Onze reactie op het regeerakkoord     ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌    ‌
uitschrijven  |  webversie
Natuur & Milieu15 december 2021
plenaire zaal

Het langverwachte regeerakkoord is gesloten

Beste nieuwsbrieflezer, 

Na maanden onderhandelen is vandaag het regeerakkoord gepresenteerd. De fracties van VVD, D66, CDA en ChristenUnie leggen in dit akkoord op hoofdlijnen vast wat het nieuwe kabinet in de komende vier jaar wil bereiken. Er moet veel gebeuren om de enorme opgaves aan te pakken waar ons land voor staat.

Wat staat er in het regeerakkoord?
Wij zijn blij dat klimaat en biodiversiteit hoge prioriteit krijgen in de plannen van het kabinet. Ze trekken hiervoor 60 miljard euro uit.

  • De vier partijen willen de Nederlandse klimaatdoelen verhogen naar minimaal 55% CO2-reductie. Ze willen beleid maken om 60% reductie te realiseren. Goed nieuws, al is er 65% nodig om binnen de 1,5 graad opwarming te blijven.
  • Het terugdringen van de stikstofuitstoot is van groot belang voor het herstel van de natuur en het behouden van de biodiversiteit. De partijen trekken hier 25 miljard euro voor uit.
  • De overheid gaat burgers helpen met het isoleren van hun woning en zet in op duurzaam verwarmen. Iets waar we ons dit jaar extra hard voor hebben ingezet.
Het nieuwe kabinet zet ook een eerste stap om ervoor te zorgen dat automobilisten gaan betalen naar gebruik, in plaats van bezit. Het is nog lastig te bepalen wat dit oplevert voor het klimaat. 

Alleen de plannen die het kabinet heeft voor de luchtvaartsector, met onder andere het gebruik van biobrandstoffen, zorgen voor een bittere bijsmaak van het akkoord. Wij vinden dat deze sector een hard CO2-reductiedoel opgelegd moet krijgen, dat zorgt dat de luchtvaart een bijdrage gaat leveren aan het tegengaan van klimaatverandering.

Hoe gaat het nu verder?
Het nieuwe kabinet heeft een regeerakkoord op hoofdlijnen gepresenteerd. Er moet nog veel gebeuren om hier een uitvoerbaar plan van te maken voor een nieuwe toekomstbestendige koers. Wij blijven ons inzetten om herstel en behoud van biodiversiteit én het tegengaan van klimaatverandering op de politieke agenda te houden, zodat er effectief beleid wordt gevoerd. We hebben geen tijd te verliezen. 


Met vriendelijke groet,



Marjolein Demmers
Directeur Natuur & Milieu

Rob van Tilburg -
Directeur Programma's

"In dit akkoord lees ik een volmondige erkenning dat we op het gebied van natuur, stikstof en klimaat een forse achterstand hebben en dat die versneld zal worden ingelopen. Dat stemt mij voorzichtig hoopvol! Wij zullen scherp volgen of de afspraken worden waargemaakt."

Karen van den Einden -
Adviseur Public Affairs

"Zodra de nieuwe ministerploeg bekend is, ligt er ook voor ons een grote uitdaging. We zorgen ervoor dat de invulling van de plannen op een goede manier plaatsvindt. Zodat we klimaatverandering tegengaan en de biodiversiteit herstellen."

ANBI  Nationale Postcode Loterij