Agrarische nieuwsbriefBekijk de webversie
Waterbericht
Na augustus en september is ook oktober 2024 redelijk gemiddeld verlopen. Die drie ‘normale maanden’ op rij zorgen ervoor dat het watersysteem in ons werkgebied langzaam normaliseert, nadat we lange tijd juist volop de gevolgen merkten van een extreem natte periode.

Hoe staat ons watersysteem ervoor? Welke maatregelen nemen we en wat is de verwachting voor de komende periode?

Lees dat en nog meer in het waterbericht van oktober op onze website
Goed om te weten!
Vanaf 15 november komen we langs voor de schouw
Het blijft nog even droog en zonnig. Perfect weer voor slootonderhoud (tenzij je het al op orde hebt)!

Ben jij eigenaar van een perceel waar een sloot doorheen loopt of aan grenst? Dan ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud van de sloot. Met het weer dat steeds extremer wordt, is goed onderhoud van sloten en beken belangrijker dan ooit. Bij hevige regenval moet overtollig water namelijk via sloten snel afgevoerd kunnen worden om wateroverlast in de omgeving te voorkomen. In november controleren we of het onderhoud goed is uitgevoerd. Deze controle noemen we de Schouw. Zo werken we samen aan voldoende en veilig water. 

Kijk voor meer informatie op onze website en check of je aan een schouwsloot woont
Uit het nieuws
De waterkwaliteit moét beter voor 2027

Om waterkwaliteit in Brabant de aandacht te geven die het verdient, hielden wij op woensdag 30 oktober een bijzonder perscollege! Samen met de provincie Noord-Brabant en waterschappen De Dommel en Brabantse Delta ontvingen we journalisten op de rioolwaterzuivering in Eindhoven.

Onze bestuurder Ernest de Groot ging samen met zijn collega’s van de andere waterschappen en gedeputeerde Saskia Boelema in gesprek met journalisten over wat er nodig is om de KRW-doelen te behalen. Van de technische ingrepen die ons werkgebied weer gezond maken tot de betrokkenheid van onze gemeenschap. Het was een waardevol gesprek.

Lees hier het artikel van nieuwe Oogst nav het perscollege

Bekijk hier de reportage die DTV maakte 
Interessant
Prijs van €10.000 voor innovatie rond waterkwaliteit en -management
Greenports Nederland looft een prijs uit van €10.000 voor wie een robuuste, nauwkeurige en gebruiksvriendelijke meetkit weet te ontwikkelen die emissieroutes in gecontroleerde teeltsystemen real-time detecteert en/of analyseert. Eenzelfde bedrag wordt uitgeloofd voor degene die een werkmethode weet op te zetten waarmee lokaal samenwerkende tuinbouwbedrijven het thema watermanagement effectiever en met langdurig resultaat kunnen aanpakken, ter verbetering van de waterkwaliteit.

Lees verder op de website van Glastuinbouw Waterproof
Doe de erfemissiescan; voorkom schadelijke stoffen in de sloot
Schoon water is belangrijk voor de natuur, voor mens en dier. Niet alleen wij als waterschap hebben een rol bij het schoon maken en houden van water; ook inwoners/particulieren, agrariërs en andere ondernemers kunnen een steentje bijdragen. Goed gebruik van gewasbeschermingsmiddelen is daarom belangrijk. Het Toolboxteam Water heeft een kosteloze digitale scan ontwikkeld waarmee agrariërs eenvoudig het risico op emissie van gewasbeschermingsmiddelen vanaf hun erf en hun percelen in kaart kunnen brengen.

Doe de erfemissiescan
Subsidies en regelingen
Deelnemers gezocht voor BodemUp!
De Brabantse waterschappen en de provincie Noord-Brabant werken mee aan BodemUP. Dit programma van ZLTO helpt agrarische ondernemers hun bodems te verbeteren. Via een bodemcoach krijg je advies op maat over geschikte bodemmaatregelen. Samen met jou zoeken zij uit hoe je met praktische maatregelen een efficiëntere nutriëntenbenutting waarmaakt. Door deel te nemen aan dit adviestraject krijg je drie jaar lang advies. En je helpt ook mee aan goed en veilig drinkwater voor je omgeving. 

Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van BodemUp

Bodempodcast
Of luister de bodempodcast! In deze podcast leer jij alles over wat bodemkwaliteit nu precies is, hoe je dit in het veld bepaalt en hoe je je bodemkwaliteit kan verbeteren.
Interessant voor jou?
Perceelwijzer
De Perceelwijzer app geeft boeren en tuinders actuele en betrouwbare informatie over hun eigen perceel. Bijvoorbeeld over onttrekkingsverboden, neerslagverwachtingen, maaimomenten, grond- en oppervlaktewaterstanden. De app is gratis beschikbaar in de App of Play Store.
T 088 17 88 000