een vrije ruimte kunnen blijven bieden en hen optimaal kunnen ondersteunen. Als dank ontvangen zij gesigneerde kunstwerken van talentvolle kunstenaars. Eerdere kunstwerken waren van Jan HoekNastia CistakovaRaquel van Haver en Fenna Schilling.
 
Sluit je aan bij Hard//hoofd
We maken Hard//hoofd samen met alle mensen die het belangrijk vinden dat een vrije ruimte voor experiment en ontplooiing bestaat. Aan iedereen die ons al steunt, zeggen wij: heel veel dank dat je deze unieke plek mogelijk maakt!
Nieuws in beeld: Als genezen niet meer gaat, rest een zachte overtocht
Illustrator Aida de Jong brengt het nieuws in beeld. Praten over de dood is moeilijk. We houden haar het liefst op afstand. En als ze toch in de buurt komt, springen artsen en verpleegkundigen op om haar te verjagen. Maar wat als dat niet gaat? Wanneer ga je over tot palliatieve zorg, oftewel een vreedzaam sterven?
Steun Hard//hoofd en verzamel kunst
Hard//hoofd gelooft dat nieuwe makers iets te zeggen hebben en het verdienen om gehoord te worden. We staan onvoorwaardelijk voor inhoud, radicale kwetsbaarheid en experiment en we vechten voor de vrijheid om te maken wat wij willen. Dat kost geld.
Met jouw hulp kan Hard//hoofd bestaan.
Twitter
Facebook
Email
Copyright © 2021 Hard//hoofd, All rights reserved.
Je ontvangt deze email omdat je je hebt ingeschreven op hardhoofd.com

Ons adres:
Bilderdijkstraat 165B
1053 KP Amsterdam

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.