Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.

Wat te denken van de poging tot staatsgreep van Yevgeni Prigozhin?

Op 23 juni startte Yevgeni Prigozhin, de baas van een groot Russisch huurlingenleger een muiterij. In de stad Rostov omsingelde hij militaire sites van het Russisch leger en zei van plan te zijn op te rukken naar Moskou. Hoe moeten we deze poging tot staatsgreep begrijpen? Tekst en uitleg door auteur en voormalig journalist Peter Franssen.

Lees verder

Wat betekent de herverkiezing van Erdogan voor de nieuwe Koude Oorlog?

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is opnieuw vijf jaar aan de macht nadat hij op zondag 28 mei oppositieleider Kemal Kilicdaroglu versloeg in de tweede ronde van de verkiezingen. Kilicdaroglu bevond zich in een onmogelijke positie. Hij probeerde een inhaalslag te maken door tegelijkertijd de pro-Koerdische kiezers van de Democratische Volkspartij aan boord te houden én de kiezers van nationalistische kandidaten uit de eerste ronde aan te trekken. Dat is hem niet gelukt.

Lees verder

Art Nouveau: don't mention the Congo

In Art Nouveau - Kunst met de K van Kongo, eerder dit jaar verschenen bij EPO, legt Lucas Catherine de nauwe banden bloot tussen deze kunstrichting en het koloniale regime van Leopold II. Bepaalde kunstexperten blijven die band met het koloniaal verleden heftig ontkennen. Lucas Catherine weerlegt hun kritiek met dit onderbouwde antwoord.

Lees verder

België neemt voortouw in Europa met exportverbod op giftige pesticiden

België heeft een belangrijk Koninklijk Besluit goedgekeurd dat de export verbiedt van pesticiden die in de EU al verboden zijn voor gebruik. Het verbod wordt toegejuicht door een coalitie van ngo's die zich inzetten voor de geleidelijke eliminatie van synthetische pesticiden.

Lees verder

Gemiddelde koolstofvoetafdruk van BEL20 is gelijk aan jaarlijkse uitstoot van armste 34% in België

De gemiddelde koolstofvoetafdruk van de grote BEL20 bedrijven bedraagt 20,84 miljoen ton CO2 per jaar. Dit komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van de armste 34% in België, d.w.z. 3,87 miljoen mensen, zo toont Oxfam aan in een nieuw rapport die onlangs uitkwam. Vier bedrijven overtreffen dit gemiddelde: KBC, AB INBEV, Umicore en Solvay. Toch zijn er manieren om de investeringen te financieren die nodig zijn om een ambitieuze vermindering van de CO2-uitstoot te realiseren. Tussen 2016 en 2021 betaalden de BEL20-bedrijven immers meer dan €47,5 miljard aan dividenden uit aan hun aandeelhouders, of 70% van hun winst.

Lees verder

Transportbedrijf Essers schuldig verklaard aan sociale uitbuiting

Na een procedure die acht jaar in beslag nam, bevestigde het Arbeidshof in Hasselt vanmiddag dat de Roemeense vrachtwagenchauffeur Stefan Popescu het slachtoffer is van sociale dumping. Het transportbedrijf Essers moet hem een Belgisch loon betalen. "Eindelijk wordt de waarheid erkend", reageert de chauffeur.

Lees verder

Open brief over de hervorming van het sociaal energietarief 

Vanaf 1 juli, over één week dus, stopt de uitbreiding van het sociaal tarief voor elektriciteit en aardgas voor een grotere groep mensen. Het Netwerk Tegen Armoede roept de minsters op om de maatregel terug te draaien.

Lees verder

Het federalismedebat: vijf mythes doorprikt

In het federalismedebat blijft men fictieve verhalen vertellen om vat te krijgen op het onbegrijpelijke. Schadeloos zijn ze niet. Ze brachten België op een spoor van zichzelf versterkende disintegratie. Patricia Popelier, hoogleraar Grondwettelijk Recht aan de Universiteit Antwerpen herleidt de mythes van de voorstanders van federalisme tot hun ware dimensie.

Lees verder

Christelijk fundamentalisme: een reactionaire kruistocht in Afrika

Christelijk rechts in de VS zet miljoenen dollars in om het Afrikaanse beleid inzake de rechten van vrouwen en seksuele minderheden te beïnvloeden, met de steun van de evangelische kerken op het continent.

Lees verder

De man die zijn hoofd verloor. Over wanen en illusies

Wat leidt ogenschijnlijk normale mensen tot waanbeelden of hallucinaties waarin ze oprecht lijken te geloven? Douwe Draaisma, hoogleraar geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en auteur van meerdere boeken, schreef er een boek over. Paul Verhaeghe las 'De man die zijn hoofd verloor'. "Er is geen duidelijk besluit over de oorzaken van deze fenomenen. Een gemeenschappelijke factor is dat het om het verwerken van een traumatisch gemis gaat."

Lees verder

Nationale banken moeten energierenovatie mogelijk maken

De Vlaamse en de Franstalige Grootouders voor het klimaat en NGO's in België, Frankrijk en Portugal hebben actie gevoerd bij hun centrale banken.

Lees verder
Burgerjournalistiek, powered by DeWereldMorgen.be

Mensenrechten écht centraal stellen in het buitenlands beleid

Het bezoek van een burgemeester zet de Belgische politiek op stelten. Mensenrechten lijken plots voor iedereen centraal te staan in een buitenlands beleid. Maar hoe is het dan zo ver kunnen komen? Want mensenrechten respecteren vereist een proactief, geen reactief beleid.

Lees verder

Poetin ontmoet Prigozjin

Lees verder






This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
GetBasic · Vooruitgangstraat 333/11 · Brussel 1030 · Belgium