Er is zoveel gedoe geweest rond de verkoop en de plannen van Paleis Soestdijk, dat het in 2020 ons 'meest besproken monument' was. Afgelopen week publiceerde NRC een uitgebreid artikel over het paleis dat tot veel reacties leidde. Wat moeten we nu met Soestdijk?
'Vier jaar nadat Paleis Soestdijk in particuliere handen kwam, liggen de renovatie van het paleis en de ontwikkeling van het landgoed nog steeds stil'. Zo begint het uitgebreide artikel dat het NRC op 18 juni publiceerde over het gedoe rond Paleis Soestdijk. Net zoals het plan voor dit nationale erfgoed, zorgde ook het artikel voor ophef. Volgens Erfgoedvereniging Heemschut kan het paleis beter terug naar nationale handen. Wat denkt u?
14 juni 2021 - Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is op zoek naar innovatieve en creatieve oplossingen om monumenten te verduurzamen, om daarmee CO2-reductie ambities uit het Klimaatakkoord te helpen behalen. Daarbij is creativiteit nodig!
Werelderfgoed wint het dit keer van woningbouw. Ontwikkelaars wilden honderd woningen bouwen aan de Hoge Maasdijk in Woudrichem. Maar vanwege de mogelijke werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie zet de Raad van State een streep door de plannen.
Familie de Heek stelt landgoed Het Lankheet bij Haaksbergen beschikbaar als een laboratorium om te experimenteren met water- en droogtemaatregelen. Luc Jehee, projectleider droogte van de provincie Overijssel: "[..] door de toenemende droogte is 'vasthouden' het credo."
9 juni ontving Helmond Minister van OCW, Ingrid van Engelshoven. Ze reageerde enthousiast over het betrekken van inwoners bij het project 'Helmond in 100 stukskes'.
Bij een opgraving tussen Doorn en Driebergen zijn stukken aangetroffen van de oudste hondenmolen die ooit in Nederland is gevonden. "We wisten niet dat het gebruik van deze techniek zo ver terugging."
Gemeente Vijfheerenlanden wil onderzoek doen naar de 'pas' ontdekte keermuur in Vianen. Tot ongenoegen van restauratie-architect Arie Verlaan: "Ik moest lachen toen ik het hoorde, die muur staat er al een eeuwigheid."
Dat is te danken aan het initiatief van Peter de Muijnck, projectleider bij Noom Schildersbedrijf in Sint Maartensdijk. Ferdinand Wieman, sectormanager OnderhoudNL Restauratieschilders, juicht het initiatief toe. OnderhoudNL werkt hard aan aandacht voor certificering in de restauratieschildersbranche. Vanuit het NCE zijn we blij met zulke enthousiaste partners, want sámen lukt het om de opleiding te organiseren.
Het wemelt in Noord-Nederland van de unieke historische gebouwen. Die restaureren is een vak apart. Dagblad van het Noorden neemt een kijkje bij zes bijzondere projecten en gaat in gesprek met de ambachtslieden die eraan werken. Deze week ging de redactie op bezoek bij de herbouw van een driehonderd jaar oude boerderij in het Drentse Veeningen.
Lodewijk van Deyssel (Baarn) en Frederik van Eeden (Bussum) waren bijzondere schrijvers, die veel met elkaar deelden maar opvallende tegenstellingen hadden. In de nieuwe documentaire 'Feest der Poëzie neemt voordrachtskunstenaar Simon Mulder ons mee op een wandeling van Bussum naar Baarn langs de plaatsen waar de schrijvers woonden en werkten.
Pas na haar pensioen kon voormalig AWN-voorzitter Tonnie van Rijdt zich storten op haar passie: geschiedenis en archeologie. Ze kreeg het voor elkaar dat amateurarcheologen door overheidsinstanties even serieus werden genomen als professionals. Voor Gajus Scheltema, die haar in 2018 als AWN-voorzitter opvolgde, was zij 'de ogen en oren van de Nederlandse archeologie'.
Na een restauratie van vijf jaar is de Gouden Koets te zien in het Amsterdam Museum. Annemarie de Wildt, conservator van het Amsterdam Museum: "Die koets biedt de mogelijkheid om zóveel verhalen te vertellen. Het hoogst actuele debat over wat te doen met beladen erfgoed kun je aan de hand van deze koets voeren – niet in abstracto, maar concreet, met dit controversiële object."